1

Temat: niewypełnienie umowy

Wykonawca poinformował nas,  że nie może wykonać w 100% umowy ( dostawa pomocy dydaktycznych ). Twierdzi że max 4  pozycji nie jest w stanie dostać ponieważ zostały wycofane ze sprzedaży. Dostawę juz rozpoczął. Mamy odebrane jakieś 95% materiałów. Czy mogę zapłacić tylko za to co dostaliśmy? A co z wykonaniem umowy?

2

Odp: niewypełnienie umowy

nikt nie miał podobnego przypadku?

3

Ada napisał/a:

co z wykonaniem umowy?

Nie wiemy, bo nie znamy umowy.

Jeśli chodzi o płacenie, to oczywiście płaci się z zasady za  zakres wykonany, chyba że wynagrodzenie ryczałtowe i wykonawca nie ma możliwości wykonania niektórych elementów.

4

wynagrodzenie ryczłtowe. Wykonawca nie jest w stanie rzeczywiście wykonać umowy w pełnym zakresie...

5

A kary umowne są przewidziane?

6 (edytowany przez Marcel 2012-03-02 10:10:11)

Jak są kary, to kary z zakresu niewykonania, a pozostałą część zlecić odrębną procedurą w zależności od kwoty nie wykonanej <14000 euro,  lub >14000 euro.

7

tak, kary są przewidziane i je naliczymy. Pozostała część to niewielkie zamówienie.....

8

Taak? Najpierw sprawdźcie w umowie ZA CO są kary.

9

kary mamy za:
1) niedotrzymanie terminu realizacji dostawy
2) za zwłokę w usunięciu towaru wadliwego na wolny od wad
Nasz  radca twierdzi, że w/w kary się nie wykluczaja i nalezy je naliczyc niezależnie od siebie...
Ja natomiast pytam o to wykonanie bo nie mogę się z radcą zgodzic. Kary są za niedotrzymanie terminu a nie za niewykonanie w całości zamówienia....

10

Z reguły radca ma rację i na tym można byłoby zakończyć - radca doskonale poprowadzi dalej.

Dla gimnastyki niech jednak Ada teraz sprawdzi jak wysokie są te kary, czyli ile wykonawca powinien wpłacić, ale też czy przypadkiem przy karach nie występują takie określenia jak wina,  przyczynach, odpowiedzialność.

11

tę gimastyke wykonalam dużo wczesniej. W stosunku warttości zamówienia ponad 111 tys. kary wynosza ok. 3,5 tys. Nie ma mowy o przyczynach itp...wada ilościowa to wada ilościowa

12

Każda ze stron umowy może ponosić odpowiedzialność tylko za siebie, a nie za wszystko. Dla porządku zwykle przy karach dopisuje się stosowne zastrzeżenia. Jeśli wykonawca lub przynajmniej wasz radca są przekonani, że zapłata kar się należy, to ja nie mam nic do powiedzenia w tym zakresie.