1

Temat: zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Czy zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty powinno zawierać także informację o cenach ofertowych poszczególnych wykonawców? Czy wystarczy ogólnie napisać wygrała firma taka a taka, adres, oferta zgodna z SIWZ cena ofertowa niższa od wysokości środków przeznaczonych na realizację zamówienia. Wykluczony taki a taki z powodu..., odrzucona oferta .l.. z powodu.

2

Odp: zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Podajesz tylko cenę wybranej oferty, pozostałych cen nie podajesz. Podajesz również WSZYSTKIE informacje wymienione w art. 92

3

ok, ale wpłynęły 2 oferty, jeden wykonawca wykluczony i jego oferta odrzucona, więc nie ma co porównywać, druga oferta spełnia wymagania

4

i w art. 92 nie ma mowy o podawaniu ceny oferty najkorzystniejszej czy jest obowiązek podawania tej informacji?

5

Przepis art. 92 jednak nakazuje podać streszczenie (...) bez względu na to czy masz jedną ofertę (moim zdaniem trochę to mało logiczne), czy 100 ...
Jeżeli zastosowałaś kryterium oceny cenę 100 %, to popwinnaś podać cenę wybranej oferty (patrz Kometarz do Pzp pod redakcją Czajkowskiego).

6

ok ok dzięki

7

zanim przeczytam komentarz do ustawy to osiwieję chyba najpierw, całkiem spore dzieło smile

8

Zawsze po osiwieniu możesz zrobić balejage wink Najlepiej 2 kolorowy smile

9

a jeszcze jedno małe pytanko

10

wezwałam wykonawcę do uzupełnienia dokumentów, bo były błędy, wezwanie listem priorytetem ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, miał stawić się do dziś do godz... i uzupełnić. Jednak zwrotne potwierdzenie odbioru do mnie nie wróciło, czyli nie wiem czy otrzymał to wezwanie do uzupełnienia. Jeżeli nie stawił się w wyznaczonym terminie, nie uzupełnił czy mogę dokonać wyboru najkorzystniejszej oferty, bez potwierdzenia że otrzymał wezwanie?

11

wykonawca chyba wyjechał na wakacje i zrezygnował z zamówienia bo jego cena i tak była wyższa niż drugiego

12

AnetaB napisał/a:

ok, ale wpłynęły 2 oferty, jeden wykonawca wykluczony i jego oferta odrzucona, więc nie ma co porównywać, druga oferta spełnia wymagania

zgodnie z art. 92 ust. 1 pkt. 1 podajesz informacje o wyborze najkorzystniejszej oferty oraz streszczenie pozostałych ofert, które badałaś. Ponieważ miałas dwie, jedna podlega wykluczeniu/ odrzuceniu, więc info dotyczy tylko jednej oferty, natomiast zgodnie z pkt. 2 lub 3 podajesz info dot. drugiego wykonawcy.

wink

nora

13

wykonawca wykluczony bo nie stawił się do uzupełnienia dokumentów i nie ma znaczenia to że nie wiem czy otrzymał wezwanie? te zamówienia są straszne im człowiek bardziej się w nie zagłębia tym więcej ma wątpliwości

14

Jeżeli do uzupełnienia dałaś realny czas (mając na względzie opieszałość naszej "kochanej" Poczty Polskiej), to wszystko jest OK. Ato, że wykonawca np. wyjechał sobie na Hawaje podczas trwającego postępowania na które złożył ofertę, to już jego sprawa i ryzyko. Wykluczasz go i "jedziesz" z tym dalej. smile

15

dobra dzięki, idę po podpisy i jade z tym dalej smile

16

jacek0707 napisał/a:

Jeżeli do uzupełnienia dałaś realny czas (mając na względzie opieszałość naszej "kochanej" Poczty Polskiej), to wszystko jest OK. Ato, że wykonawca np. wyjechał sobie na Hawaje podczas trwającego postępowania na które złożył ofertę, to już jego sprawa i ryzyko. Wykluczasz go i "jedziesz" z tym dalej. smile

Nie jestem do końca przekonany. Tak w kpa jak i kpc są wyszczególnione warunki kiedy korespondencję uważa się za dostarczoną. Poza tym zwrotki mogą przyjść później i okaże się, że otrzymał dopiero w dniu uzupełnienia. Nie byłbym taki pewny tego dalej....

17

Nie zamierzasz chyba czekać w nieskończoność na zwrotki?!
Ja najpierw wysyłam fax. Nie interesuje mnie to czy facet jest w pracy czy wyjechał się opalać. Jednocześnie wysyłam pismo pocztą i nie czekam na zwrotki. Jeżeli komuś zależy na tym, aby pozyskać zamówienie - siedzi grzecznie na tyłku i czeka na "kolejny ruch" zamawiającego. Mówisz o zapisach w kpa i kpc. W Pzp jest trochę inaczej. Mowa jest o tym, że "wykonawca powziął lub mógł powziąć wiadomość...". Tak więc czekanie na zwrotki jest bez sensu.

18

dobrze już dobrze, nie czekałam na zwrotki wysłałam zwiadomienie w piątek smile

19

Powyższy mój post był pośrednio skierowany do Ciebie Anetko smile
Generalnie był dla cbud.

20

no dobrze pośrednio do mnie, ale ja Ci odpowiedziałam bezpośrednio smile i po sprawie

21

Pośrednictwo bezpośrednie? wink

22

można i tak, prawie jak w urzędzie pracy smile

23

... prawie jak w Sejmie, czyli nie wiadomo o co chodzi ... wink

24

no tak Twój przykład jest lepszy, już nie polemizuje, bo cóż ja mogę ze swojego poziomu III

25

jacek0707 napisał/a:

Nie zamierzasz chyba czekać w nieskończoność na zwrotki?!
Ja najpierw wysyłam fax. Nie interesuje mnie to czy facet jest w pracy czy wyjechał się opalać. Jednocześnie wysyłam pismo pocztą i nie czekam na zwrotki. Jeżeli komuś zależy na tym, aby pozyskać zamówienie - siedzi grzecznie na tyłku i czeka na "kolejny ruch" zamawiającego. Mówisz o zapisach w kpa i kpc. W Pzp jest trochę inaczej. Mowa jest o tym, że "wykonawca powziął lub mógł powziąć wiadomość...". Tak więc czekanie na zwrotki jest bez sensu.

Właśnie "powziął". Faks staje się formą pisaną dopiero po potwierdzeniu. Ustawa pzp precyzuje wprawdzie trochę inaczej, ale jak zauważyłeś tam gdzie nie ma opisane dokładnie obowiązuje kpc