1

Temat: dopuszczenie możliwości składania ofert częsciowych

zamierzamy ogłosić przetrag nieograniczony popniżej progów unijnych na kursy zawodowe, budżet projektu to 200 000 tys zł na wszystki kursy, które są różnorodne np. prawo jazdy, kurs bukieciarstwa, obsługa kas fiskalnych, spawacz itp. W związku z równorodnoscią kursów postanowiliśmy przeprowadzic postepowanie z możliwoscią składania ofert częsciowych. Czy możemy ogłosić postepowanie z możliwoscią składania ofert częściowych, skoro środki budżecie sa wspólne dla wszystkich kursów? Tak było to wpisane we wniosku. Jesli zostawimy składanie ofert częsciowych jaką kwotę podamy na otwarciu ofert, czy ogółem 200 000 zł, czy też powinniśmy rozbić ją na poszczególne kursy?

2

Odp: dopuszczenie możliwości składania ofert częsciowych

W przypadku składania ofert częściowych przy otwarciu należy podać cenę ogólną oraz rozbitą na poszczególne zadania, w razie czego będzie łatwiej unieważnić daną część z powodu np. braku środków.

3

a jeśli ta kwota nie byuła rozbita we wniosku na poszczególne zadania, to czy koordynator projektu może dokonac takiego podziału?

4

Może.

5

J.w.

6

roazumiem, że podziału takiego można dokonac np. na podstawie wartości szacunkowej przedmiotu zamówienia

7

Np. tak.

8

czy uwżacie, że w siwz w opisie przedmiotu zamówienia na powyzsze kursy zamawiający może zawrzeć zapis, że "Zamawiający zastrzega sobie prawo skierowania kolejnego uczestnika w miejsce osoby, która przerwała kurs w przypadku gdy nie zostało przekroczone 20% całości czasu trwania kursu" czy też taki zapis jest niemożliwy?

9

Jest możliwy, dlaczego nie.

10

Jak się umówicie, tak zrobicie.

11

RobertR napisał/a:

Jak się umówicie, tak zrobicie.

Tylko tu akurat to Zamawiający rządzi smile

12

Nawiążę, żeby nie zakładać osobnego wątku.

1) Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia 10 mln zł
Dzieli na dwie części (na I przeznacza 6 mln a na drugą 4 mln).
Najtańsze oferty wyglądają następująco: na I część 5,4 mln a na drugą 4,4 mln).
Łącznie oferty są na 9,8 mln, ale na na drugą część przekracza zakładaną kwotę na ta konkretną część. Co należy zrobić:
- unieważnić postępowanie w części II i powtórzyć przetarg na tą część
- wybrać oferty dla obu części ponieważ całościowo kwoty nie przekraczają 10 mln
- wniosek do Prezesa o podwyższenie kwoty na II część uzasadniając oszczędność na I  części

2 pytanie).

1 zamówienie, podzielone na 3 części aby dotrzeć do większej ilości oferentów.

Wymogiem jest np wykazanie wykonania robót budowlanych w ost. 12 miesiącach co najmniej :
dla części A - robót za 3 mln
dla części B - robót za 2 mln
dla części C - robót za min 4 mln

I zapis, że w przypadku składania ofert na kilka Części wymagania te sumują się oraz w póżniejszej części SIWZ zapis, że dla każdej Części należy złożyć osobną ofertę.

Zaczynam mieć wątpliwości czy to jest jasne.
Czy jeśli ktoś złożyłby 3 koperty z ofertami na każdą część i w każdej pokazał tą samą robotę za załóżmy 5 mln zł to czy powinienem to uznać traktując każdą ofertę osobno czy też powinienem 2 z ofert odrzucić (które).
Czy nie lepiej byłoby 1 koperta z ofertą i np 3 różne formularze ofertowe w środku, i wtedy wykazanie za min. 9 mln zł ?

Jak się praktykuje formę składanych ofert przy ofertach częściowych ( osobne oferty czy 1 koperta z  kilkoma formularzami ofertowymi, itp) ?

13

1 koperta z 1 formularzem ofertowym obejmującym wszystkie pakiety interesujące Wykonawcę. Formularze cenowe oddzielnie dla każdej części.

Trudno mi sobie wyobrazić górę dokumentów jaką miałbym do przerobienia i przechowywania - przetarg 50 pakietów, 25 ofert, z czego sporo ofert na przynajmniej kilkanaście pakietów.

14

No tak.
Czyli tylko formularz cenowy osobny dla każdej części, a pozostałe dokumenty (oświadczenia, odpisy,itp w jednym egzemplarzu).
A co jeśli ktoś wystartuje na 3 części, powinien pokazać wykonanie robót wtedy za min 9 mln a pokaże za 8 ? w której części będę musiał jego ofertę odrzucić a które dwie przyjąć ( bo dla dwóch części będzie to kwota wystarczająca) ?
Osobne koperty na każdą część wykluczają tego typu historię, gdyż na każdą część otrzymuję osobną kopertę z osobno kompletną ofertą.

Nie wiem czy to ma znaczenia, ale dodam że chodzi o projekt dofinansowany z UE.

15

Z tym zawsze jest mały kłopot, osobiście jestem za tym aby do każdej części załączano osobne dokumenty, wówczas wykonawca składając ofertę na wszystkie zadania może wykazać się w każdej części tą samą robotą.

16

No właśnie, Też jestem tego zdania, że osobne 3 koperty z osobnymi 3 kompletnymi ofertami są bezpieczniejsze. Ale, właśnie chodzi mi o ten wykaz, bo wtedy mała firma pokaże mi w każdej ofercie tą samą robotę za załóżmy 4,5 mln zł a wygra wszystkie części za ok. 9 mln. Jaką mam gwarancję, że taka firma da sobie radę z dużo większym zakresem robót.

Rozumiem, że w wyżej wymienionym przypadku muszę usunąć zapis że w przypadku składania dla kilku części wymagania się sumują ?

A jak jest ze zdolnością kredytową która narzucam dla każdej części osobno? też wtedy nie musi sumować ?

I proszę jeszcze o odpowiedź na 1 moje pytanie.

17

1) Ścieżka trzecia lub druga - stosownie do zasad panujących u zamawiającego.

18

2)

Arek1980 napisał/a:

czy to jest jasne.

Dla mnie tak, ale zawsze może się zdarzyć ktoś, komu niekoniecznie.

Arek1980 napisał/a:

A co jeśli ktoś wystartuje na 3 części, powinien pokazać wykonanie robót wtedy za min 9 mln a pokaże za 8 ? w której części będę musiał jego ofertę odrzucić a które dwie przyjąć.

Powinno wynikać z oferty, w przeciwnym wypadku ofertę można śmiało odrzucić - chyba że zamawiający będzie wolał mieć ofertę i drobne ryzyko.

Arek1980 napisał/a:

Ale, właśnie chodzi mi o ten wykaz, bo wtedy mała firma pokaże mi w każdej ofercie tą samą robotę za załóżmy 4,5 mln zł a wygra wszystkie części za ok. 9 mln. Jaką mam gwarancję, że taka firma da sobie radę z dużo większym zakresem robót.

Moim zdaniem: praktycznie TAKĄ SAMĄ.

Arek1980 napisał/a:

Rozumiem, że w wyżej wymienionym przypadku muszę usunąć zapis że w przypadku składania dla kilku części wymagania się sumują ?

Niekoniecznie, jednak tak może będzie lepiej.

Arek1980 napisał/a:

A jak jest ze zdolnością kredytową która narzucam dla każdej części osobno? też wtedy nie musi sumować ?

Formalnie to zależy od woli zamawiającego.

19 (edytowany przez Arek1980 2012-02-16 11:02:08)

hubal napisał/a:

1) Ścieżka trzecia lub druga - stosownie do zasad panujących u zamawiającego.

Hmm, z tego wynika, że bardziej wiążąca jest kwota całego zamówienia a nie dla każdej części z osobna?
Czyli muszę podać całościową, a częściowe mogę podać ?

I w opisanym przeze mnie przypadku, kiedy jedna z części droższa niż tą którą Zamawiający zamierzał przeznaczyć, ale całościowo się mieścimy to możemy od razu przyjąć obie części czy też o tą która przekracza piszemy pismo do Prezesa o zgodę na podwyższenie? Tylko po co skoro mamy oszczędność na tej drugiej części ? Co gorsza Prezes mógłby się nie zgodzić, musiałbym unieważnić postępowanie w tej części i narazić sie na odwołanie Wykonawcy, bo przecież na całość zamówienia miałem więcej pieniędzy niż suma złożonych ofert.
?

Idąc dalej, przypadek taki:
Zamawiający zamierza przeznaczyć 10 mln (część A 6 mln i część b 4 mln)

Dostaje najtańszą ofertę na cześć A 8 mln i na B 3 mln.

Łącznie przekroczono całościowo kwotę, należy unieważnić całe postępowanie czy tylko w części A  ?

20

Jak macie kasę, tzn, zostało z jednej części to możecie przesunąć na drugą i tyle.

21

Marcel napisał/a:

Jak macie kasę, tzn, zostało z jednej części to możecie przesunąć na drugą i tyle.

Co masz na myśli pisząc "możemy przesunąć" ? W sensie, że może to zrobić Komisja Przetargowa, czy musi to być  poparte Wnioskiem do Prezesa o podwyższenie ?

Wg mnie ma to znaczenie, gdyż jeśli Komisja sama podejmie taką decyzję tzn. że patrzyła na kwoty jako na całe zamówienia, natomiast pisząc do Prezesa o podwyższenie jest to jednoznaczne, że któraś z części była droższa niż to co Zamawiający zamierzał przeznaczyć.
W związku z tym, patrzymy całościowo czy na części?

Proszę również o odpowiedź na moją edytowaną poprzednia wypowiedź.

22

Komisja nie decyduje w naszej jednostce, jest to kierownik zamawiającego i głównodowodzący kasą skarbnik smile

23

Dla jasności należy odczytywać kwotę na każde zadanie odrębnie.

Jeśli chodzi o przekroczenia, to znam jednostki, gdzie wystarczy krótka rozmowa z szefem: czy unieważnić czy przesunąć kwoty, Bez specjalnych ceregieli jasność jest w kilkanaście sekund (potem szef podpisuje pisma wszelakie, w ten sposób będzie też na piśmie co trzeba).

24

Dokładnie tak jest hubal, nic poza tym, wszystko na "gębę" a skarbik robi później swoje.

25

OK. Rozumiem.
A co z przypadkiem poniżej:

Zamawiający zamierza przeznaczyć 10 mln (część A 6 mln i część b 4 mln)

Dostaje najtańszą ofertę na cześć A 8 mln i na B 3 mln.

Łącznie przekroczono całościowo kwotę, należy unieważnić całe postępowanie czy tylko w części A  ?
A może w części B, bo jest ona priorytetowa w porównaniu z częścią B ?

Obawiam się jednak, że wybierając która robimy narażamy się na odwołanie.