Temat: udział w postepowaniu
dzień dobry. śmieszne pytanie.
czy pracownik zakładu moze brać udział w postepowaniu jako wykonawca? Ja jestem przekonana, że nie ale mój dyro chce żeby brał udział....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dzień dobry. śmieszne pytanie.
czy pracownik zakładu moze brać udział w postepowaniu jako wykonawca? Ja jestem przekonana, że nie ale mój dyro chce żeby brał udział....
A dlaczego niby nie może?
Ustawa Pzp nie zabrania udziału pracownika w postępowaniu o zamówienie publiczne prowadzonym przez jego pracodawcę. Jedyne ograniczenie w tym zakresie stawia art. 24 ust. 2 pkt 1 ustawy, który stanowi, że w takim przypadku należy szczególnie zwracać uwagę na zachowanie uczciwej konkurencji i równego traktowania wszystkich wykonawców biorących udział w postępowaniu.
Pracownika zamawiającego można wykluczyć z postępowania jedynie wówczas, gdy wykonywał czynności związane z przygotowaniem postępowania lub do przygotowania oferty posłużył się inną osobą, która uczestniczyła w takich czynnościach.
Z obowiązkiem wykluczenia pracownika z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy:
rezultaty pracy pracownika będą bezpośrednio wykorzystane w tym postępowaniu;
charakter czynności, które wykonywał dany pracownik, przygotowując postępowanie, będzie mieć wpływ na wynik tego postępowania (np. szacował wartość zamówienia, co może mieć wpływ na wynik prowadzonej procedury);
przygotowywał opis przedmiotu zamówienia i dzięki temu mógł lepiej przygotować swoją ofertę (podejrzenie takie może zachodzić głównie wówczas, gdy wyznaczony został bardzo krótki termin na składanie ofert i pozostali wykonawcy będą mieli problem z przygotowaniem oferty);
znając organizację swojego pracodawcy, miał dostęp do informacji lub danych, które znacząco wpływają na jakość przygotowanej przez niego oferty, a informacje te nie zostały przekazane pozostałym wykonawcom;
przygotowywał swoją ofertę we współpracy z osobą wykonującą czynności w postępowaniu, co może mieć wpływ na wynik postępowania.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc