1

Temat: ponarzekaj na wykonawców

daje się takiemu wszystko pod nos i nie potrafi czytać.

Prosze napiszcie czy dyskutujecie z wykonawcami na temat wezwań do uzupełnienia.
Bo wysyłam a potem mam telefony. Zamiast robic swoją prace, musze zostawac po godzinach żeby się wyrobic bo terminy gonia.

A pytania a kiedy wyniki, a czy dobrze wysłałm wyjaśnienia i tak w kółko .
no i zastraszanie że jak nie wygra to się odwoła,

Jakie macie odpowiedzi dla wykonawców.
smile

2

Odp: ponarzekaj na wykonawców

Jak dzwonią to mówię że wszystko przyjdzie na piśmie smile

3

smile smile smile  dzięki Marcel za wsparcie

4

Mnie najbardziej denerwuje, że wykonawcy na moje żądanie nie potwierdzają w otrzymania pism wysłanych faksem, do czego teoretycznie zmusza ich ustawa.

jeżeli chodzi o telefony, to dostałem kiedyś radę żeby w siwz nie podawać nr telefonu do osoby upoważnionej do kontaktów. Skoro porozumiewanie jest pisemne lub faksem, to po co mają do mnie dzwonić. Jak coś chcą to niech fax przyślą.

W dyskusje telefoniczne lepiej nie wchodzić, bo czasem można powiedzieć za dużo i mogą potem to wykorzystać, w razie jakichś problemów.

5

w SIWZ mają tel.ogólny do instutucji . No i moja p. sekretarka jest tym pierwszym ogniwem, która próbuje odeprzeć atak . Ale czasem się nie da.

z tym potwierdzaniem to prawda już piszę wytłuszczonym drukiem, że mają potwierdzić i nic jak grochem o ścianę.
Dzięki, szad smile

6 (edytowany przez klimczakmi 2012-03-07 11:23:29)

Dziwna praktyka ja pisma z faksu od Zamawiających dostaję już z potwierdzeniem odbioru  przez sekretariat.
Ale mam za to identyczną sytuację z Zamawiającymi jak sięgam pamięcią to może z 2-3 zamawiających potwierdziło mi odbiór faksu(maila jeśli dopuszczony) w ciągu ostatnich dwóch lat

7

klimczakmi napisał/a:

Ale mam za to identyczną sytuację z Zamawiającymi jak sięgam pamięcią to może z 2-3 zamawiających potwierdziło mi odbiór faksu(maila jeśli dopuszczony) w ciągu ostatnich dwóch lat

Dokładnie! Zamawiający sami nie potwierdzają faktu otrzymania pisma, a narzekają na nas xd

8

Nie ma żadnych konsekwencji jeśli się nie potwierdzi otrzymania pisma, więc i nikt nie potwierdza. Przed KIO wystarczającym dowodem potwierdzenia jest wydruk z faksu, że dokument został przesłany.

9

Ja mogę ponarzekać na wykonawców, którzy składają ofertę niezgodną z SIWZ mając tego pełną świadomość (nie chodzi mi o utrzymanie interesu prawnego)

10

Hrabal napisał/a:

Nie ma żadnych konsekwencji jeśli się nie potwierdzi otrzymania pisma, więc i nikt nie potwierdza. Przed KIO wystarczającym dowodem potwierdzenia jest wydruk z faksu, że dokument został przesłany.

są też wyroki KIO, które mówią, że wydruk z faksu to za mało.

11

szad napisał/a:
Hrabal napisał/a:

są też wyroki KIO, które mówią, że wydruk z faksu to za mało.

Pewnie tak. U mnie zawsze taki wydruk wystarczał.