1

Temat: wykaz dostaw a referencje

Wykonawca dołączył do oferty wykaz zrealizowanych dwóch dostaw oraz dostarczył referencje.
Tylko, że jedna z referencji nie pokrywa się z dostawą wskazaną wykazie , jedynie nazwa wykonawcy się zgadza.
W wykazie wykonawca wpisał jako datę realizacji zamówienia od 01.09. 2010 do 30.08.2011 ;wskazał wartość 100.000,00 zł. i wskazał nazwę wykonawcy.
Dla tej usługi załączył referencję, z której wynika: umowa zawarta w dniu 17 października 2008 r. o łącznej wartości 300.000,00 zł. towar dostarczany do września 2011 r. no potwierdzenie należytego wykonania.

Jak widać lekka nieścisłość, chyba smile
Co z tym zrobić, uznać, że jest ok., wyjaśnić, ale co referencje ?

2

Odp: wykaz dostaw a referencje

Masz wątpliwości to nie jest ok, zawsze możesz skorzystać z wyjaśnień, później z ewentualnego wezwania do uzupełnienia.

3

Marcel ale tak na Twoje oko doświadczonego "zamawiacza" uważasz, że w przedstawionym stanie faktycznym nie jest ok. ?
i co radzisz ewentualnie wyjaśnić wykaz i referencje, czy same referencje ?

4

Może być tak że to jakieś większe zamówienie pomiędzy stronami, tego nie wiem, dlatego też dobrze będzie wyjaśnić zarówno wykaz jak i referencje.

5

Ja nie widzę potrzeby wyjaśniania, według mnie dane nie muszą być identyczne, ponadto nie ma podstawy nie wierzyć oświadczeniu wykonawcy, a żądanie wyjaśnień to niejako podejrzenie niesumienności.

6

No dobra, można wyjaśniać.

and1 napisał/a:

i co radzisz ewentualnie wyjaśnić wykaz i referencje, czy same referencje ?

Ani to ani to, lecz istnienie rozbieżności i ich przyczyny.

7

No oczywiście że rozbieżności a co innego, wykaz do referencji i na odwrót.

8 (edytowany przez and1 2012-02-08 20:28:00)

Dzięki panowie smile
Jutro smaruję pisemko o wyjaśnienie tych rozbieżności.

9

Marcel już zna odpowiedź:

Marcel napisał/a:

Może być tak że to jakieś większe zamówienie pomiędzy stronami...

Ja też podobnie bym tłumaczył, założę się, że wykonawca też, a skoro już wiadomo, to niecelowe jest dalsze drążenie zagadnienia.