1

Temat: kosztory 6 miesieczny

wartość zamówienai dla rb szacujemy na podstawie kosztorusy nie starszego jak 6 mcy. Moje pytanie brzmi: od kiedy liczę 6 m-cy? Od dnia kiedy wpływa mi wniosek pracownika  o wszczęcie postepowania czy od dnia ogłoszenia zamówienia? Oczywiście mam kosztorys którego termin 6 m-cy skończył się w dniu , w którym pracownik złozył wniosek o przygotowanie i przeprowadzenie przetargu.

2

Odp: kosztory 6 miesieczny

Ustalenia wartości robót budowlanych możesz dokonać nie wcześniej niż 6 miesięcy przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. A zatem, niezależnie od wcześniejszych szacunków, wiążąca jest wartość zamówienia określona przez Ciebie w tym 6-miesięcznym okresie.

3

przed dniem wszczęcia postępowania, czyli skoro wartość oszacowano w dniu w którym złozono wniosek o przeprowadzenie postepowania  to nie ma znaczenia w momencie ogłoszenia będzie juz kosztorys posiadał staż powyżej 6 m-cy, dobrze rozumiem ??

4

Tak, np. dzisiaj szacujesz, jutro ogłaszasz.

5

dzieki Marcel

6

Znowu zbałamucili biedaka/biedaczkę.

Ada napisał/a:

wartość zamówienai dla rb szacujemy na podstawie kosztorusy nie starszego jak 6 mcy. Moje pytanie brzmi: od kiedy liczę 6 m-cy?

Moja odpowiedź: WCALE.

Teraz dokładniej: dla kosztorysu - wcale, zaś przywołany termin obowiązuje jedynie dla SZACOWANIA na bazie kosztorysu, a NIE samego kosztorysu !!! Popatrzcie uważniej w przepisy.

7

ale kolego heh, o tym jest właśnie mowa, z czego Ty robisz problem?

8

Czyżby??? Mam inne wrażenia:

Ada napisał/a:

wartość zamówienai dla rb szacujemy na podstawie kosztorusy nie starszego jak 6 mcy.

Wiek kosztorysu NIE MA ZNACZENIA (!) i to należało podkreślić, zaś Marcel odwraca teraz kota ogonem.

9

Hubal na temat kosztorysu nie mam zamiaru z Tobą dyskutować już wiem jaką masz opinię bo dyskusja w temacie była, Ty szacujesz na podstawie kosztorysu nawet z przed dwóch lat smile

10

Marcel wyraźnie mnie nie docenia wink
Cóż w tym złego, że kosztorys sprzed dwóch, dwudziestu, czy dwustu lat??? Czyżby jakiś przepis go ograniczał??? Zaprawdę powiadam Wam, nie tyle przepis, co zwykłe PRZYZWYCZAJENIA, które niekoniecznie są najlepsze w każdym przypadku.

11

niemozliwe, "wiek " kosztorysu nie ma znaczenia? Nie spotkałam się z taka opinia jeszcze.....ale jakie odniesienie ( szacunek ) w kwestii ceny bedę miała , jeśli posłuże się kosztorysem sprzed 2 lat?

12

Kosztorys może być sprzed dwóch, dwudziestu, dwustu lat, tyle tylko że ceny w nich muszą być aktualne, tzn. kosztorys zaktualizowany do obecnego rynku (6 miesięcy), a trzeba to zrobić gdyż 200 lat temu ceny były zupełnie inne wink

13

Oczywiście, że ceny należy przeliczyć i wtedy kosztorys nie będzie sprzed 100 lat ale z datą przeliczenia:) .... określenie wartości zamówienia należy wykonać z należytą starannością ...

14

dokładnie jak mówicie, zaktualizować bynajmniej...:)

15

Na jakiej podstawie prawnej?
I co znaczy aktualizacja? Praktycznie zrobienie nowego, nieprawdaż?

Ada napisał/a:

niemozliwe, "wiek " kosztorysu nie ma znaczenia?

To skrót myślowy. Przy ustalania wartości zamówienia ma takie znaczenie, że wiemy jak teraz je szacować.

Ada napisał/a:

Nie spotkałam się z taka opinia

Widać pominęła wiele wątków na tym forum.

Ada napisał/a:

jakie odniesienie ( szacunek ) w kwestii ceny bedę miała , jeśli posłuże się kosztorysem sprzed 2 lat?

Formalnie TAK SAMO jak przy każdym innym wieku kosztorysu. 
Ot, na dowód wystarczy zauważyć w jakim celu jest on robiony roll

Marcel napisał/a:

Kosztorys może być sprzed ... lat, tyle tylko że ceny w nich muszą być aktualne

Bzdura.
Art.33 mówi o ustalaniu ?na podstawie kosztorysu?. Ten przepis mówi o tym jedynym istniejącym kosztorysie, który ma być potem wykorzystywany. Jak wykorzystywany? Ano to jest inna sprawa, w każdym razie raczej nie przez wykonanie nowego.

16

Nie wykonanie nowego, nie aktualizować?, bardzo ciekawe, czyli rozumiem że opierasz się na stawkach znacznie zaniżonych jeżeli kosztorys jest z przed, np. paru laty?

17

Przede wszystkim w czym tak naprawdę przeszkadzają stare stawki, no  W CZYM ???
Chyba każdy stary praktyk jak Marcel wie, że praktycznie W NICZYM. Jeśli zamierzam ogłosić w DUUE, to nie umiem sobie wyobrazić, jak stawki i ceny mogą mi przeszkodzić.

18

Przeszkadzają, ano w tym że okazać się może że ogłosisz postępowanie do progów UE, (po starych stawkach), natomiast każda z ofert będzie przekraczała ten próg i zaczniesz się zastanawiać czy oszacowałeś zamówienie z należytą starannością, a Ja na to odpowiem - że zamówienie NIE zostało oszacowane z należytą starannością, to w prawdzie tylko przykład ale zdarzyć się może, jak pójdziesz tą drogą.

19

jest przecież jeszcze art. 35.....z niego wzięly sie terminy szacowania. Jak pisze Pieróg  - "... w przypadku ustalenia wartości  zamówienia w okresie wychodzącym poza terminy podane w art. 35 wartość tę należy przed wszczęciem postepowania auktualizować".

20

Dobrze radzi Ada i Pan Pieróg

Ada napisał/a:

wartość tę należy ... auktualizować".

Nota bene: wartość, a nie kosztorys!

Tu wskazana kolejna podpowiedź.
To by było na przykład tak: bierzemy stary kosztorys, spisujemy datę i wartość, szukamy wskaźnika wzrostu cen, zapisujemy źródło, arytmetycznie zwiększamy kwotę, na koniec data, podpis, na górze ?Ustalanie wartości zamówienia? - i gotowe.
To trwa dużo krócej niż dyskusja w tym wątku.

Tak szacować można każdego  dnia, niewiele kosztuje.

Można też inaczej: któregoś dnia bierzemy podstarzały szacunek, wymazujemy datę i podpis, robimy kopię, na kopii aktualna data, podpis - i też gra.
Konia z rzędem, jak kto udowodni nienależytą staranność - oczywiście przy takim szacowaniu nienależyta staranność obowiązuje.

21

hubal napisał/a:

wartość tę należy ... auktualizować".

O Matko!!!, przecież cały czas o tym mowa, ludzie jak to zrobicie to wasza sprawa, może być również jak mówi hubal, lecz ja po prostu aktualizuję cały kosztorys o nowe ceny, wasza wola w tym zakresie.

22

to ja w takim razie zapytam inaczej , czy kosztorys aktualizować może każdy merytoryczny pracownik?? a niby jakie  mam uprawnienia by ustalać wartośc kosztorysowa? Przy rb oczywiście

23

Aby sporządzić kosztorys nie trzeba mieć żadnych specjalnych uprawnień, wystarczy sama wiedza w danym temacie.

24

Z tym ostatnim można się zgodzić: prawo nie przewiduje specjalnych uprawnień w zakresie kosztorysowania.
Nie widzę też nic złego, by Ada (nawet nie mając dotąd wiedzy ani umiejętności) przećwiczyła samodzielnie kosztorysowanie przeliczając istniejący kosztorys, to może być pożyteczne. Życzę powodzenia.

25 (edytowany przez hubal 2012-02-24 17:38:31)

Wątek podsumowałbym następująco: należy rozróżnić akualizację WARTOŚCI zamówienia robót od aktualizacji kosztorysu inwestorskiego.
WARTOŚĆ zamówienia należy ustalać (aktualizować, przeliczać) by nie była starsza niż określona w ustawie, przy czym podstawą każdej takiej czynności jest zasadniczo jeden niezmienny kosztorys inwestorski, wykonany w trakcie projektowania, bowiem żaden przepis prawa nie zmusza do sporządzania kolejnych kosztorysów.