1 (edytowany przez Arek1980 2012-02-18 11:58:25)

Temat: PROJEKT 4letni jaką przyjąć wartość szacunkową

Sytuacja wygląda tak:

PROJEKT jest 4 letni , roboty budowlane. PROJEKT stara się o dofinansowanie z UE.

Lata realizacji robót budowlanych (2011-2014).

wartość szacunkowa całego PROJEKTu wg złożonego do NFOŚ wniosku - kilkadziesiąt mln zł.
We wniosku został założony podział realizacji na każdy rok, średnio po ok. kilkanaście mln na rok.

Ponieważ w 2011 roku ogłaszając przetarg na rb. nie było wiadomo czy otrzymamy dofinansowanie (w przypadku nie otrzymania dofinansowania robilibyśmy tylko to co zaplanowano na 2011 rok) przetarg został ogłoszony w BZP.

Teraz jest informacja o alokacji środków i pewnie się załapiemy, wiec ogłaszając przetarg na ten rok ogłaszam go w DUUE dla bezpieczeństwa, sumując lata 2012-2014 a to powoduje, że przekraczamy próg unijny.

Czy w 2011 rok popełniliśmy błąd ? Czy nie mając podpisanej umowy o dofinansowanie byliśmy zobligowani określić wartość szacunkową jako sumę z 4 lat (dla całego PROJEKTu) ?

Czy jeśli ktoś sumuje np 4 letni PROJEKT, i co roku ogłasza przetarg na rb. to co roku wpisuje w protokole z postępowania tą samą wartość szacunkową dla całego PROJEKTu ? (np w danym roku ma szacunek na 13 mln ale podaje np. 54 bo taki jest dla całego PROJEKTu) ?

Czytałem opinie, że aby potraktować taki PROJEKT jako jedno zamówienie muszą być spełnione trzy przesłanki (zamówienie może wykonać jeden wykonawca - może, charakter zamówień jest taki sam - jest, i czas realizacji zamówień mógłby być taki sam - no tu nie bardzo, bo ze względu na duży zakres cały PROJEKT został podzielony na 4 lata).

Sprawa jest poważna, bo za ogłoszenie w BZP zamiast w DUUE wg taryfikatora jest 25% kary.

2

Odp: PROJEKT 4letni jaką przyjąć wartość szacunkową

Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone z należytą starannością (art. 32 ust. 1 ustawy Pzp). Czy wartość zprojektu należy łączyć i traktować jak ten sam rodzaj zamówienia, czy szacować oddzielnie, należy ustalić, czy mamy do czynienia z tożsamością zamówień czy też z odrębnymi zamówieniami. Ustawa Pzp nie definiuje pojęcia odrębny przedmiot zamówienia. Należy przyjąć (zgodnie z opinią Urzędu Zamówień Publicznych), iż pod uwagę winniśmy brać:

tożsamość przedmiotową zamówienia ? zamówienia tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu,
    tożsamość czasową zamówienia ? możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie,
    możliwość realizacji zamówienia przez jednego wykonawcę.

Moim zdaniem należy połączyć wartość robót budowlanych i stosownie do tej wartości przeprowadzić jak w Twoim wypadku,  odrębne procedury, ale zgodnie z przepisami właściwymi dla łącznej wartości zamówień. 
Wyznacznikiem do oceny tego, czy masz do czynienia z jednym zamówieniem, powinien być zakres planowanych prac budowlanych (przedsięwzięcia budowlanego). Definicja zamówienia na roboty budowlane oraz art. 17 ust. 6a dyrektywy 2004/17/WE i odpowiednio art. 9 ust. 5a dyrektywy 2004/18/WE stanowi, że jeżeli proponowane roboty budowlane lub zakup usług mogą prowadzić do równoczesnego udzielania zamówień w formie odrębnych części, wówczas należy uwzględnić łączną szacunkową wartość wszystkich tych części.

3

wszystko razem sumujesz a w protokole wpisujesz np. 54 mln całość a przedmiotowe postępowanie 13 mln, potem za rok np. 54 mln i przedmiotowe 8 mln itd. jak znam życie to szacunek ci się zmieni bo szefowie mają wyobraźnie to wówczas całość szacunku możesz zmienić. Jak w 2011 pominęliście ogłoszenie w DUUE to zmień protokół na 6a i po problemie.

4

Hmm.
Czyli to,  że już w składanym wniosku do NFOŚ nasz Projekt został podzielony na 4 lata i w harmonogramie były rozpisane na każdy rok postępowania przetargowe nie będzie moją obroną, że nie dzieliliśmy specjalnie po to żeby uniknąć progów ?
Oraz to, że w przypadku nie otrzymania dofinansowania zakres uległby zdecydowanej redukcji (w każdym siwz oraz umowie mamy zapis, że w przypadku nie otrzymania dofinansowania możemy zrezygnować lub ograniczyć zakres robót), a więc w 2011 roku niemożliwe było oszacowanie wartości zamówienia, gdyż do końca nie wiadomo było jaki zakres będziemy realizować ?

Co do wypowiedzi niny to oczywiście co roku szacunek dla całości musielibyśmy aktualizować, chociażby dlatego, że szacunek dla robót budowlanych musi być z ostatnich 6 miesięcy. Ale to nie problem bo mamy w umowach na dokumentacje projektowe zapisy o aktualizacji kosztorysów co rok.

Przepraszam za moją niewiedzą, ale jaki to jest protokół 6a i w jaki niby sposób miałby mnie w razie czego uratować od 25% kary w związku z umieszczeniem ogłoszenia w BZP a nie w DUUE jeśli okaże się, że należało od początku traktować cały Projekt 4 letni jako jedno zamówienie ?

5 (edytowany przez nina 2012-02-18 19:10:03)

Arek przeczytaj art 6a ustawy Pzp. Chodzi o to abyś wpisał w protokół uzasadnienie.

6

Arek1980 napisał/a:

Przepraszam za moją niewiedzą, ale jaki to jest protokół 6a

Nie ma takiego protokołu, po prostu zaznaczasz np. w ZP-PN że jest to postępowanie z udziałem art.6a.

7

Aaa, no tak. Już to rozpatrywałem wcześniej, ale nie da rady.
W zeszłym roku jedna część była na ok. 3,8 mln, druga na 8,8 a cały 4 letni projekt na ponad 70 mln. Obie części (i na 3,8 i na 8,8 puściłem na BZP) gdyż w sumie w 2011 nie przekraczały progu.
Co z tym zrobić?

8

A co teraz masz z tym zrobić?, zostawić jak jest przecież cofnąć nie cofniesz.

9

Arek teraz schowaj głęboko w szafie i przykryj stertą papierów.

10

No tak, nie ma wyjścia.

Arek1980 napisał/a:

Czy w 2011 rok popełniliśmy błąd ?

Wydaje się, że tak.

Jednak ja chciałbym zauważyć co innego.

Arek1980 napisał/a:

że szacunek dla robót budowlanych musi być z ostatnich 6 miesięcy. Ale to nie problem bo mamy ... zapisy o aktualizacji kosztorysów ...

To pierwsze - bezdyskusyjne, ale do tego NIE POTRZEBA KOSZTORYSÓW (!!!) o których mowa w zdaniu drugim, oszacować można na bazie już istniejących -  raptem pół strony tekstu.
Nasuwa się refleksja: PO CO w ogóle taki szacunek (i kosztorysy!), skoro i tak wiadomo, że będzie pełna procedura z ogłoszeniem w DUUE - nieprawdaż?

11 (edytowany przez Arek1980 2012-02-20 06:40:12)

Co do kosztorysów to wydawało mi się, że jedynie kosztorys inwestorski lub program funkcjonalno-użytkowy są dopuszczone przez uPzp do określenia wartości szacunkowej (art 33 ust1). Choć faktycznie może wystarczy ten kosztorys mieć opracowany raz, a aktualizacji wartości szacunkowej dokonywać samemu. Ale wyszliśmy z założenia, że w razie czego będzie to podkładka dla Prezesa aby podwyższyć kwotę która zamierzamy przeznaczyć jeśli najtańsza oferta przekroczyłaby wcześniej planowaną kwotę, a była niższa od nowej aktualnej wg kosztorysów kwoty szacunkowej.

Odnosząc się do wypowiedzi nr8 nie chodzi o to, że chcę cofnąć czas, tylko chcę zebrać materiały, świadczące o tym, że mogłem podjąć decyzję o umieszczeniu ogłoszenia w BZP a nie DUUE, nie wiedząc czy otrzymamy dofinansowanie czyli nie wiedząc jaki zakres robót budowlanych będziemy realizować, a to powoduje, że nie wiedzieliśmy czy wartość zakresu robót budowlanych przekroczy próg czy nie.

Odnosząc się do wypowiedzi nr 2, wydaje mi się, że nie było u nas tożsamości czasowej zamówienia, gdyż już w składanym Wniosku do NFOŚ nasz projekt został rozpisany na 4 lata. Niemożliwe również ze względów technologicznych byłoby wykonanie zakresu w tym samym czasie (np. w jednym roku)

12

Arek1980 napisał/a:

może wystarczy ten kosztorys mieć opracowany raz, a aktualizacji wartości szacunkowej dokonywać samemu.

Tak jest! W art 33 ust1 występuje liczba pojedyncza (!!!), ponadto dokumentację robi się z reguły tylko raz, więc i kosztorys raz, a potem trzeba sobie radzić może inaczej.

Jeśli zaś chodzi o sedno sprawy, to

Arek1980 napisał/a:

1)  nie wiedząc jaki zakres robót budowlanych będziemy realizować...

oraz

Arek1980 napisał/a:

2) nie było u nas tożsamości czasowej zamówienia, gdyż już 3) w składanym Wniosku do NFOŚ nasz projekt został rozpisany na 4 lata.  4) Niemożliwe również ze względów technologicznych byłoby wykonanie zakresu w tym samym czasie (np. w jednym roku)

Moim zdaniem, to
1) trudno sobie wyobrazić jak to jest możliwe, by nie znać zakresu robót - przecież musi być konkretna dokumentacja, pozwolenie na roboty itd.
2) była!
3) skoro w jednym (!) wniosku, to wszystko już było przewidziane i poukładane
4) możliwe! - nikt nie każe w 1 roku, można harmonogram poukładać jak tylko się chce, choćby na dziesiątki lat i w różnych wariantach.
Ważne czy w danym czasie dało się ogarnąć wszystko czy nie i dlaczego nie.
Oj, chyba trudno będzie obecnymi argumentami przekonać kontrolę.

13

1) Zakres we wniosku był zaplanowany, to się zgadza. (nie ma wszystkich dokumentacji technicznych i pozwoleń, gdyż w 2011 przeprowadzono przetarg na dokumentację dla robót planowanych na 2011-2012, a pod koniec tego roku planowany jest przetarg na dokumentację dla robót na 2013-2014).

Chodziło mi o to, że w przypadku nie uzyskania dofinansowania, przedsiębiorstwo nie byłoby w stanie wykonać całego zakresu. Co więcej prawdopodobnie skończyłoby się tylko na zakresie robót budowlanych zaplanowanym na 2011 rok. A więc nie byłoby pozostałych postępowań przetargowych, a co za tym idzie nie wartość szacunkowa nie przekroczyłaby progu.
A więc przekonać kontrolę chciałbym tym, że ponieważ musieliśmy rozpocząć realizację przed informacją o dofinansowaniu, nie byliśmy zobligowani ustalić wartość szacunkową jako sumę 4 lat, bo nie było wiadome czy zakres z 4 lat będziemy realizować.
Ma to sens?

14

Teraz taaak.
Ja rozumiem, że po prostu wtedy jeszcze NIE BYŁO zadania zupełnie (w rozumieniu zp.), więc też nie było co dzielić.
To by było po problemie.

15

Wygląda to tak, że w 2010 r. okazało się, że nasz Projekt jest na liście rezerwowej.
W 2011 zrealizowaliśmy roboty budowlane zgodnie z harmonogramem (mieliśmy na tyle środków finansowych). Była to kwota poniżej progu więc ogłosiliśmy na BZP.
W tym roku w styczniu pojawiła się informacja o alokacji sporej ilości pieniędzy, w związku z tym ogłaszamy następne przetargi na roboty budowlane (nie mamy jeszcze informacji czy dostaniemy pieniądze i ile, ale teraz szanse są już spore). W tym momencie roboty budowlane zaplanowane na ten i dwa następne lata zaczynają być realne, ich łączna kwota przekracza próg, dlatego przetarg w tyn roku ogłaszamy na DUUE.

Wygląda to tak, ze zakres z zeszłego roku był jakby osobno liczony (bo byłby robiony niezależnie od dofinansowania) a ten zakres który nam pozostał do zrobienia przez 3 lata traktujemy łącznie i ogłaszamy na DUUE.

Jest to wytłumaczenie czy jeszcze czegoś brakuje?

16 (edytowany przez nina 2012-02-20 18:00:34)

hubal napisał/a:

Teraz taaak.
Ja rozumiem, że po prostu wtedy jeszcze NIE BYŁO zadania zupełnie (w rozumieniu zp.), więc też nie było co dzielić.
To by było po problemie.

Nie w sytuacji dofinansowania  to ni będzie po problemie. Skoro był szacunek do wniosku całości to powinno być w całości. Można próbować się bronić ale czuję problemy.Ale całkiem realna obrona jak tak sobie poczytałam i się wczułam w twoją sytuację.

17

Arek1980 napisał/a:

bo nie było wiadome czy zakres z 4 lat będziemy realizować.
Ma to sens?

Ma sens i rozjaśnia sprawę.

18

nina napisał/a:

Skoro był szacunek do wniosku całości to powinno być w całości.

Zaraz, to trochę nie tak. Ja widzę 2 niezależne aspekty sprawy:
1) wymogi związane z wnioskiem
2) przepisy prawa zamówień publicznych.
Ja wypowiadałem się w aspekcie 2., bo tak zrozumiałem zapytanie.

Jeśli niezbyt jasno, to może dam przykład. Wybraźmy sobie że gmina (czy inny samorząd) ma potrzeby ogromne, w tym np. 1000 km wodociągów,  1000 mieszkań itd. Wszystkiego nie jest w stanie zrobić ani w 1 rok ani 4 lata, ani może 20 lat. Musi systematycznie zamawiać częściami, np. 10km wodociągu, 10 mieszkań itd. Takiego czegoś nie można traktować jako podziału zamówień - tych ostatnich jeszcze nie ma. Potrzeby nie są zamówieniami w rozumieniu pzp.
Tak ja to rozumiem.

19

Ale rozumiem jak nie ma kasy z UE i kawałek po kawału robimy a potem dostajemy dofinansowanie to jest do obrony choć słyszałam różne opinie zwłaszcza przy dofinansowaniu z różnych źródeł..  Ale mnie chodziło o to, że jak składamy wniosek i dostajemy kasę na całość nawet na 5 lat to należy razem szacować. A co do twoich wodociągów to po co robić cały projekt robi się kawałek po kawałku i szacunkiem jest tylko kawałek i jest git.

20

Jak dostajemy kasę to tak.

W moim przypadku nadal nie wiemy czy dostaniemy (lista rezerwowa).
Wiec to, że wniosek obejmował 4 lata nie znaczy, że mieliśmy te 4 lata sumować, bo w przypadku gdy nie otrzymamy decyzji w tym roku o tym czy dostajemy kasę czy nie to realizację zakończymy na tym co zrobiliśmy rok temu ( na tyle nas stać ze środków własnych). A wartość szacunkowa rok temu była poniżej progu.

Teraz wszcząłem postępowania z ogłoszeniem na DUUE, dlatego że jeśli dojdzie do wyboru najkorzystniejszej oferty tzn. że dostaliśmy decyzję o tym, że dostaniemy pieniądze (w siwz, jest zapis, że jeśli nie otrzymamy dofinansowania możemy unieważnić postępowanie przetargowe), więc kolejne 3 lata realizacji staną się bardzo realne, a wartość szacunkowa rb. na lata 2012-2014 przekracza próg.

21

nina napisał/a:

...jak składamy wniosek i dostajemy kasę na całość nawet na 5 lat to należy razem szacować.

Tak, zgadzamy się...

nina napisał/a:

A co do twoich wodociągów to ... jest git.

smile

A teraz wracam do tematu.

Arek1980 napisał/a:

to, że wniosek obejmował 4 lata nie znaczy, że mieliśmy te 4 lata sumować.

Obawaiam się, że znaczy - zgoda z niną stoi w sprzeczności ze zgodą z Arek1980. Tyle że to jest problem samego WNIOSKU, a nie zamówień publicznych, więc trudno z przepisów ustawy wywodzić losy wniosku.
Jednocześnie wychodzi na to, że wniosek po prostu nie nadążył za życiem.

Tak czy owak obecne ogłoszenie w DUUE jest posunięciem właściwym.

22

Wniosek zdążył, nie nadążyła Instytucja, które przyznaje dofinansowania. Dla nas informacja, że jesteśmy na liście rezerwowej oznaczała, że może nastąpić alokacja z innych programów i że znajdą się dla nas pieniądze, a więc póki było nas stać realizowaliśmy zakres rb, zgodnie z wnioskiem.

Obecne ogłoszenia w DUUE są ok, ale powstaje pytanie:
Czy jako wartość szacunkową w protokole wpisać łącznie dla 3 lat (2012-2014) a 2011 rok bronić przed kontrolą (zgodnie z tym co było napisane już powyżej) czy też zsumować 4 lata (2011-2014) ale wtedy sami się pogrążymy bo z jednej strony zsumujemy teraz 4 lata czyli potraktujemy jako jedno zamówienie, a z drugiej strony w 2011 ogłosiliśmy na BZP a nie w DUUE ?...

23

No dobra, niech będzie że nie nadążyła Instytucja, jednak nawet w takim przypadku wnioskuję z postów, że tamten wniosek stracił aktualność, ale to nie jest problem.

Arek1980 zdaje się nadal myli sprawy wniosku (i dofiansowania) ze sprawami zamówienia publicznego. W protokole danego postępowania nalezy uwzględnić wszystkie istotne elementy TEGO postępowania: zakres rzeczowy, termin, wartość itd. Zakres i terminy takie jakie obowiązują wykonawcę TEJ umowy.   Inne dane też można wstawiać, ale to inna bajka, zaś zadanie z 2011r. było objęte ODRĘBNYM protokołem.

Protokoły i inne dokumenty postępowań mają związek  przedmiotowym wnioskiem taki, jak to poukładano w umowie z tamtą instytucją, przy czym szczegółów tu nie znamy i nie wydają się tu istotne.

24 (edytowany przez Arek1980 2012-02-22 08:40:47)

hubal ,a, pytanie co do tego zdania : W protokole danego postępowania nalezy uwzględnić wszystkie istotne elementy TEGO postępowania: zakres rzeczowy, termin, wartość itd. Zakres i terminy takie jakie obowiązują wykonawcę TEJ umowy.

Zamawiający ma 3 letni projekt, i będzie miał kilka postępowań, ale należy je traktować jako jedno zamówienie i okazuje się, że suma jest większa niż próg i powoduje to, że należy ogłosić w DUUE. Czy właśnie w protokole gdzie jest mowa o wartości szacunkowej zamówienia nie należy podawać tej zsumowanej wartości dla 3 lat?
Inaczej będzie to troszkę niespójne, np wartość tego konkretnego postępowania 12 mln zł, a ogłasza się w DUUE, wymaga się 60 dni terminu związania z ofertą, itp?

25

Tak jak pisze Hubal - wniosek swoją drogą a postępowanie swoją. Przecież we wniosku o dofinansowanie cały projekt mógł zostać podzielony na niezależne zadania. Ponadto napisałeś że nie posiadacie dokumentacji na cały zakres dofinansowania. Dlatego też myślę że przy szacowaniu wartości zamówienia nie uwzględniałbym teraz wykonanej już inwestycji, mimo tego że jest ona ujęta we wniosku.

Nie zagwarantuję Ci że jest to pewne rozwiązanie, które uchroni Was przed korektą, gdyż Instytucje Zarządzające to "Państwo w Państwie". Wszystko zależy na kogo traficie. Jak będą chcieli Was uwalić to i tak to zrobią. Zawsze się coś znajdzie smile Mimo wszystko myślę że jest to dobra linia obrony. W razie gdyby nakładali na Was korektę, odwoływać się i pisać do Prezesa UZP. Czasami jego opinia może wszystko zmienić. Piszę czasami ponieważ w PROW-ie tak nie jest. Oni opinie UZP mają w głębokim poważaniu.