1

Temat: PN poniżej progów, czas umowy

Witam.

Mam problem, w zastępstwie koleżanki, która jest na chobowym, dostałem do sprawdzenia postępowanie na dostawę poniżej progów. Dostawy sukcesywne.
Dzisiaj przeleciałem wszystkie oferty, wysłałem pisma o omyłkach (pisarskie i rachunkowe)  i mam już listę braków w ofercie i jutro wysyłam pisma o uzupełnienie.
Zauważyłem jednak, że termin realizacji jest ustalony od 18.02 na 12 miesiecy. Otwarcie było 10.02.
Co teraz ????? Może się okazać, że umowa będzie zawarta już po 18.02......
Co sądzicie?

pozdrawiam

2

Odp: PN poniżej progów, czas umowy

Sądzę że nie można wykluczyć unieważnienia postępowania, więc warto przygotowywać się na tę okoliczność.

3

Tylko po co określać od kiedy ma nastąpić rozpoczęcie, to kompletny bezsens i późniejsze kłopoty, a nigdy przecież nie wiadomo jak długo potrwa cała procedura.

4

Takie coś dostałem.

5

Czy jesli dzisiaj wyślę pisma o uzupełnienie to wystarczy termin do 16.02?

6

Wszystko zależy od tego co to za brakujące dok. od tego zależy czas w jakim wykonawcy będą w stanie uzupełnić.

7

Czy wystarczy? Musi - teraz nie widać lepszego wyjścia.

8

Nie tyle musi, trzeba dać odpowiedni czas adekwatnie do danego dokumentu, jedne można uzupełnić ekspresowo z innymi trzeba niestety czekać dłużej,  np. do US czy ZUS.

9

Marcel niech się buja i czeka.
Zamawiający zaś musi w piątek rozesłać wyniki przetargu i zaproszenie na podpisanie umowy - więc rady Marcela po prostu nie zmieszczą się.

10

Marcel napisał/a:

Nie tyle musi, trzeba dać odpowiedni czas adekwatnie do danego dokumentu, jedne można uzupełnić ekspresowo z innymi trzeba niestety czekać dłużej,  np. do US czy ZUS.

Mam zdanie nieco odmienne - to jest termin na uzupełnienie a nie na załatwianie brakujących dokumentów - zresztą muszą one potwierdzać spełnianie warunku na dzień otwarcia ofert. Więc Z ma prawo zakładać, że wykonawca już jest w posiadaniu tych dokumentów i należy dać mu tyle czasu, żeby ze spokojem je dostarczył - ja biorę pod uwagę skąd jest i jak ma daleko.

11

hubal napisał/a:

Zamawiający zaś musi w piątek rozesłać wyniki przetargu i zaproszenie na podpisanie umowy

Nic nie musi, skoro sam teraz sobie winien, wykonawca nic nie winny że postępowanie się wydłuża, a hubal niech popatrzy na wykonawcę i ustawi się teraz w jego sytuacji.

12

Rozmawiałem z radcą i powiedział, że nie ma specjalnie przeciwwskazań na zawarcie umowy np 23.02. ze względu na charakter postępowania, dostawy sukcesywne na fax zamawiajacego, umowę długoterminową.  Umowę należy teraz zawrzeć w najszybszym możliwym terminie. Mówił, że jest to za słaby powód by unieważniać postępowanie.

13

BBG napisał/a:
Marcel napisał/a:

Mam zdanie nieco odmienne - to jest termin na uzupełnienie a nie na załatwianie brakujących dokumentów - zresztą muszą one potwierdzać spełnianie warunku na dzień otwarcia ofert. Więc Z ma prawo zakładać, że wykonawca już jest w posiadaniu tych dokumentów i należy dać mu tyle czasu, żeby ze spokojem je dostarczył - ja biorę pod uwagę skąd jest i jak ma daleko.

też jestem takiego zdania. w rozporządzeniu jest wyraźnie napisane, że dokument ma być WYSTAWIONY nie wcześniej niż 3/6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
Każdy dokument wystawiony z datą późniejszą niż termin składania ofert nie spełnia wymagań rozporządzenia o dokumentach.
zatem w grę wchodzi jedynie sytuacja, że wykonawca posiada dany dokument tylko z roztargnienia nie dołączył go do oferty, a nie że ma po wezwaniu latać po urzędach i załatwiać te dokumenty.

14

Marcel napisał/a:

Nic nie musi, skoro sam teraz sobie winien, wykonawca nic nie winny...

W zasadzie TAK, jednak w celu ratowania sytuacji pośpiech jest zrozumiały.

Bitter napisał/a:

Rozmawiałem z radcą i powiedział, że nie ma specjalnie przeciwwskazań na zawarcie umowy np 23.02.

Ha. Skoro radca powiedział, to ja nie mam już nic do powiedzenia w tym temacie.

15

hubal napisał/a:

W zasadzie TAK, jednak w celu ratowania sytuacji pośpiech jest zrozumiały.

No właśnie teraz to zamawiający musi się ratować nie zwracając uwagi na wykonawców!

16

Nie rozumiem tej troski o Wykonawców. Przebieg tego wątku wygląda tak, jakby Zamawiający chciał coś, o czym nie było mowy w SIWZ. Mnie się wydaje, że czegoś brakuje ze strony Wykonawcy i raczej nie jest to wina Zamawiającego. Miałem przypadki, że oferenci celowo nie złożyli wszystkich dokumentów, żeby ocenić po otwarciu, czy im się opłaca, żeby ich oferta była kompletna. Jeśli nie chcą, to po prostu nie uzupełniają, a czas leci i Zamawiający czeka. Wszystko jest dobrze kiedy obie strony szanują siebie nawzajem.

17

Pablo napisał/a:

Jeśli nie chcą, to po prostu nie uzupełniają

Tak, tylko tracą wadium smile

18

Masz rację. Jeżeli jest wadium to tak.