Odp: art. 87 ust. 2 pkt 3 istotna zmiana
ślepy w karty nie gra
cóż, na pewno nie jest to omyłka która nie powoduje istotnych zmian w treści oferty. Więc adios
Powoduje zmiany i to spore.
No nie żartujcie.
OFERTY SĄ DO PRZYJĘCIA, po skorygowaniu pomyłek oczywiście.
Tu mamy do czynienia z prostymi omyłkami, to że cena znacznie wzrośnie, to niekoniecznie rozumieć jako istotną zmianę TREŚCI. Oferty zawierają jak rozumiem dokładnie taki przedmiot, jaki chce zamawiający.
Owszem, jeśli zmawiający chce marudzić i odrzucić 2 oferty, to pretekst ma (duży wzrost ceny), ale jeśli chce mieć uratować postępowanie i już teraz mieć korzystną ofertę, to niech skorzysta z mojej rady jw. Da się to obronić, jestem absolutnie przekonany.
Powodzenia.
Tak, wszystko zależy od Zamawiającego, wola w jego rękach.
32 2011-06-01 10:07:26 (edytowany przez Bitter 2011-06-01 10:08:55)
Z mojego punktu widzenia, nie ma problemu...
Najtańszy stanie się najdroższym - i tu sądząc po jego wyjaśnieniach nie będzie "protestował"- sam w ramach wyjaśnień dostarczył mi nowy formularz, w który jego cena skoczyła w kosmos.
Kolejny Wykonawca z takim błędem również w wyjaśnieniach, napisał dokładnie że się pomylił i ile powinno gdzie być. Będzie 3 w kolejności.
Chodzi o to jak na dobra wolę Zamawiajacego spojrzą kontrolujący.
Kio dało kiedyś taki wyrok :
Zgodnie z wyrokiem KIO z dnia 23 stycznia 2009 r., sygn. akt 34/09; (?) proponowana zmiana ceny oferty z 3.195.079,96 zł na 3.844.231,47 zł, czyli o 649.151,51 zł jest istotną zmianą ceny tej oferty, a zatem jej treści. Jakkolwiek poprawiając omyłkę można ingerować w cenę oferty (co wynika jednoznacznie z brzmienia całego art. 87 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych, zwłaszcza punktu 2 tego ustępu), w tym przypadku ingerencja ta powoduje zbyt znaczącą jej zmianę. Przy czym nie ma tu znaczenia fakt, iż poprawienie tej omyłki jest prostym działaniem matematycznym ani, iż wiadomo, w jaki sposób tę omyłkę można by poprawić, gdyż to nie łatwość w poprawieniu omyłki, lecz jej istotność jest przesłanką wskazaną w przepisie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych?.
dokładne dane:
1/ 2 496 zamiast 25 000
2/ 1 512 zamiast 15 000
to jest omyłka? to przepraszam jakiś palant przygotowywał ofertę , a swoją drogą Bitter Ty to masz szczęście słowo daję
uważam ,że zmienia się treść oferty , a treścią oferty jest nie cena tylko ILOŚĆ
oferty do odrzucenia a ponieważ są inne oferty to i tak dojdzie do wyboru
Niestety narzekam na brak szczęścia...
Cytowany wyrok dotyczy innej sprawy, jak rozumiem tam decyzja była zaskarżona, obrona jej była sensowna, w naszym przypadku sprawa jest całkiem oczywista, odwołania od poprawek nie ma co oczekiwać, a szansa obrony w razie czego wydaje się jest bardzo duża - wszak obalanie ofert tutaj tak naprawdę nikomu i niczemu nie służy, co najwyżej zadowoleniu pedantów.
Udało mi się zeskanować strony tych ofert
1/
[img]http://img193.imageshack.us/img193/862/85369116.jpg[/img]
[img]http://img845.imageshack.us/img845/1562/98793019.jpg[/img]
poz. nr 5 (druga strona).
Zamawiający żądał 25 000 rolek. Z treści oferty wynika iż wykonawca oferuje 2 496 rolek (12x208). Cena opakowania to 22,08. wartosc pozycji 4 592,64. Art. 87 ust 2 pkt 3 wchodzi w grę? 208 op. poprawiłbym na 2084. Cena poz. nr 5 z 4 592,64 wzrosłaby do 46 014,72 zł a całość z 31 835,14 do 73 257,22.
2/
[img]http://img695.imageshack.us/img695/1421/88676556.jpg[/img]
poz. nr 3, podobna sytuacja, przy zastosowaniu art 87 ust 2 pkt 3 i zmianie ilości opakowan z 63 na 630 cena całej oferty wzrasta z ok 43 130,00 na ok 54 700.
2/
pozycja 1 też jest źle bo 64x282=18048
38 2011-06-02 11:32:37 (edytowany przez Bitter 2011-06-02 11:34:46)
Myszy myślisz, że oferty nadają się do odrzucenia? Każdy z wykonawców pisemnie potwierdził swój błąd.
ja bym odrzuciła # 33
Nie po to była cała praca i wyjaśnienia.
Ja bym poprawił.
Oto mamy rozbieżność poglądów, a pytający jakby nadal nie miał jasności.
Jest jeszcze jedna możliwość: losowanie
Dziękuję za Wasze opinie.
Roboty budowlane, cena ryczałtowa opis przedmiotu zamówienia zawierał przedmiar na wszystykie etapy.
Tytul przetargu i opis szczegółowy wskazywał, że jest to postępowanie na jeden z etapów. Na etapie postępowania wykonawca zadał pytanie:
"Prosimy o potwierdzenie, czy ilości składowe w załączonym przedmiarze są zgodne ze stanem faktycznym prac przewidzianych przy wykonaniu w/w inwestycji?"
Zamawiający udzielił odpowiedzi:
Zgodnie z rozdz. XVII SIWZ (Opis sposobu obliczania ceny) wynagrodzenie za realizację przedmiotu zamówienia jest ryczałtem. Wykonawca określi cenę ryczałtową brutto za całość zamówienia w złotych polskich (PLN), w oparciu o załącznik nr 7 do SIWZ (szczegółowy opis przedmiotu zamówienia). Załączone przedmiary, zgodnie z w/w rozdziałem SIWZ pkt. 7 ?(...) stanowią materiał pomocniczy do kalkulacji ceny ofertowej.? Zgodnie z pkt 8 w/w rozdziału SIWZ: ?Podstawą dla Wykonawcy winna być jego kalkulacja własna wynikająca z rachunku ekonomicznego, wykonanego w oparciu o dokonaną wizję lokalną, wiedzę techniczną i dokumentację projektową, specyfikację techniczną wykonania i odbioru robót oraz szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowiący załącznik nr 7 do SIWZ?.
Wykonawcy w ofertach mieli podać cenę za całość zamówienia, bez szczegółowego zestawienia cen.
Wpłynęło 5 ofert i niestety 4 wykonawców wyceniło całe zadanie, a nie I Etap, tylko jeden wykonawca wycenił poprawnie i jego cena stanowi 1/4 z pozostałych ofert. Oferty jeszcze nie są sprawdzone. Zakładając, że będą ok! To jak tu postąpić najlepiej?
Niestety, czy jest to omyłka istotna czy też nie zostaje to w gestii Zamawiającego, ponieważ na chwilę obecną nie ma jednoznacznej interpretacji (niestety), kolejny chłam.
A ja mam w tym temacie inne pytanie. Zamawijący wspólnie realizują zamówienie. robota budowlana, PN (powyżej progów), wynagrodzenie rycałtowe, przedmiarów nie przekazano wykonawcom. Wykonawcy winni określić cene za całośc zamówienia, jednakże powinni podac kwotę dla zamawiającego A i dla B, cena oferty to A + B = C
z kosztorysu inwestorskiego ( zamawiajacego) i z innych ofert wynika, że jeden z wykonawców dla zakresu A wpisał kwotę za zakres B, a dla zakresu B kwotę za zakres A. Poprawienie tej omyłki nie wpłynie na zmiane za całość zamówienia, czyli cenę - C.
przed zawarciem umowy wykonawcy maja dostarczyć kosztorysy uproszczone na poszczególne zakresy i wtedy ten błąd i tak wyjdzie. Poprawiac na podstawie art 87 ust.2 pkt 3?
Jak będzieci mieć KONKRETNE oznaki pomyłki i bezdyskusyjny sposób naprawy, to się zgodzę.
Na razie macie jedynie marzenia (=przypuszczenia), a to za mało.
A po co w ogóle poprawiać???
A po co w ogóle te liczby???
A po co w ogóle tamte kosztorysy???
A co to w ogóle jest kosztorys??? I co znaczy ?uproszczony????
Na razie mętne to wszystko.
Najlepiej zostawić w spokoju. Lub wywalić - wszystko.
Czyżby kolega nie wiedział co to kosztorys uproszczony ?
46 2012-02-27 18:45:44 (edytowany przez nina 2012-02-27 18:48:36)
W tym przypadku to ja się zastanawiam czy jest co poprawiać czy uznać, że oferta niezgodna z siwz. Wywal te oferty niech się nauczą liczyć.
A dlaczego uznać za niezgodną, raczej nie!, to faktycznie są przypuszczenia więc zostawić jak jest i po sprawie, najważniejsze że jest to ryczałt
Marcel ja odnoszę się do postu pierwszego Brittera. Jestem za odrzuceniem ale oczywiście to moje zdanie.
A co do postu 25051968 pierwszego to można unieważnić przetarg bo wynika z tego, że był źle przygotowany opis. Większość wykonawców wzoruje się przedmiarami i błędem było zamieszczenie przedmiarów dla wszystkich etapów. Należało zamieścić tylko częśc dokumentacji dla etapu 1. Opis mógł wpłynąć na wynik postępowania.
post drugi - ja bym poprawiła i zawiadomiła wykonawcę o poprawce albo wyjaśnić.
Ja z Marcelem obecnie dyskutujemy post 43.
Nina ma trochę racji, ale tylko trochę, ale przede wszystkim niedokładnie przeczytała tamten post.
Marcel zaś, jeśli ma w przepisie prawa albo w przedmiotowej specyfikacji definicję kosztorysu, to niech mi wskaże to miejsce, bo na razie nie zauważam.
Rozporządzenie MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym (Dz. U. 130, poz. 1389), tam w par 2 i 4 znajdują się definicje kalkulacji uproszczonej i sporządzonej metodą szczegółową.
Tym można się podpierać, poza tym po co regułki których nie lubisz?
Hubal, lata praktyki wystarczą aby posługiwać się takimi określeniami, nie wywracaj kota ogonem bo dla Ciebie wiele oczywistych spraw robią ogromny problem np."czepialstwo" się spraw nieistotnych jak kosztorys uproszczony o którym na pewno słyszałeś nie jeden raz.