1 (edytowany przez maxi 2012-02-20 14:13:39)

Temat: Zabezp. należytego wykonania umowy

Witam. Wykonawca wniósł ZNWU w gotówce ( dwa lata temu).  Art. 148 ust 5 mówi że przechowujemy na oprocentowanym rachunku bankowym i zwracamy z odsetkami pomniejszając o koszt prowadzenie rachunku i prowizje za przelew. Mam pierwszy raz do czynienia z znwu w gotówce (dwa lata temu nie zajmowałem sie zp). Ksiegowość wrzuciła te pieniądze na nasz podstawowy rachunek gdzie oprocentowanie  0%. Po odjeciu kosztów to pewnie W. musiałby dopłacic smile. Jak to robicie np. otwieracie subkonto, jakis dodatkowy rachunek na tą kwotę, lokatę?????? 
Teraz W. zamierza zamienić gotówke na gwarancje i chce znwu powiekszone o % jak z lokaty bankowej i ....zonk sad ???

2

Odp: Zabezp. należytego wykonania umowy

No i ma rację ponieważ to mu się należy my zawsze mamy gotówkę na koncie oprocentowanym, więc zadaniem księgowości jest je wypłacić z odsetkami.

3

Zabezpieczenie w formie pieniężnej zobowiązany jesteś przechowywać na oprocentowanym rachunku bankowym i zwrócić je z odsetkami wynikającymi z umowy tego rachunku bankowego, pomniejszając je o koszt prowadzenia tego rachunku oraz prowizji bankowej pobranej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wykonawcy.

4

Dzięki, ale sedno sprawy to czy wykonawca może domagać założenia lokaty i oprocentowania na poziomie  (5-7% rocznie),   czy wystarczy jak pieniądze będą na koncie firmowym na 0,5 % (taki rachunek też mamy)???

5

Domagać się zawsze może, tyle że tu skutek nie jest pewny.
Mimo to radziłbym założyć korzystniejsze konto, jeśli nie jutro to przynajmniej następnym razem - to zwykle nic nie kosztuje, więc dlaczegóż nie???

6

Ależ taką odpowiedzialność ponosimy sad

7

marcinpoz jest zbulwersowany. Dobrze, by wypuktował CZYM.

8

Ehh, no ja nie wiem sam, przecież byłem za!!! smile