1

Temat: uzupełnieni oferty

Czasem jak coś jest banalne to wprowadza w niepokój

1.Do oferty miał byc dołaczony wykaz wykonywanych usług i chcielismy zeby podali dokładny adres odbiorcy,
czy będzie to czepianie się jesli ktos napisał tylko nazwe odbiorcy i wpisał miasto,
czy jednak prosic o uzupełnienie,

2. Zrobiliśmy rozeznanie rynku aby okreśłic szacunek zamówienia,
wartośc jaką okreśłiliśmy to netto/brutto 11000,- ,
Jeden wykonawca podał cenę oferty na poziomie 3900,- , a we wcześniejszym rozeznaniu podawał ceny na poziomie tych naszych 10000,- zł za całość szkolenia.
Jak mu udowodnić teraz rażąco niską cenę , inne oferty sa w granicach 5.800, 8.900 i wyższe a nawet13000,-.
Jakich argumentów mozna użyć pisząc do niego o wyjasnienie ceny, a może tego z cena 5800 tez powinnismy zapytać
Oczywiście jest to najtańsza oferta.
3. Oferte złozyło dwóch wykonawców jeden pisze ze główny a drugi ze wspólnik
nie złożyli pełnomocnictwa,
wzywam do uzupełnienia.
Oferte i oswiadczenia podpisali wszyscy upowaznieni zgodnie z KRS,
a referencje potwierdzili każdy tylko swoje,
czy referencje musza byc podpisane przez wszystkich.
I komu powinnam wysłać pismo o wyjasnienie , uzupełnienie , jak nie wskazali pełnomocnika.

2

Odp: uzupełnieni oferty

O, zapomniany wątek.
Pewno już za późno jednak na przyszłość może komu się przyda.

miłka napisał/a:

1.  czy będzie to czepianie się jesli ktos napisał tylko nazwe odbiorcy i wpisał miasto,
2. wartośc jaką okreśłiliśmy to netto/brutto 11000,- ,
Jeden wykonawca podał cenę oferty na poziomie 3900,-...
Jakich argumentów mozna użyć pisząc do niego o wyjasnienie ceny, a może tego z cena 5800 tez powinnismy zapytać
3. Oferte złozyło dwóch wykonawców
a) czy referencje musza byc podpisane przez wszystkich.
b) komu powinnam wysłać pismo o wyjasnienie , uzupełnienie , jak nie wskazali pełnomocnika.

1. będzie
2. sprawa poza zasadami Pzp, zamawiający ma swobodę zachowania, jednoczesnie trudno jednoznacznie podpowiedzieć cokolwiek
3
a) moim zdaniem niekoniecznie
b) jeśli  niejasno podali, to do obu.

3

smile dzięki hubal -  jeszcze przetarg w toku ale pisząc SIWZ zawsze coś się komplikuje,
a najprzyjemniejszy moment  przetargu to jak biorę nożyczki i przecinam koperty bo później to samo życie się zaczyna zwłaszcza jak się ma 15 ofert do jednego postępowania.

Mam problem bo wysłałam pismo o wykluczenie  do Wykonawcy , ale w porę nas spamiętał że nie dostał pisma o uzupełnienie - oczywiście nasz błąd bo wysyłając fax z myślą o tym wykonawcy poszedł do innego wykonawcy, który potwierdził odbiór i wcale sie nie przyznał że to nie do niego ,

Więc procedura się przedłuża bo wezwałam Wykonawce do zloenia wyjasnienia przeprosiłam , ze nie otryzmał wczesniej i czekam na jego wyjaśnienie.
Ale ten Wykonawca chce wiedziec do kogo poszło jego pismo, jak wybrnąc z sytuacji,
Protokół i załaczniki można udostęnic po wyborze czy czekać do tego momentu.
miał ktos taki przypadek

4

miłka napisał/a:

Wykonawca chce wiedziec do kogo poszło jego pismo, jak wybrnąc z sytuacji

Nie widzę problemu - nie wiem gdzie poszło pismo, nie wiem czy w ogóle poszło, a gdyby bawet, to cóż z tego, nie wiem skąd Wykonawca wie, nie wiem na jakiej podstawie,  nie wiem o co chodzi, tak czy owak musimy efektywnie dążyć do udzielenia zamówienia.

miłka napisał/a:

Protokół ... można udostęnic po wyborze

Niezupelnie. Sam protokół jest jawny od dnia ogłoszenia postępowania, można zapraszać na oglądanie - jednak z wątkiem to nie ma dużo wspólnego.