1

Temat: zobowiązanie- art. 26 ust. 2b

Witam,

chciałam się dowiedzieć czy zobowiązanie z art. 26 ust. 2b w zakresie wiedzy i doświadczenia winno  być  udzielone wykonawcy będącemu członkiem konsorcjum czy winno być ono udzielone na jednym dokumencie ale wymienieni winni być wszyscy członkowie konsorcjum??

Proszę o pomoc...

2

Odp: zobowiązanie- art. 26 ust. 2b

jak składana jest oferta jako konsorcjum to nie trzeba pisemnego zobowiązania. Doświadczenie w konsorcjum liczy się łącznie. Pisemne zobowiązanie to tylko jak korzystasz z zasobów innego podmiotu nie na zasadach konsorcjum.

3

To po prostu staranie się o udzielenie zamówienia dwóch lub więcej wykonawców, solidarnie odpowiadających za wykonanie zamówienia.

4

Tu jakby mylą się 2 odrębne sytuacje:
1. wsparcie konsorcjum siłami z zewnątrz
2. wsparcie wewnątrz konsorcjum.
Moim zdaniem w 1. przypadku można wesprzeć zarówno całe konsorcjum (można wyliczyć wszystkich członków) jak i pojedynczych członków, bo odpowiedzialność jak słusznie wskazuje Marcel jest solidarna, z tego też powodu w 2. przypadku zbędny jest specjalny dokument wsparcia - samo konsorcjum jest sposobem załatwienia sprawy.

5

Dziękuje za odpowiedzi. Wiem chodziło o sytuację - wsparcie konsorcjum siłami z zewnątrz". 
Tak też myślałam, ze wystawione może być na wszystkim Konsorcjantów. Zgodnie z art. 23 ust. 2 do wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące wykonawcy. W związku z tym, zobowiązanie z art. 26 2b może być wystawione również na wszystkich konsorcjantów.
Dziękuje za pomoc.