Temat: Przetarg ograniczony krok po kroku !
Mam do zrobienia Przetarg ograniczony na roboty budowlane, pierwszy raz się do tego zabieram i prosiłabym bardzo o pomoc i wskazówki,żeby czegoś nie pominąć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Przetarg ograniczony krok po kroku !
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam do zrobienia Przetarg ograniczony na roboty budowlane, pierwszy raz się do tego zabieram i prosiłabym bardzo o pomoc i wskazówki,żeby czegoś nie pominąć.
Praktycznie bardzo podobnie jak postępowanie krajowe z tym że pamiętaj zwłaszcza o tym, że:
W siwz i ogłoszeniu przekazywanym Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich musisz wskazać wszystkie dokumenty potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu. W przypadku zamówień unijnych jest to obowiązek zamawiającego, inaczej niż w postępowaniach krajowych, gdzie jest to jedynie jego uprawnienie. Wykaz dokumentów, których możesz żądać, zawiera rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich dokumenty mogą być składane.
Inne są terminy, niż w postępowaniach krajowych, odnoszące się do wyjaśniania treści siwz (art. 38 ust. 1 ustawy Pzp).
Ustawodawca przewidział dłuższe terminy na składanie ofert dla postępowań unijnych. Termin składania ofert nie może być w takim przypadku krótszy niż 40 lub nawet 47 dni od przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich w zależności od formy jego przekazania (zobacz art. 43 ustawy Pzp).
W postępowaniach prowadzonych powyżej progów unijnych masz obowiązek żądania wadium.
Inne są również terminy, w jakich możesz zawrzeć umowę dotyczącą zamówienia publicznego.
Odwołanie przysługuje wykonawcom na więcej czynności niż w postępowaniach krajowych.
Marcel ! ,ale mnie chodzi o przetarg ograniczony, a nie unijny.
A powyższe na przyszłość nie przyda się? , zwykłe przeoczenie i pośpiech
Podstawowy tryb, a wszyscy unikają, nie wiedzieć dlaczego.
Może ja ruszę temat. Moje kroki przy przetargu ograniczonym byłyby mniej więcej jak niżej.
1. krok - szacowanie wartości
2. przygotowanie specyfikacji - art.36
3. ogłoszenie zamówienia - art.46+47
4. przyjęcie wniosków
5. sprawdzenie wniosków
6. uzupełnienie dokumentów w miarę potrzeby - art.26.3
7. ocena wniosków i posortowanie
8. zaproszenie do składania ofert - art.51+52
dalej jak w znanym przetargu nieograniczonym, tj.
9. sprawdzanie ofert, wyjaśnianie, ocena, wybór najkorzystniejszej, zawiadomienie, ogłoszenie wg art. 92.2, umowa, ogłoszenie o udzieleniu zamówienia.
No właśnie hubal, tryb podstawowy, więc wydaje się że nie ma co pisać a wystarczy trochę wysiłku aby otworzyć ustawę.
Czy mogę na stronie internetowej oprócz ogłoszenia zamieścić wzór wniosku o dopuszczenie do udziału w przetargu?
Wiem,że nie muszę ,ale czy mogę?
Oczywiście (na własnej, bo w BZP raczej się nie uda).
No i to co najistotniejsze w tym trybie to pkt 7
7. ocena wniosków i posortowanie
Od tego pkt-u zależy kogo zaprosisz do składania ofert
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc