1

Temat: Usługi projektowe ? wartość zamówienia

Sumujecie wartość wszystkich zamówień na wykonanie dokumentacji projektowych. Przyznam, że dotychczas każde zlecenie tego typu traktowałem indywidualnie, ostatnio jednak obiło mi się o uszy, że niezależnie od tego, czego dotyczą dokumentacje należy sumować wartości wszystkich palnowanych dokumentacji.
Jak to wygląda u Was?
pozdrawiam

2

Odp: Usługi projektowe ? wartość zamówienia

Osobno

3

Nie sumujemy

4

Pewnie że nie, j.w.

5 (edytowany przez sinek 2012-02-06 12:33:02)

Też traktowałem to oddzielnie.
Jednak na ostatnim szkoleniu, prowadząca mówiła coś o zmianach, wg których należy sumować te wartośc. Niestety dość powierzchownie potraktowała ten temat a ja się nie dopytałem. Kobieta, która prowadziła to szkolenie jest dość kumata, więc wolę to sprawdzić.

6

sinek napisał/a:

niezależnie od tego, czego dotyczą dokumentacje należy sumować wartości wszystkich palnowanych dokumentacji.

Trudno z tym w całości się zgodzić. Z przedmówcami podobnie. Sprawa nie jest prosta.

Dam przykład: 1) kilka/naście projektów drobnych przeróbek instalacji elektrycznych plus 2) kilka/naście projektów oznakowania dróg plus 3) ...
Moim zdaniem łączenie 1+2 jest niewłaściwe, ale połączenie podobnych tematycznie (branżowo) opracowań - jak w grupach 1 czy 2 - jak najbardziej pożądane.

Podobnie odrębnych nowych obiektów z reguły można nie łączyć, ale jeśli mają wystąpić w określonym zadaniu, to z reguły się nie rozdziela.