1

Temat: pozacenowe kryteria - samochód

Witam, czy ktoś z Was kupował już samochód na podstawie kryteriów pozacenowych? Mamy problem z określeniem wielkości dwutlenku węgla, tlenku azotu, węglowodorów i cząstek stałych. Jaką przyjąć wartość przy zakupie samochodu terenowego, przez co to wszystko pomnożyć?Czy jest to jakaś wartość stała czy zmienna w każdym samochodzie i należy je określić dla jakiegoś przedziału? Robię to por raz pierwszy i nie bardzo wiem co z tym zrobić. Czy cząstka stała 0,005 jest stała, ogólna dla wszystkich pojazdów? Jestem w tym temacie trochę zielona, pomocy!

2

Odp: pozacenowe kryteria - samochód

Przepisy rozporządzenia precyzyjnie określają, w jaki sposób powinieneś opisać obowiązkowe kryteria pozacenowe. Zgodnie z § 4 kryteria powinieneś wyrazić w postaci:

wielkości zużycia energii oraz emisji dwutlenku węgla i zanieczyszczeń lub
    wartości pieniężnej odzwierciedlającej koszty zużycia energii oraz koszty emisji dwutlenku węgla i zanieczyszczeń podczas cyklu użytkowania pojazdu samochodowego. W tym przypadku rozporządzenie w § 7-9 dokładnie określa metodologię dokonywania tego rodzaju obliczeń.

Możesz więc, zgodnie ze swoim wyborem, dokonać opisu sposobu oceny pozacenowych kryteriów w jeden z wyżej wskazanych sposobów. Wydaje się, że pierwsza ze wskazanych metod jest prostsza. Jeżeli ją wybierzesz, powinieneś dokładnie określić, jak będzie punktowane określone zużycie energii oraz emisje poszczególnych spalin. Możesz np. wprowadzić matematyczny wzór, zgodnie z którym będziesz dokonywał oceny punktowej lub wskazać przedziały zużycia i emisji (od-do), za które będą odpowiednio przyznawane punkty we wskazanej przez Ciebie wysokości.

Jedynym wyjątkiem od powyższej reguły jest sytuacja, kiedy w specyfikacji istotnych warunków zamówienia określisz dokładne wymogi techniczne pojazdów dotyczące:

zużycia przez nie energii,
    emisji dwutlenku węgla oraz
    emisji zanieczyszczeń tlenków azotu, cząstek stałych oraz węglowodorów.

Jednym słowem, jeżeli opis przedmiotu zamówienia określać będzie precyzyjnie, jakie pojazd musi posiadać parametry techniczne odnośnie do zużycia paliwa i emisji substancji szkodliwych, aby został uznany przez Ciebie za spełniający wymogi siwz, wówczas nie będziesz już  stosował pozacenowych kryteriów oceny ofert.

3

No właśnie chcę to zapisać w SIWZ, żeby nie oceniać tego, tylko cenę. Ale nie bardzo wiem co mam tam powpisywać

4

Odradzam. Zastosowanie więcej niż 1 kryterium jest zdecydowanie lepsza, a ponadto do tej pory byłoby wszystko co trzeba wymyślone i zapisane.

Parę tygodni temu była powazna dyskusja na ten temat, polecam.

Nie śmiem podejrzewać, że zuzia boi się arytmetyki jak ognia.

5

Oto adres wątku, który miałem na myśli pisząc #4:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9051&p=3

6

Dzięki, arytmetyka jest straszna!

7

Jak cała szkoła podstawowa smile
Ale to nie może być argument usprawiedliwiający - w szczególności zamawiającego.