1 (edytowany przez Katiqq 2012-01-27 22:52:29)

Temat: Lądyn, Parysz - bałagan w spożywce

1.    Pan x prowadzi działalność gospodarczą pod adresem Lądyn, ul. Ciemna 10. Adres zamieszkania to Lądyn, ul. Wąska 5. W zaświadcz. o zmianie wpisu do EDG czytam, że pod adresem Ciemna 10 mieści się siedziba główna, natomiast pomiędzy 50 adresami oddziału lub innego miejsca wykonywania widoczny jest adres Wąska 5. Czy mogę w tym wypadku uznać ZUS wystawiony na Wąską 5? US jest na Ciemną 10.

2.    W wykazie narzędzi wymienionych numerami rejestracyjnymi jest 5 aut. W SIWZ zażądano zaświadczenia wydanego przez właściwe organy potwierdzającego, że posiadane środki transportu  odpowiadają wymaganiom sanitarnym, określonym w odpowiednich przepisach. Wykonawca przedstawił kopię decyzji Powiatowego Lekarza Weterynarii, zarządzającą wpisanie firmy do rejestru PLW w zakresie transportu środków spoż. zwierzęcego pochodzenia. Czy mogę uznać taką decyzję z 2006 r.za potwierdzenie spełniania warunku, biorąc pod uwagę fakt, że auta nie są w niej wskazane po numerach rejestracyjnych?

3.    Bardzo duża firma składa ofertę. Adres siedziby z KRS to znowu Lądyn ul. Chuda 4. W części złożonych w ofercie dokumentów adres ten występuje, w pozostałych zaś wykonawca posłużył się pieczęcią z adresem Lądyn ul. Gruba 8 i wszystko byłoby ok., gdyby adres ten wymieniono w KRS w oddziałach firmy ? ale go tam nie ma. Z papieru firmowego wykonawcy wnioskuję, że firma najprawdopodobniej zamieniła oddział w Paryszu, na oddział w Lądynie przy ul. Grubej 8, ale to tylko moje domniemanie. Cóż począć? Wzywać do wyjaśnień?

4.    Spółka z o. o. panów x, y, z. Aktem  notarialnym z dnia 15.05.2008 r. umocowują pana D do reprezentowania spółki w postępowaniach przetargowych i udzielania dalszych pełnomocnictw . Kolejnym pełnomocnictwem z dnia 15.12.2011 r. pan D  umocowuje pana K do reprezentowania spółki w zakresie podpisywania ofert przetargowych i potwierdzania dokumentów za zgodność z oryginałem. I teraz chodzi mi o to czy pan K ma prawo potwierdzić za zgodność kopię aktu notarialnego z 15.05.2008 r.?

5.    Wielozadaniowe postępowanie, w ramach  którego w poszczególnych zadaniach wymienione są produkty z różnymi stawkami VAT. Zamawiający w formularzu ofertowym żąda podania ceny, którą wykonawca powinien przenieść z formularza cenowego. Jednak tego nie zrobił. Jeżeli w formularzu cenowym mam wszystkie ceny jednostkowe, ilości, wartości i cenę zamówienia, to mogę nieuzupełnienie formularza ofertowego potraktować jako omyłkę 87.2.1 czy 87.2.3???

6.    Czy jeśli pomimo stosownego zapisu w SIWZ wykonawca nie wpisał w formularzu cenowym nazwy producenta, a cenę zamówienia mam także w formularzu ofertowym, mam prawo wezwać go do uzupełnienia? Szkoda mi bo to najtańsza oferta.

Dobrej nocy wszystkim!

2 (edytowany przez Marcel 2012-01-28 08:35:32)

Odp: Lądyn, Parysz - bałagan w spożywce

1.Nie widzę przeszkód do uznania, liczy się firma, a adresy (różne), wiadomo z czego wynikają.

2.Można wezwać do wyjaśnienia, czy akurat te wskazane są odpowiednio przystosowane do wymaganego zamówienia, lecz wydaje się że jest ok., ale jak mówię dla pewności warto sprawdzić.

3.Oczywiście, w tym wypadku wyjaśnienia jak najbardziej wskazane.

4.Oczywiście że ma takie prawo, skoro jest do tego umocowany, to nieważne że ofertę składa się w 2011r., a dokument jest z 2008r.

5.Tak, jako inną omyłkę nie powodującą istotnych zmian w treści złożonej oferty, wszystkie niezbędne dane posiadacie.

6.Popełnione przez wykonawcę uchybienia skutkować powinny odrzuceniem złożonej przez niego oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 oraz 6 ustawy Pzp. Brak wypełnienia przez wykonawcę wymaganej przez zamawiającego kolumny w formularzu ofertowym/cenowym powoduje, że treść oferty nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, której formularz ofertowy jest załącznikiem. Jednocześnie brak podstaw, aby zamawiający poprawił ten błąd jako ?inną omyłkę? (art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp).

3

Marcel jestem Ci winna dobrą kawę. Właściwie to nawet wiadro dobrej kawy smile. Dziękuję serdecznie!

4

Katiqq napisał/a:

Właściwie to nawet wiadro dobrej kawy smile. Dziękuję serdecznie!

Chyba nie dał bym rady smile

5 (edytowany przez Katiqq 2012-02-03 14:17:06)

Odświeżam wątek
Oferta firmy, która w nazwie oprócz FHU ma imiona i nazwisko obojga małżonków. Czy dobrze rozumuję, że US i ZUS na każdą z osób?
Jeśli ofertę podpisał jeden z małżonków to raczej powinno być pełnomocnictwo?

6

No jak, na firmę, to S.C?

7

???
Wypada założyć, że to spółka oparta na KC a nie na KSH.

Katiqq napisał/a:

1) Czy dobrze rozumuję, że US i ZUS na każdą z osób?
2) Jeśli ofertę podpisał jeden z małżonków to raczej powinno być pełnomocnictwo?

W takim wypadku ja rozumuję tak:
1) rola zamawiającego ogranicza się do odczytania, że ŻADNA z osób nie zalega z opłatami i nie ma znaczenia ile tych zaświadczeń
2)  - jak Katiqq.

8

hubal napisał/a:

1) rola zamawiającego ogranicza się do odczytania, że ŻADNA z osób nie zalega z opłatami i nie ma znaczenia ile tych zaświadczeń

Ale jeśli zaświad. z zus złożył tylko jeden z małżonków, to drugi musi również udowodnić niezaleganie.

9

A ja pytam ponownie, co to za rodzaj spółki?, kto jest umocowany?

10 (edytowany przez Katiqq 2012-02-06 18:35:45)

To nie jest spółka. Przynajmniej z pieczęci firmowej to nie wynika. Powiedzmy FHU Jan i Ewa Kowalscy.
Poza tym mam taką sytuację, że podpisanie umowy wypadnie po TZO. Jeśli mi odmówią co wtedy?

11

Jeżeli odmówią to nic nie zrobisz, to po prostu jest po sprawie.
Jeżeli chodzi o FHU to zaświadczenia na spółkę i wspólników.

12

Ale w sensie proceduralnym co?

13

Katiqq napisał/a:

To nie jest spółka

Jeśli nie spółka to CO???

Katiqq napisał/a:

Przynajmniej z pieczęci firmowej to nie wynika

Pieczęć to wątpliwa przesłanka. Hubal w parę godzin może mieć stempelek o treści że hej.

14

Hubal już po dobranocce, a Ty tutaj? Cóż więcej mogę wywnioskować, skoro nie mam KRS ani EDG? Taka jest treść pieczęci. Zresztą sama też mogę sobie zrobić stempelek - queen of england, może być na dzisiaj.

15

Wezwij do wyjaśnień, jak masz czas, to wątpliwości rozwieje, ja sam do końca nie wiem o co biega, papierów przed sobą nie mam.

16

Hmmm właściwie to nie ma większego sensu wzywanie ich do wyjaśnień, bo oferta i tak kwalifikuje się do odrzucenia.

17

To po co ten zamęt wink, sprawa jest w tym wypadku jasna.

18 (edytowany przez Katiqq 2012-02-07 09:26:46)

No tak, tyle, że dopiero się zorientowałam w papierzyskach.
A teraz z innej beczki. Na wezwanie zamawiającego wykonawca przedstawił 3 z 5 żądanych próbek produktów. Zamawiający nie ma możliwości stwierdzić czy produkty te spełniają wymogi. Odrzucić, ale na jakiej podstawie, skoro w SIWZ nie określał nazwy producenta, jedynie skład tych produktów.

A JUŻ WIEM.