1

Temat: Pełnomocnik

Wykonawca złożył ofertę podpisaną przez Pełnomocnika. Wykonawcą jest osoba fizyczna prowadząca działalność gosp. Do oferty dołączono wydruk z CEIDG w którym wskazany jest Pełnomocnik bez załączania pełnomocnictwa. Zastanawia mnie czy jest to do przyjęcia. Moim zdaniem tak ponieważ art. 25 a ustawy o swob. dział. gosp. mówi iż upoważnienie do prowadzenia spraw wynika z CEIDG i nie stosuje się art. 33 KPA (dołączenie pełnomocnictwa).
Czekam na opinie.

2

Odp: Pełnomocnik

tom111asz napisał/a:

Wykonawca złożył ofertę podpisaną przez pełnomocnika. Wykonawcą jest osoba fizyczna prowadząca działalność gosp. Do oferty dołączono wydruk z CEIDG w którym wskazany jest pełnomocnik bez załączania pełnomocnictwa. Zastanawia mnie czy jest to do przyjęcia. Moim zdaniem tak ponieważ art. 25 a ustawy o swob. dział. gosp. mówi iż upoważnienie do prowadzenia spraw wynika z CEIDG i nie stosuje się art. 33 KPA (dołączenie pełnomocnictwa).
Czekam na opinie.

1) Zakres upoważnienie do prowadzenia spraw nie jest tożsamy z możliwością złożenia oferty i reprezentowaniem przedsiębiorcy w postępowaniu o zamówienie publiczne.
2) zamówienia to procedura bardziej cywilistyczna, nie mieszaj w to KPA
3)wydruk z CEIDG może nie potwierdzać aktualnego pelnomocnictwa

3

Zakres napisałem ogólnie ma tam też składanie ofert handlowych.

4

Hmm, jak dla mnie chyba nie przejdzie.

5

Pełnomocnictwo złożone w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie.
Powtarzam wydruk może nie potwierdzać aktualnego pelnomocnictwa

6

Nie zgadzam się.
Zostawcie tę ofertę w spokoju i to pełnomocnictwo.

7

Zasadniczą kwestią w tym wypadku jest odpowiedź na pytanie, w jakiej formie wykonawca zobowiązany jest złożyć pełnomocnictwo wraz z ofertą. I tak art. 82 ust. 2 ustawy Pzp dopuszcza możliwość złożenia oferty tylko i wyłącznie w formie pisemnej lub za zgodą zamawiającego w formie elektronicznej, pod rygorem nieważności. Z uwagi na powyższy wymóg stosujesz art. 14 ustawy Pzp, który następnie odsyła do przepisów Kodeksu cywilnego - art. 99 § 1. Stosownie do brzmienia tego przepisu oświadczenie o udzieleniu pełnomocnictwa do złożenia oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wymaga dla swej ważności zachowania formy pisemnej.

8

mam również wątpliwości ja osobiści  bym nie uznała.

9

w tym wypadku upoważnienie wynika z dokumentów rejestracyjnych firmy, podobnie jak w KRS od wskazanego tam prokurenta nie wymagamy dodatkowo załączenia pełnomocnictwa, więc nie zastanawiam się nad jego formą tylko czy ono jest potrzebne,

wydaje mi się że jest OK i do przyjęcia

przynajmniej równo traktujemy przedstawicieli wykonawców (pełnomocnik, prokurent) wskazanych w CEIDG i KRS

10

Tylko że KRS jest dokumentem którego możemy wymagać a CEIDG nie.

11

tak nie wymagamy ale skoro załączył ...

12

Ponownie namawiam: zostawcie to pełnomocnictwo i ofertę w spokoju.

Na ile dobrze się orientuję, zapisu w CEIDG każdy może osobiście obejrzeć on-line w dowolnym czasie, podobnie jak parę innych rejestrów, a takich przypadkach oryginałów się nie wymaga. Z drugiej strony trudno wątpić w autentyczność wpisów.

Jeśli nie mam racji, to niech może kto napisze, co oficjalni doradcy na ten temat - takim bardziej uwierzę niż anonimom na forum.

13

Może i masz rację ja jednak po prostu do końca pewny nie jestem bardziej przychylam się aby tego nie uznać, tak na 80%.

14

Nie uznawać? To jak zachować się w innych przypadkach, np. przy spólce z o.o. - może też członków spółki, prokurentów czy dyrektorów nie uznawać, tylko dlatego, że są jedynie wpisani w rejestrach, a nie przynieśli oryginałów???

15

tom111asz napisał/a:

w tym wypadku upoważnienie wynika z dokumentów rejestracyjnych firmy, podobnie jak w KRS od wskazanego tam prokurenta nie wymagamy dodatkowo załączenia pełnomocnictwa, więc nie zastanawiam się nad jego formą tylko czy ono jest potrzebne,

wydaje mi się że jest OK i do przyjęcia

przynajmniej równo traktujemy przedstawicieli wykonawców (pełnomocnik, prokurent) wskazanych w CEIDG i KRS

Właśnie hubal wcześniej to napisałem chciałem aby ktoś potwierdził moje podejście

16

Może to i dobre rozwiązanie, ale nie jestem przekonana czy w zamówieniach do zastosowania.
Na stronie www.ceidg.gov.pl znalazłam mi.n takie zapisy
''W zakresie rejestru CEIDG pełnomocnictwo obejmuje następujące czynności:
? wpis informacji w CEIDG o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej
? wniosek o wykreślenie wpisu w CEIDG
? prowadzenie spraw za pośrednictwem punktu kontaktowego
O podaniu danych pełnomocnika w systemie CEIDG będzie decydował sam przedsiębiorca, wypełniając w tym celu rubrykę 30 formularza
Co istotne, wpisanie danych pełnomocnika do CEIDG nie będzie równoznaczne z jego ustanowieniem, niezbędne będzie więc wcześniejsze sporządzenie pełnomocnictwa, np. ogólnego bądź rodzajowego."

Niepokoi mnie jeszcze możliwość złożenia takiego wniosku elektronicznie. W przypadku podpisu certyfikowanego podpisu to ok mogłoby przejść
Ale wpis do rejestru COIDG można dokonać innym sposobem- tzw profil zaufany, a tu już brak pisemności w rozumieniu KC.
Postępowanie o zamówienie publiczne prowadzi się w formie pisemnej.

I jeszcze to "Nie będzie wymagane posługiwanie się odrębnym dokumentem pełnomocnictwa wobec organów administracji publicznej"
Właśnie: '' wobec organów administracji publicznej"', a organ to nie zawsze zamawiający

Pomysł bardzo dobry ale jeszcze nie do wykorzystania w zamówieniach publicznych

17

Jeszcze jedno wpisanie pełnomocnika do CEIDG oznacza, że organ administracji nie bedzie mógł żądać opłaty skarbowej od pełnomocnictwa ( w zamówieniach i tak nie pobiera się  opłaty). Zmiany w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej miały przede wszystkim odformalizować postępowanie administracyjne,

18

Więc postaw na swoim i wezwij do uzupełnienia pełnomocnictwa.

19

To moja opinia ja bym wezwała do złożenia pełnomocnictwa  tom111asz zrobi jak uważa.