1

Temat: rażąco niska cena?

Potrzebuję pilnie pomocy - oferta na dostawy art. spożywczych - jeden z artykułów został wyceniony na 1,10, zamiasta na prawdopodobnie 11,00 (taka jest cena rynkowa). Cała wartość oferty nie jest rażąco niska. Nie wim tylko, czy wykonawca zechce realizować takie zamówienie - to było by najprostrze, gdyby się przyznał do błędu. A jeśli nie - co w takiej sytuacji?. Czy mogę sie naracić na protest od drugiego wykonawcy który dał cenę 9,40?. W wyjaśnieniach podaje się cenę oferty a nie jej części składowych. POMOCY.

2

Odp: rażąco niska cena?

Jeżeli jest to wynagrodzenie ryczałtowe, to przyjmujesz cenę oferty jaką podał w formularzu ofertowym (art. 88 ust. 1 pkt 3) lit. a)  ). Bez poprawiania i wyjaśniania. Rażąco niska cena byłaby wtedy, gdyby cena oferty była za bardzo niska w stosunku do wartości zamówienia.

3

nie jest to cena ryczałtowa, poprosiłam o wyjaśnienie ceny całej oferty, od razu znależli błąd i  przyznają się do błędnie podanej ceny.. Myślę, że sprawa się rozwiązała.

4

borlowska4 napisał/a:

nie jest to cena ryczałtowa, poprosiłam o wyjaśnienie ceny całej oferty, od razu znależli błąd i przyznają się do błędnie podanej ceny..

W takim razie oferta do odrzucenia (błąd w obliczeniu ceny).

5

Dzięki, tak włąśnie robię, odrzucam ofertę - ale w odpowiedzi napisali, że jest to omyłka pisarska. Myślę, że będzie to próba z ich strony uratowania postępowania.

6

Ale dlaczego błąd w obliczeniu ceny?? Czy iloczyn cen jednostkowych lub sumowanie w daje inna wartość niż wartość końcowa? Art. 88 zawiera katalog zamknięty omyłek rachunkowych w obliczeniu ceny. A dlaczego poprosiłaś wykonawcę o wyjaśnienie ceny całej oferty, skoro uznałaś, że nie jest rażąco niska? To, że wykonawca spośród np. 100 pozycji jedną pozycję chce sprzedać za złotówkę, zamiast za 10 zł, to chyba jego sprawa. Cenę jednostkową ustala sobie sam i widocznie opłacało się jemu (teraz wiadomo, że sie pomylił) dać w jednej pozycji niższą. Nie możesz zmienić teraz treści oferty (zwłaszcza ceny) na jego wniosek. Nie powinnaś też oferty odrzucić, skoro nie ma błędów rachunkowych.

7

jacek0707 napisał/a:

Ale dlaczego błąd w obliczeniu ceny??

1. Wykonawca sam przyznał się do błędu - myślał że wpisał 11,00 a naprawde wpisał 1,10
2. Potwierdza to wycena zamawiającego i ceny innych ofert, w których produkt kosztuje ok. 11 zł.
Niestety w przypadku błędu ofertę trzeba odrzucić.

8

Piotrze, a gdyby wykonawca nie napisał pisma i by milczał - tez uznałbyś to jako błąd? No bez przesady... Art. 88 mówi wyraźnie kiedy jest błąd i jak go poprawić. Skoro w formularzu cenowym wszystko się zgadza (mnożenie, sumowanie) i daje to cenę oferty taką, jaką wykonawca podał, to błędu nie ma. A to, żepomylił się z postawieniem przecinka, to jego strata. Za gapiostwo trzeba płacić.

9

Jacek ma rację, ale jeżeli ten wykonawca mówi że się pomylił t chyba znaczy że nie będzie chciał podpisać umowy i wtegy wypadnie z gry

10

Prawdopodobnie tak będzie. No, chyba, że pomimo swojego gapiostwa uzna, że i tak na tym zarobi, to może i podpisze umowę...
Borlowska4, napewno nie wolno Ci tej oferty odrzucić. Nie masz podstawy prawnej do tego.

11

jacek0707 napisał/a:

Borlowska4, napewno nie wolno Ci tej oferty odrzucić. Nie masz podstawy prawnej do tego.

Podstawą jest art. 89 ust. 1 pkt 6 in fine. Rozumiem, że można mieć wątpliwości czy powyższa przesłanka zachodzi w omawianym przypadku. Ale nie można kwestionować, że taka przesłanka w ustawie jest.

Jacku, przeczytaj swój post trzy oczka wyżej. Piszesz: "Art. 88 mówi wyraźnie kiedy jest błąd i jak go poprawić." Tymczasem art. 88 mówi nie o błędach lecz omyłkach rachunkowych. Błędów w obliczeniu ceny nie poprawia się nigdy! Wydaje mi się, że nie rozróżniasz tych pojęć i stąd zamieszanie.

12

zgadzam się ze stanowiskiem Jacka0707 słonianiebieskiegotańczącego

smile nora