1

Temat: Wyposażenie pracowni specjalistycznej

Mam przetarg powyżej 200 000 euro na Wyposażenie pracowni mechatroniki w szkole.
Zamówienie na dostawy masy różnorakiego sprzętu, narzędzi, materiałów szkoleniowych, próbek, tokarek, frezarek, stanowisk egzaminacyjnych, laptopów z oprogramowaniem, rzutników itp.
Zastanawiam się nad podziałem zamówienia na części, ale nie wiem jak się za to zabrać.
Generalnie dostałam listę wyposażeń sporządzoną wg konkretnych pracowni: elektroniki, pneumatyki, technologii i urządzeń mechatronicznych, mechatroniki samochodowej, pracowni obrabiarek CNC itd.(oczywiście podane konkretne marki i modele, bo tak najprościej!!!).
W każdej pracowni oprócz wypisanych urządzeń i narzedzi podane są zestawy laptopów z konkretnym oprogramowaniem sterującym oraz rzutniki z ekranami.
Miało to uporządkować całość zapotrzebowania i być pomocne w momencie odbioru zamówienia.
Teraz zastanawim się nad tym jak to podzielić żeby nie zamykać dostępu do zamówienia np firmom sprzedającym komputery.
A może nie dzielić zamówienia, a ratunkiem będą oferty wspólne, podmioty trzecie i podwykonawcy.

2

Odp: Wyposażenie pracowni specjalistycznej

Spokojnie można podzielić, są to urządzenia różnego rodzaju i przeznaczenia, materiały szkoleniowe, laptopy, to raczej coś innego niż tokarka, a więc podział jak najbardziej wydaje się być dopuszczalny.

3

Tylko że tego jest MASA.
A jak podzielić jeżeli np tokarka ma własne oprogramowanie sterujące? Połączyć to oprogramowanie z oprogramowaniem w laptopach?

4 (edytowany przez Marcel 2012-01-19 08:33:27)

Dobrze będzie jak rozeznacie sprawę na rynku kto i co oferuje w tym zakresie, np. co oferuje dostawca tokarek, jak wygląda sprawa sterowania, porozmawiać także z informatykiem, itp.

5

Firmy podane w opisie pewnie tak sprzedają, ale sformułowanie:
chcemy tokarkę X model Y produkowaną przez firmę Z  wyposażeniem i oprogramowaniem
jest niedopuszczalne, ale jak wytłumaczyć specom od nauczania zawodu jak opisywać przedmiot zamówienia w przetargach

6

Wierze że im to ciężko zrozumieć i nie wiem czy warto tłumaczyć.

7

Ale ja się na tym nie znam, a podział na części dołoży mi tylko pracy.

8

Dlatego też trzeba powołać do tego osobę, np. biegłego.

9

Właśnie ten "biegły" tak mi opisał przedmiot zamówienia, że szkoda mówić i nawet się ni pozwoli tknąć żeby coś poprawić.

10

Czyli jak, wskazując konkretny model!? (zmienić biegłego).

11

Czy gdyby "biegły" się uparł przy swoim, to dopuszczalny mógłby byc taki zapis w SIWZ:

"Dostawa zestawu elementów pneumatyki TP101 - 1 komplet.
Wskazanie producenta, nazwy firmy i nazw własnościowych zamawianego asortymentu służy jedynie określeniu parametrów zamawianych stanowisk/urządzeń/programów a nie wyłonieniu lub preferowaniu konkretnego producenta czy dostawcy. Parametry i możliwości sprzętu wg katalogu firmy Festo Didactic 2009/2010 lub innej o podobnych parametrach i wymaganiach, jednakże  nie gorszych.

Część sprzętową stanowiska tworzą różnorodne, elastyczne zestawy elementów przemysłowych do szybkiego i wygodnego montażu/demontażu najróżniejszych układów pneumatyki i elektropneumatyki. Elementy te, dzięki dodatkowym uchwytom mocującym, mogą być w prosty sposób montowane na przeznaczonych do tego celu płytach profilowanych. Oprogramowanie umożliwia projektowanie układów wykonawczych i sterowania, symulację ich działania oraz sterowanie układami rzeczywistymi. Rozwiązania komunikacyjne w oprogramowaniu pozwalają na szeroką współpracę ze sterownikami PLC, co umożliwia symulację pracy wielu praktycznych aplikacji. Własne biblioteki oprogramowania umożliwiają wykorzystanie pneumatycznych symboli, schematów, rysunków, animacji i filmów DVD do sporządzania interaktywnych pokazów i prezentacji oraz przygotowania lekcji.

1.    Stanowisko pneumatyki ? 1 komplet

Opis stanowiska:
Zestaw pozwalający na przeprowadzenie zajęć wprowadzających oraz rozszerzonych z zakresu pneumatyki jak również zapoznanie się z podstawowymi elementami układów pneumatycznych stosowanych w rzeczywistych przemysłowych obiektach produkcyjnych. W skład zestawu wchodzą najnowsze elementy z wybranej rodziny produktów przemysłowych przystosowanych do prowadzenia zajęć dydaktycznych. Do zestawu należy dołaczyć  podręcznik zawierający informację na temat budowy i działania elementów oraz szereg przykładowych ćwiczeń wykorzystania zestawu.
Możliwości dydaktyczne- zapoznanie się z:
- działaniem, budową oraz możliwościami wykorzystania siłowników jednostronnego i dwustronnego działania,
- metodami obliczań podstawowych parametrów wykorzystywanych elementów,
- bezpośrednim i pośrednim sterowaniem napędami,
- działaniem oraz możliwościami wykorzystania zaworów 3/2 i 5/2,
- metodami sterowania zaworami rozdzielającymi,
- analizą obwodów pneumatycznych,
- możliwościami pomiaru ciśnienia,
- metodami sterowania przepływem,
- budową pneumatycznych obwodów sterowania,
- pneumatycznymi elementami logicznymi (AND/OR/NOT),
- układami kombinacyjnymi,
- działaniem i wykorzystaniem czujników krańcowego położenia,
- układami czasowymi,
- układami pracy ciągłej (oscylacyjnymi),
- ekonomicznymi warunkami wykorzystania pneumatyki.

Zestaw przeznaczony do wyposażenia pracowni układów mechatroniki, która umożliwia realizację programu nauczania i szkoleń w zakresie projektowania, budowy i eksploatacji modułów i podzespołów mechatronicznych urządzeń i systemów.....

12

Wobec tak szczegółowego opracowania powoływanie się na katalog wydaje się zbędne, a być może nawet szkodliwe. Ponadto odnoszę wrażenie, że sam cytowany opis nie jest opisem przedmiotu zamówienia, lecz opisem konkretnego wyrobu, wskazującym na konkretnego wykonawcę.

Zarówno jedno jak drugie może zaszkodzić uczciwej konkurencji, postępowaniu o zamówienie i interesom zamawiającego.

13

Oczywiście że to jest konkretny wyrób, ale jak można opisać przedmiot zamówienia tak aby szkoła dostała co chce, a ja zyskałabym spokój duszy.

14

A tak jest lepiej?
"Tokarka numeryczna CNC z kompletem wyposażenia.
-układ sterowania obrabiarki CNC:
-Fanuc 0i?TD z "Manual Guide" lub równoważny, z możliwością programowania warsztatowego o równorzędnych lub nie gorszych parametrach z nakładkami komunikacyjnymi i opisami poleceń w języku polskim,
-gniazda USB, sieci komputerowej i karty pamięci z przodu pulpitu,
-napędy cyfrowe,
-absolutny system pomiaru przesunięć w osiach (przetworniki absolutne) nie wymagający bazowania osi po wyłączeniu obrabiarki,
-elektroniczne kółko ręczne,
-8-mio pozycyjna głowica narzędziowa z bezpośrednim mocowaniem narzędzi do toczenia zewnętrznego...

15

Czy taki opis przedmiotu zamówienia uzasadniony jest specyfiką zamówienia oraz czy zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń - art. 29 ust. 3 ustawy Pzp.
Według mnie zamawiający nie może w każdej sytuacji wskażywać na konkretny produkt  i dopuszczać produkt równoważny. Musi to być sytuacja uzasadniona przez zamawiającego.

16

To mnie pocieszyłeś Karolk.
Takich urządzeń i sprzętu jest ok. 85 sztuk i mam to wszystko opisywać?

17

Wyrok KIO z dnia 16 listopada 2010 r., sygn. akt KIO 2376/10:
"Z regulacji prawa wspólnotowego wynika, iż Zamawiający zobowiązany jest do sporządzenia neutralnego opisu przedmiotu zamówienia, wyczerpująco oraz sporządzonego w sposób przejrzysty. Opis przedmiotu zamówiona powinien umożliwiać oferentom jednakowy dostęp do zamówienia i nie może powodować nieuzasadnionych przeszkód w otwarciu zamówień publicznych na konkurencję.
Naruszenie zasady uczciwej konkurencji określonej w ustawie z uwagi na niewłaściwe opisanie przedmiotu zamówienia zachodzi w sytuacji, gdy Zamawiający opisze przedmiot zamówienia poprzez zbytnie dookreślenie przedmiotu powodujące, bez uzasadnienia, wskazanie na konkretny produkt".

18 (edytowany przez Justine 2012-01-23 07:53:20)

Tylko jak?

19

Wymagamy aby laptopy które będą dostarczane miały gniazdo umożliwiające połaczenie ze sprzętem laboratoryjnym w postaci portu RS 262 COM.
Czy można to wpisać jako warunek obligatoryjny?

20

Myślę że to akurat tak.

21

Jetem tego samego zdania jak kolega hubal.

22

Jaka zgodność    smile

23

Justine napisał/a:

Jaka zgodność    smile

Czasami bywa i tak smile