1

Temat: ratować czy odrzucić?

Proszę o poradę, czy jest szansa uratować ofertę:
Wykonawca na podstawie dokumentacji w tym przedmiarów miał zaproponować ceny za ?naprawę dziur w jezdni i chodnikach?.  Do oferty należało wpisać wartości z poszczególnych kosztorysów, np:
- kosztorys C1 = ????. zł brutto
- kosztorys C2. = ????. zł brutto
Miały to być, nazwijmy je ?ceny jednostkowe? a Wykonawca ceny te przemnożył jeszcze przez prognozowane m? robót i jego ceny są dużo za duże. Kosztorysu jestem w stanie wywnioskować, jakie są ceny jednostkowe, ale?
1) czy mogę poprawić?
Nie pasuje mi tutaj ani omyłka pisarska, ani rachunkowa. Mogłabym się uczepić innej omyłki jednak zmiana będzie istotna. Np. jeden z kosztorysów zmieni się z 37500 zł na 25 zł.
Wyrok KIO z dnia 23 stycznia 2009 r., sygn. akt 34/09 wyraźnie mówi o tym, że taka poprawa w cenie jest istotna i niedozwolona.
2) a może jednak odrzucić ofertę?
3) a może po prostu przyjąć to, co wpisał w Formularzu ofertowym?

2

Odp: ratować czy odrzucić?

Tylko wariant 1) - jeśli da się poprawić wykorzystując dane już zawarte w ofercie.

Jednocześnie jak zwykle nie zgadzam się z popularnym poglądem, jakoby skala zmiany ceny miała decydujące znaczenie w każdym przypadku i nie przekonuje mnie żaden wyrok KIO, jeśli jednak zamawiającemu przeszkadza, to nie protestuję.

3

Wyrok zawsze jest jakąś sugestią i przed kontrolującym obroną? a tu nie mogę nic znaleźć na obronę jeśli poprawię ofertę.

Tak po ludzku chciałoby się poprawić tą ofertę...

Dzięki za odpowiedź smile

4

Po ludzku więc poprawcie.

5

HA!
Poprawiam i co widzę...
ceny tego Wykonawcy to 1/3 kosztorysu inwestorskiego i 50% cen pozostałych ofert.
Czyli poprawiam a potem pytam o rażąco niską cenę?? hmm