1

Temat: podwykonawcy

w temacie podwykonawców nie mam zbyt wiele doświadczenia dlatego chciałam sie was poradzić w kwestii podwykonawstwa w usługach szkoleniowych: czy proponowani wykładowcy prowadzący szkolenia, a nie będący etatowymi pracownikami firmy winni być uważani za podwykonawców czy nie koniecznie?

2

Odp: podwykonawcy

Niekoniecznie

3

"Badając zagadnienie udziału podwykonawców przy realizacji zadania, należy wyjść od samej definicji. W prawie nie odnajdujemy wprost zdefiniowanego pojęcia podwykonawcy, a raczej wskazanie, kto nim może być. Otóż, nazwą tą określa się osobę prawną albo jednostkę organizacyjną, nieposiadającą osobowości prawnej. Z definicji tej wynika, że podwykonawcą może być podmiot, który dostarcza niezbędne do wykonania zadania przedmioty, np. materiały budowlane, jak również jednostka, która wspólnie z generalnym wykonawcą będzie realizowała zamówienie publiczne w oparciu o stosowne umowy z nim zawarte. Może być to także podmiot, który będzie realizował na rzecz generalnego wykonawcy usługi."

4

Hmmm. Dość osobliwy opis.
Ja mam nieco inny pogląd: podwykonawca wykonuje (na zamówienie głównego wykonawcy) po prostu KONKRETNĄ CZĘŚĆ podstawowego zamówienia.

Marcel napisał/a:

podwykonawcą może być podmiot, który dostarcza niezbędne do wykonania zadania przedmioty, np. materiały budowlane,

czyli co ? wszystkie materiały??? cement, stal, gwoździe...? Przy takim podejściu wszystkie cementownie, huty, kopalnie, fabryki stają się podwykonawcami i nie wiemy co dalej z tym zrobić.
Podobnie z usługami

Marcel napisał/a:

"podwykonawcą ... Może być to także podmiot, który będzie realizował na rzecz generalnego wykonawcy usługi."

Wszystkie? No to powyobrażajmy sobie które... big_smile

5

To tylko reguła, zwykła, prosta, przykładowa, ale czekam na Twoje pomysły co do wątku wink

6

Podwykonawstwo polega na zatrudnieniu podmiotu wykonującego daną działalność zawodowo lub jako przedsiębiorca na swój rachunek i niebezpieczeństwo. Podwykonawca zazwyczaj jest odpowiedzialny za dany odcinek czy rodzaj prac. Nie w każdej sytuacji zatem podwykonawcą będzie osoba, która wykonuje dla wykonawcy pewne prace na podstawie umowy zlecenia (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 21 lipca 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 691/08).
Pewną podpowiedzią, jak ocenić, czy osoba współpracująca z wykonawcą jest podwykonawcą może być to, czy czynności realizowane przez inne niż wykonawca osoby są czynnościami pomocniczymi do realizacji zamówienia, czy też stanowią faktyczne wykonywanie części zamówienia (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 20 listopada 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 1243/08).

Podwykonawca to podmiot, który przejmuje część obowiązków wykonawcy związanych z wykonaniem zamówienia publicznego w stosunku do zamawiającego. Jednak należy odróżnić sytuację podwykonawstwa od sytuacji, kiedy wykonawca wykonuje zamówienie korzystając z podmiotów, które wykonują czynności pomocnicze. Nie można w takiej sytuacji mówić o podwykonawstwie, podmiot trzeci nie przejmuje bowiem części obowiązków wykonawcy związanych z wykonaniem zamówienia, jedynie wykonuje czynności niezbędne, których celem jest wykonanie zamówienia publicznego lub produkuje urządzenia, które następnie wykonawca wykorzystuje do wykonania zamówienia lub je dostarcza. W takiej sytuacji nie można mówić o współdziałaniu podmiotów. Na element współdziałania, jako niezbędny do oceny, iż mamy do czynienia z podwykonawstwem, zwróciła uwagę Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 18 lutego 2008 r.; sygn. akt. KIO/UZP 84/08."

7

Pięknie wytłumaczone.

8

Zgoda, tylko czy aby w ten sposób dorota26  ma jasność? Jej chodził o osobę fizyczną, niekoniecznie prowadzącą działalność gospodarczą.

9

Jeżeli w ofercie cenowej Wykonawca wskazał że przy realizacji przedmiotu zamówienia nie będzie korzystał z podwykonawców, uznać należy że jest związany z osobami wskazanymi w np. formularzu z wykazem osób. To czy jest to etat czy jakakolwiek inna forma, np. umowa zlecenie - moim zdaniem - Zamawiającego nie powinno już obchodzić, ponieważ nie może "tak głęboko ingerować" w treść złożonej oferty.
Jeżeli zaś z wykazu osób wynika, iż Wykonawca będzie korzystał np. z pomocy podmiotu trzeciego wówczas Zamawiający powinien otrzymać pisemne zobowiązanie innych podmiotów do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów.

10

Nie wskazuje podwykonawcy to nie, i wszystko gra, a jeżeli korzysta z podmiotu trzeciego to pisemne zobowiązanie chyba że dysponuje bezpośrednio na podstawie umowy cywilnoprawnej.

11

Tak ja tez uważam, że to wykonawca powinien określić jaki stosunek będzie go łączył z osobami, które będą mu "pomagały" wykonywać zamówienie czy będzie to umowa o pracę, zleceni, czy podwykonawstwo itp. Moje pytanie zrodziło się z tego, że z kolei ja takiej treści pytanie dostałam od wykonawcy.

12

No przecież w wykazie osób wykonawca musi wpisać podstawę dysponowania.

13

Niby wszyscy rozumiemy zasady, jednak mam obawy, czy aby na pewno wykonawca na podstawie naszych postów potrafi rozróżnić kiedy wspomagająca go osoba jest podwykonawcą a kiedy nie.

14

a ja mam pytanie też w związku z podwykonawcami, mam zapis w SIWZ :"Dopuszcza się powierzenie części robót podwykonawcom. Zamawiający żąda wskazania w ofercie przez wykonawcę części zamówienia której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy zgodnie z art. 36 ust. 4 ustawy," czy na tej podstawie wykonawca może zlecić podwykonawcom wszystkie roboty budowlane?

15

Może.