1

Temat: energia elektryczna - oświadczenie o posiadaniu umowy lub promesy

Czy w postepowaniu za zakup energii elektrycznej możemy zażądać od wykonawców oświadczenia o posiadaniu aktualnej  umowy lub promesy z PGE Dystrybucja S.A. Oddział , umożliwiającej sprzedaż energii elektrycznej za pośrednictwem sieci dystrybucyjnej PGE Dystrybucja S.A.  ? Czy takiego dokumentu to żądac dopiero przy podpisaniu umowy z wybranym wykonawcą?

2

Odp: energia elektryczna - oświadczenie o posiadaniu umowy lub promesy

nikt mi nie odpowie

3

ponawiam pytanie

4

Może ja spróbuję. Moim zdaniem należy przemyśleć prawny aspekt udostępnienia sieci: czy dostęp może dostać KAŻDY, czy w ogóle jest możliwe takie oświadczenie, czy to na pewno problem wykonawcy itd. Najprawdopodobniej proponowane oświadczenie wyjdzie na NIE.

5

dystrybutora energii nie zmieniamy jest nim PGE Dystrybucja S.A. , a czy sprzedawca energii nie powinien miec podpisanej umowy lub promesy  z dystrybutorem u którego jesteśmy obecnie...., zastanawiam sie nad tym oświadczeniem, gdyz nie chciałabym wybrać w przetargu wykonawcy, który nie będzie mógł sprzedawać energii przez obecnego dystrybutora...

6

Jeśli wykonawca wybrany na podstawie Pzp nie będzie mógł sprzedawać energii przez obecnego dystrybutora, to oznaczałoby, że NIE MA MOWY o zamawianiu na podstawie Pzp, zaś zamówieniami rządzi obecny dystrybutor.

7

czyli mam to rozumieć, że wogóle nie powinniśmy się przejmowac umową wykonawcy sprzedajacego nam energię z dystrybutorem?

8

potrzebne ci to oświadczenie? nie wystarczy, że w SIWZ zapisze, że wykonawca ma mieć podpisaną umowę z waszym OSD?
mało realne, że w przetargu wystartuje dostawca, który nie posiada takiej umowy z OSD.
w wiadrze tego prądu nie dostarczy przecież.
Po uwolnieniu rynku, to pewnie wszyscy dostawcy mają takie umowy z OSD, żeby móc być konkurencyjnymi na rynku.