1

Temat: warunek na wymianę stolarki okiennej

witam,

muszę wymienić 50 szt. okien w DPS-ie, który jest wpisany do rejestru zabytków.
zastanawiam się nad warunkiem wiedzy i doświadczenia.

na razie ułożyłem taki warunek:
w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonali zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończyli conajmniej dwie roboty budowlane w zakresie wymiany stolarki okiennej w obiektach zabytkowych, o wartości co najmniej 70.000,00 zł brutto każda.

mam 2 wątpliwości:
1. czy mogę ograniczyć się tylko do robót na obiektach zabytkowych
2. czy mogę ograniczyć się tylko do stolarki okiennej, czy nie lepiej ogólnie napisać stolarki, bez wnikania czy to okna, drzwi, itp.

pozdrawiam

szad

2

Odp: warunek na wymianę stolarki okiennej

Jeżeli budynek jest wpisany do rejestru zabytków, to wszelkie prace konserwatorskie, restauratorskie czy roboty budowlane wymagają zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków.
Jak najbardziej warunek doświadczenia prac na budynkach zabytkowych jest uzasadniony i prawidłowy, co do drugiego pytania nie trzeba się ograniczać do samych okien.

3

zezwolenie mamy.
mimo wszystko byłbym za pozostawieniem tej stolarki okiennej, bo wykonawca musi te okna wykonać a potem je zamontować.

4

Nie ma przeszkód aby  były to tylko okna, jak również ogólna stolarka, ale może i faktycznie postawić na same okna smile

5

W tym przypadku:
1) tak
2) tak, czyli mogą być okna.