1

Temat: tablice rejestracyjne - uprawnienia

W wyniku nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym w 2011 roku, na wykonywanie tablic nie potrzeba już zezwolenia marszałka województwa a wystarczy tylko wpis do rejestru przedsiębiorców produkujących tablice rejestracyjne (art. 75a). Przy warunku uprawnień mogę żądać zezwolenie, koncesję, licencję. Po nowelizacji żaden z tych 3 dokumentów nie jest potrzebny aby produkować tablice. Czy związku z powyższym na produkcję na tablic nie potrzeba uprawnień a w związku z tym nie mam prawa żądać stosownego dokumentu?

Czy wystarczy jak wykonawca w formularzu oferty oświadczy, że jest wpisany do rejestru przedsiębiorców produkujących tablice rejestracyjne?

Czy orientujecie się może czy w wyniku nowelizacji był nałożony wymóg, aby firmy produkujące tablice wpisały się do rejestru, skoro ważne miały jeszcze zezwolenia marszałka uzyskane przed nowelizacją?

pozdrawiam

szad

2

Odp: tablice rejestracyjne - uprawnienia

jest właśnie po przetargu na tablice rejestracyjne. my ten problem rozwiązaliśmy tak, że określiłam warunek posiadania stosowanego wpisu przez wykonawcę. Jednak dokumentu nie żądałam a oświadczenia na jego potwierdzenie. Formularz oświadczenia przygotowałam tak że wpisałam konkretnie, że wykonawca posiada wpis do rejestru przedsiębiorców produkujących tablice. Zapisałam w siwz że przed zawarciem umowy wykonawca winien dostarczyć stosowny dokument. w wyniku nowelizacji został nałożony obowiązek na marszałka wydania bodajże do końca roku 2011 stosownych zaświadczeń podmiotom posiadającym do tej pory zezwolenia - art. 95 ustawy z dnia 25.02.2011 r. o ograniczeniu barier administracyjnych dla obywateli i przedsiębiorców Dz.U.11.106.622

3

Rozumiem, że ten warunek wpisałaś w ogłoszeniu przy punkcie dotyczącym uprawnień?
A jak to ubrać w słowa? Wykonawca ma posiadać wpis do rejestru przedsiębiorców produkujących tablice?

Innego dokumentu poza oświadczeniem o spełnianiu warunków nie można żądać, choć jak przeglądam różne przetargi to żądają zaświadczeń marszałka, wbrew zapisom rozporządzenia.

4

Również jestem już po przetargu na tablice.
W związku z nowelizacją nie postawiłam żadnego warunku odnośnie uprawnień.
W informacjach o formalnościach, jakie powinny zostać dopełnione po wyborze oferty w celu zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego zapisałam:
"Wykonawca przed podpisaniem umowy zobowiązany jest do dostarczenia zaświadczenia o dokonaniu wpisu do rejestru przedsiębiorców produkujących tablice rejestracyjne."

I dopiero od wykonawcy z którym podpisywaliśmy umowę, zażądaliśmy dokumentu potwierdzającego wpis do rejestru.

5

ok.
a jak rozwiązać kwestię wynagrodzenia w umowie?
W siwz zakładam szacunkowe ilości tablic poszczególnego rodzaju.
I na podstawie tych ilości zostanie przez wykonawcę podana łączna cena.
Czy w umowie wystarczy wpisać ceny jednostkowe za poszczególne tablice, czy musi być podane całkowite szacunkowe wynagrodzenie?

6

Całkowite pożądane.
Na zasadach wynagrodzenia kosztorysowego.

7

mam jeszcze kilka pytań do osób, które ostatnio robiły przetarg na tablice:
1) na jaki okres zawieracie przeważnie umowę?
2) ile zł brutto oferowali wykonawcy za tablicę zwyczajną samochodową - 1 szt.?
3) czy w celu potwierdzenia że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom zamawiającego żądaliście certyfikatu Instytutu Transportu Samochodowego?

Pozdrawiam

szad

8

3 lata
8 zł netto za komplet (2 szt)
takiego wymogu nie było ale wykonawcy załączali ten dokument

9

dostawa tablic w terminie 3 dni roboczych od otrzymania zamówienia a wtórników w terminie 1 dnia roboczego od otrzymania zamówienia to nie są zbyt krótkie terminy?
Można zarzucić ograniczanie konkurencji, poprzez faworyzowanie producentów znajdujących się bliżej zamawiającego?

10

Przy moich terminach 20/7 Twoje 3/1 to duża różnica. Czym podyktowane są Twoje krótkie terminy dostaw i czy wykonawcy są w stanie je zrealizować?

11

sugestiami kierownika wydziału komunikacji.
obecny dostawca przestrzega tych terminów.
w przeglądanych przetargach to przeważnie wymagają zamawiający: 7/2.
ja osobiście bym dał dłuższe terminy, niż te 3/1.

12

Terminy 3/1 to trudne do zrealizowania terminy. Mnie nasuwa się jeden wniosek. Jeden z wykonawców ma fabrykę za płotem smile
Myślę że potencjalni dostawcy dojdą do tych samych wniosków co ja. Co z tym zrobią to już inna rzecz.

13

szad napisał/a:

Można zarzucić ograniczanie konkurencji, poprzez faworyzowanie producentów znajdujących się bliżej zamawiającego?

Można - i zdaje się nie tylko ja tak uważam.

Dodatkowo ja widzę bardziej racjonalny sposób załatwienia sprawy: niech wykonawca określi czas (!!!), zaś zamawiający może ten czas po prostu ocenić przykładając do niego wagę.
Czyż to takie trudne, że nikt tu na to nie wpada?

14

To w tym przypadku strzał w dziesiątkę. Nikt się nie przyczepi do terminów które wykonawcy sami wycenią i ustalą.