1

Temat: zwrot wadium

dzis upływa termin na zlożenie protestu na wybór oferty najkorzystiejszej. Jedenz banków (oferta 2 pod wzgledem kryterium wyboru) zwrócił sie o zwrot wadium? czy mogę to zrobic? wykonawca nie został wykluczony z postepowania a oferta NIE ZOSTALA ODRZUCONA

2

Odp: zwrot wadium

No niestety, nie masz podstaw do zwrotu wadium, musisz poczekać do zaistnienia przesłanki z 46.1

3

Nie możesz do momontu podpisania umowy (art. 46 ust. 1 pkt. 2 Pzp). Jak Wykonawca Nr 1 nie podpisze umowy to ten Nr 2 będze miał obowiązek jej zawarcia (art. 94 ust. 2 Pzp).

Powodzenia

4

nie będzie miał obowiązku, ale będzie mial szansę - albo skorzysta albo odmówi wink

Nora

5

To bedzie jego obowiązek, bo jak nie podpisze to traci wadium. Z szansy może lecz nie musi skorzystać.

Pozdrawiam

6

Ja mam jeszcze ciekawszą historię. Jeden z wykonawców na drugi dzień po otwarciu ofert jeszcze przed wyborem najkorzystniejszej oferty (wie juz ze jego oferta jest najdroższa) zwrócił się o zwrot wadium. Nie widzę przesłanek żeby mu zwrócić wadium bo art 46.2. mówi kiedy mogę zwrócić. Nie został wykluczony a oferta nie została odrzucona. Co o tym myślicie?

7

Niech sobie poczeka, aż podpiszecie umowę z wybranym wykonawcą lub unieważnicie (mam nadzieję, że nie) wink postepowanie smile

8

dzieki jacek. cierpliwość mu nie zaszkodzi

9

Niech się cieszy, że procent (raczej chyba promil) mu narośnie wink