1

Temat: Pilne!! Pomóżcie!

Przetarg  nieograniczony roboty budowlane ,zasugerowano mi jako kryterium oceny ofert cena- 70%
doswiadczenie wykonawcy na zabytkowych obiektach -20%
gwarancja -10%
Nie podoba mi się doświadczenie jako kryterium jako niezgodne z ustawą, czy dobrze myślę?
Jakie ewentualnie kryterium oprócz ceny w PN na roboty budowlane można zastosować?

2

Odp: Pilne!! Pomóżcie!

Nie wolno Ci uczynić doświadczenia wykonawcy kryterium oceny ofert. Może ono być jedynie warunkiem udziału w postępowaniu. Wskazując jako kryterium oceny ofert doświadczenie rażąco naruszysz przepisy ustawy Pzp i narazisz się na słuszne protesty i odwołania.
Kryteria oceny ofert mogą odnosić się tylko i wyłącznie do przedmiotu zamówienia. Ustawa Pzp wskazuje wprost, że nie mogą natomiast dotyczyć właściwości wykonawcy, a w szczególności jego wiarygodności ekonomicznej, technicznej lub finansowej. Oznacza to, że nie wolno Ci jako kryterium oceny ofert przyjąć np.:

okresu prowadzenia działalności przez wykonawcę,
    posiadania środków finansowych lub zdolności kredytowej,
    dysponowania określonym sprzętem technicznym.

Przyjmując kryteria oceny ofert i przypisując im konkretne wagi musisz zdecydować, co jest dla Ciebie istotne podczas realizacji zamówienia. Jako kryterium oceny ofert możesz oprócz ceny ustanowić:

termin realizacji zamówienia,
    okres udzielonej gwarancji,
    parametry techniczne, funkcjonalność czy jakość przedmiotu zamówienia.

3

tomeczka napisał/a:

1. Nie podoba mi się doświadczenie jako kryterium jako niezgodne z ustawą, czy dobrze myślę?
2. Jakie ewentualnie kryterium oprócz ceny w PN na roboty budowlane można zastosować?

1. Dobrze myślisz, że Ci sie nie podoba.
2. Np. termin wykonania.

4

tomeczka napisał/a:

zasugerowano mi jako kryterium oceny ... doswiadczenie wykonawcy ...

Niby dobrze zasugerowano - ale w zakresie przetargu OGRANICZONEGO. Może by jednak ograniczony???

5

hubal napisał/a:
tomeczka napisał/a:

zasugerowano mi jako kryterium oceny ... doswiadczenie wykonawcy ...

Niby dobrze zasugerowano - ale w zakresie przetargu OGRANICZONEGO. Może by jednak ograniczony???

Nawet w PO nie przejdzie.

6

Oczywiście, czy to ograniczony czy nieograniczony, nie przejdzie.
Kryteriami oceny ofert są cena albo cena i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności jakość, funkcjonalność, parametry techniczne, zastosowanie najlepszych dostępnych technologii w zakresie oddziaływania na środowisko, koszty eksploatacji, serwis oraz termin wykonania zamówienia. Kryteria oceny ofert nie mogą dotyczyć właściwości wykonawcy, a w szczególności jego wiarygodności ekonomicznej, technicznej lub finansowej.

7

A jak ograniczyć ilość wykonawców do wymaganych art.51 ? Doświadczenie wydaje się wtedy niezłym kryterium.

8

hubal napisał/a:

A jak ograniczyć ilość wykonawców do wymaganych art.51 ? Doświadczenie wydaje się wtedy niezłym kryterium.

Zgadzam się. Przyznaje się określoną ilość punktów za zrealizowanie w przeszłości opisanych w ogłoszeniu zamówień potwierdzających posiadanie wymaganego doświadczenia i do dalszego etapu kwalifikuje się przykładowo 8 wykonawców. Dopiero w drugim etapie przetargu ograniczonego dopuszczeni wykonawcy składają oferty i wtedy oczywiście kryterium doświadczenia nie wchodzi w grę.

9

Panowie bądź Panie H&H mylicie pojęcia...

10

MIRAS napisał/a:

No nie do końca. To rozwiązanie "kuchennymi schodami" wprowadza kryterium doświadczenia.  Oczywiście nie mówimy tu o kryterium oceny ofert tak jak zaplanował to zamawiający ale o wstępnej selekcji wykonawców, co przy ocenie ofert może nie mieć takiego znaczenia jakie miałoby zastosowanie niedozwolonego kryterium. Ale to rozwiązanie daje możliwość zaproszenia do składania ofert elity. A skoro zamawiający jest gotowy zapłacić za kryterium doświadczenie to zapłaci też wyższą cenę za ofertę wykonawcy który przeszedł wstępna selekcję. Dlatego warto pomyśleć  o przetargu ograniczonym.

11

jarosław napisał/a:

Oczywiście nie mówimy tu o kryterium oceny ofert

... chyba że oczywiście.

12

MIRAS napisał/a:

Nie sądzę. Oczywistym jest, że doświadczenie wykonawcy nie może stanowić kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej. Ale do kwalifikowania wykonawców na etapie składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu punktowanie doświadczenia jest jak najbardziej dozwolone. I o tym była mowa.

13

Zgadzam się, jeżeli nie jest kryterium oceny ofert, a wcześniej z pytania #1 właśnie chodziło o kryterium oceny ofert.

14

Hrabal napisał/a:

I o tym była mowa.

Mowa była o kryterium oceny ofert.

15

No więc chyba wszystko na temat.

16

MIRAS napisał/a:
Hrabal napisał/a:

I o tym była mowa.

Mowa była o kryterium oceny ofert.

W poście #7 już nie, choć nie powiedziano tego wprost. Hubal wspomniał o przetargu ograniczonym, który pozwala na pierwszym etapie punktować doświadczenie.