1

Temat: kierownik budowy

czy prawidłowe jest wymaganie od wykonawcy, żeby zapewnił kierownika budowy skoro w Prawie budowlanym art. 18 ust. 1 jest. że to do obowiązków inwestora należy objęcie kierownictwa budowy przez kierownika budowy?

czy tu tylko chodzi oto, żeby inwestor dopilnował aby kierownik budowy ze strony wykonawcy objął kierownictwo budowy?

2

Odp: kierownik budowy

Tak na dobra sprawę można żądać kierownika robót nie budowy, tego drugiego powołuje Zamawiający i jest to przeważnie wskazany kierownik robót w ofercie Wykonawcy.

3

NIE - czyli TAK,
tzn.
nie - dla Marcela
TAK - dla szad.

4

Czekam na uzasadnienie.

5

Już było:

szad napisał/a:

w Prawie budowlanym art. 18 ust. 1 jest. że to do obowiązków inwestora należy objęcie kierownictwa budowy przez kierownika budowy

W szczególności może to oznaczać, żeby inwestor dopilnował aby kierownik budowy ze strony wykonawcy objął kierownictwo budowy

6

No i o to właśnie chodzi z tym że co wpisałem to na dobrą sprawę jedno równa się drugiemu
"Kierownik budowy (lub kierownik robót) jest to osoba kierująca (zarządzająca) procesem realizacji budowy (lub wykonywania robót budowlanych)" z tym że powołuje go inwestor-zamawiający.

7

Ja czytam to tak. Do obowiązków inwestora należy ZORGANIZOWANIE procesu budowy.....i ZAPEWNIENIE ...objęcia kierownictwa przez kierownika, czyli inwestor może zorganizować i zapewnić kierownika poprzez np. scedowanie dysponowania kierownikiem przez wykonawcę. .. koniec i kropka..proste?? smile

8

Proste.
Tzn. byłoby proste, gdyby nie Marcel, a raczej jego nieprzemyślane posty roll

Dzięki responderze za wsparcie.

9

Hubal jest to proste ale trzeba czytać ze zrozumieniem.

10

Marcel napisał/a:

"Kierownik budowy (lub kierownik robót) jest to osoba kierująca (zarządzająca) procesem realizacji budowy (lub wykonywania robót budowlanych)"

BZDURA
BZDURA - zdecydowanie.
Na szczęście Marcela sam tego raczej nie wymyślił, prędzej przekopiował myśl jakichś teoretyków. Marzenia.
Na razie zaś w polskich realiach kierownik budowy to jest osoba, której na mocy przepisów przypisuje się wszelką ODPOWIEDZIALNOŚĆ za złe rzeczy na budowie. Jeśli oprócz tego są kierownicy robót, to przejmują odpowiednią porcję tej odpowiedzialności. Nie należy utożsamiać odpowiedzialności z zarządzaniem (przynajmniej w naszych realiach).

Marcel napisał/a:

powołuje go inwestor-zamawiający.

Jeśli Marcel jako zamawiający ma gotowy komplet takich kierowników na każdą okazję - to ma chłop szczęście.

Jeśli kto ma odmienne doświadczenia, to proszę o wypowiedź.

11

Tak, jest to osoba kierująca i zarządzająca ponosząca odpowiedzialność, wszelką jak to napisałeś, poza tym kierownika budowy powołuje inwestor nikt inny, na pewno nie wykonawca smile, chyba że u Ciebie Wykonawca, co nijak się ma do przepisów co napisano w samym pytaniu.

12

Teraz ja poproszę o konkretne uzasadnienie. Póki co wydaje się, że wszystkie posty Marcela w tym wątku nie mają oparcia w przepisach.

13

Wszystko co miałem do powiedzenia napisałem, dalej nie ma sensu się produkować, i tak wiesz swoje, poparcie w przepisach jest w #1.

14

Tak, z tym zgoda. Tyle że to stoi w sprzeczności z treścią innych postów Marcela, ale teraz to nieważne.

15

Masz rację, nie ważne.