1

Temat: rezygnacja z umowy przez wykonawce

Witam, przeprowadziłam PN z podziałem na części od 1 marca 2012 obowiązuje umowa na realizację dostaw spożywczych.Dziś dzwoni do nas wykonawca jednej z częśći
z informacją iż ceny podane w ofercie są za niskie i nie opłaca mu się dostarczać nam dalej towaru w związku z czym bedzie rezygnował z umowy.
Wiem, że musze na nowo przeprowadzić nowy przetarg, tylko mam pytanie czy w BZP musze umieszczać informację o odstąpieniu od umowy?
Proszę o pomoc, dziękuję

2

Odp: rezygnacja z umowy przez wykonawce

W BZP nic takiego nie musisz umieszczać, jakie macie zapisy w umowie odnośnie rozwiązania jej?

3

"W przypadku odstąpienia od umowy przez Wykonawcę, z przyczyn, za które
odpowiada wykonawca zapłaci on zamawiającemu karę umowną w wysokości 10 %
wartości brutto umowy."- mam taki zapis odnośnie rezygnacji wykonawcy ale maja władza stwierdziła ze nie bedziemy ubiegać się o to odszkodowanie

4

Jeżeli umowa zostanie rozwiązana na tej podstawie to niech Twoja władza dobrze się zastanowi bo może mieć kłopoty.

5

W BZP nic,
a żądanie kar jak najbardziej, ktoś może stwierdzić, że odstąpienie od naliczenia kar stanowi o braku dbałości o finanse jednostki. Mało tego, zmiana umowy polegająca na obniżeniu kar umownych lub odstąpieniu od ich naliczania, w mojej opinii, stanowi istotną zmianę w treści umowy, albowiem wprowadzone zmiany powodują zmianę kręgu wykonawców, którzy mogliby ubiegać się o zamówienie.

6

jw.
odszkodowanie obowiązkowo - jak zapisane w umowie !