1

Temat: wybór oferty najkorzyst. a TZO

mam pytanko - patrząc ze strony Wykonawcy i jego interesu:
w ostatnim dniu TZO Zamawiający ogłosił wybór oferty najkorzystniejszej - czy wybrany Wyk. nie przedłużając TZO i wadium może mieć jakąś pewność podpisania umowy?

2

Odp: wybór oferty najkorzyst. a TZO

Jeżeli Wykonawca nie przedłuża TZO i wadium to na jakiej podstawie Zamawiający chce podpisać umowę?

3

Po TZO obie strony muszą wyrazić wolę podpisania umowy na warunkach wynikających z oferty.

4

dokładnie obie strony muszą wyrazić wolę, a czy Zam. może nie podpisywać takiej umowy bez żadnych konsekwencji, czyli zakończyć postępowanie bez udzielenia zamówienia?

5

Nie chodzi tylko o wolę, ale przede wszystkim o wadium. Można przyjąć, że TZO nie musi być oficjalnie przedłużony bo Wykonawca podpisując umowę wiąże się ofertą, ale bez wadium? Nie.

6

Oj, coś mataczycie kochani, ale szkoda sił na polemizowanie z każdym postem.

efigy007 napisał/a:

- czy wybrany Wyk. nie przedłużając TZO i wadium może mieć jakąś pewność podpisania umowy?

Powiem tak: jeśli chce, to może i MA - ma na 100% (to raczej zamawiający ma podstawy się bać).

7 (edytowany przez efigy007 2012-02-21 20:56:25)

Oj Panie Hubal smile
wszędzie coś węszycie ! smile
Ja jestem Zamawiającym, ale mam znajomych Wykonawców którym staram się swoją skromną osobą pomóc w innych postępowaniach - jak jestem o to poproszony.
Wspomniany Wyk. został wybrany w ostatni dzień TZO i powstała wątpliwość ze strony Wyk. czy musi latać i załatwiać znów wadium, aby mieć pewność, że Zamawiający czegoś nie wymyśli.
Owszem podpisać umowę można, ale jak to w życiu bywa różna kwiatki się spotyka!
Dobrze jest poszerzać swoje doświadczenie nie tylko z jednej strony! smile
Dziękuję za opinię i pozdrawiam

8

Latać i załatwiać wadium nie popieram, ale wobec wątpliwości wykonawca mógłby np. wysłać proste potwierdzenie gotowości zawarcia umowy lub zwyczajnie porozmawiać z zamawiającym na ten temat.

9

dziękuję za opinię,
doszliśmy razem do bardzo podobnych wniosków smile