1

Temat: mietek

ja z takim pytankiem może ktoś pomoże
czy można tak skontrułować opis sposobu dokonania oceny spełnienia warunku na osoby zdolne do wykonania zamówienia w postępowaniu na roboty budowlane

Na potwierdzenie spełnienia warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia Wykonawcy winien wykazac dysponowaniem min. 1 osoby z uprawnieniami do projektowania i kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń  w specjalności instalacyjnej w zakresie sieci, instalacji i urządzeń wodociądowych kanalizacyjnych, cieplnych,wentylacyjnych igazowych z potwierdzeniem przez Polską Izbę Inżynierów Budownictwa zaświadczeniem o wymagalnym ubezpieczeniu od odpowiedzialności cywilnej ważnym co najmniej do 30 czerwca 2012 r z odnośnymi przepisami i należacą do organu samorzadu zawodowego

i na potwierdzenie tego żądam
wykazu osób
oswiadczenia że osoby które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia posiadają wymagane uprawnienia
Kumpel mi mówi że była kontrola i do takich zapisów się przypieła.
Jak ktoś chciał wyrazić pogląd dzięki

2

Odp: mietek

Stawiasz warunek, żądasz wykazu osób, składając wykaz zgodnie z rozporządzeniem wykonawca poświadcza fakt uprawnień tej osoby, natomiast samych uprawnień żądać nie możesz, wykaz załatwi sprawę.

3

Marcel twoim zdaniem utrzymać ten zapis w opisie
z potwierdzeniem przez Polską Izbę Inżynierów Budownictwa zaświadczeniem o wymagalnym ubezpieczeniu od odpowiedzialności cywilnej ważnym co najmniej do 30 czerwca 2012 r z odnośnymi przepisami i należacą do organu samorzadu zawodowego
czy wyrzucić

4

Ja bym tego nie zamieszczał.

5

Ja też.
Wywalić.

6

a czy można żądać oświadczenia o osób będących w wykazie o ich gotowości do zrealizowania zamówienia ( u mnie dotyczy to usługi szkoleniowej )  a więc  czy mogę żądać oświadczenia o gotowości do przeprowadzenia szkolenia )

7

O wszystkim piszesz w SIWZ jako wymaganie w opisie zamówienia, jeżeli chodzi o dokumenty z rozporządzenia to nie możesz.

8

hmmm czyli skoro tam nie,  to mogę w ogóle takiego oświadczenia mogę żądać przy okazji wymagania złożenia wraz z ofertą innych dokumentów?

9

A czy to oświadczenie jest wymienione w rozporządzeniu?

10

no nie
no wiem że nie ma go
usilnie staram się w go uzyskać - ale chyba nie mam szans....

11

No przecież możesz żądać przed podpisaniem umowy, co za problem, tylko napisać o tym w SIWZ.

12

dzięki smile