1

Temat: zmiana treści SIWZ

wpłynęły zapytania do treści SIWZ, w związku z czym musze zmienić przedmiar robót stanowiący załącznik do SIWZ. Odpowiadam na pytania i przekazuję ją wykonawcy który przesłał pytania i na stronę oczywiście, a powiedzcie mi czy jeśli zmienie treść SIWZ mam o tej zmianie poinformować również tego wykonawcę który przesłał pytania? tylko na jakiej podstawie? art. 38 ust. 4? i czy wystarczy przesłać info że taka zmiana była i jest na stronie internetowej czy przesłać treśc tej zmiany też?

2

Odp: zmiana treści SIWZ

Zgodnie z art. 38.4, przekazuje tym którym przekazano SIWZ, ale nie ma przeszkód aby przekazać tym wykonawcom którzy ujawnili się.

3

Osobiście to jestem za informowaniu wszystkich wykonawców, którzy się ujawnili. Co do art. 38.4, to uważam, że przekazałam SIWZ wszystkim, którzy się zgłosili do postępowania.  Nie konieczne jest czy przekazanie bylo fizyczne, czy droga mailową, czy też informując, że na stronie internetowej znajduje się SIWZ.

4

Tak, czy tak, przepis póki co mówi jasno lecz powinien być zmieniony, kto teraz przekazuje fizycznie w formie papierowej?, raczej nikt.

5

Marcel, doris233 - zdrowia, z dużym prawdopodobieństwem naruszacie zasadę równego traktowania wykonawców.

6

Marcel napisał/a:

Tak, czy tak, przepis póki co mówi jasno lecz powinien być zmieniony, kto teraz przekazuje fizycznie w formie papierowej?, raczej nikt.

Czemu powinien być zmieniony? W tym artykule nie ma mowy o fizycznym przekazaniu w formie papierowej.

Przekazanie to przekazanie do rąk własnych, przesłanie pocztą (czy wersję papierową czy też na płycie CD/DVD), faksem bądź mailem.

Na stronie specyfikacja jest udostępniona, nikomu się jej nie przekazuje.

Tak na marginesie... Trochę się dziwię, że naprawdę rzadko przekazuję SIWZ, jakby nikomu nie zależało na tych prawach, które dzięki temu zyskują.

7

MIRAS napisał/a:

Marcel, doris233 - zdrowia, z dużym prawdopodobieństwem naruszacie zasadę równego traktowania wykonawców.

Nie sądzę,
"Zamawiający ma obowiązek przekazać pytania do siwz wraz z odpowiedzią tym wykonawcom, którzy zwrócili się do niego o przekazanie dokumentu specyfikacji. Ustawa Pzp nie nakazuje przesyłania odpowiedzi wszystkim wykonawcom, którzy wyrazili zainteresowanie zamówieniem, np. poprzez skierowanie zapytań dotyczących siwz. Skoro niektórzy wykonawcy pobrali specyfikację ze strony internetowej zamawiającego założyć należy, że bez przeszkód zapoznają się oni z odpowiedziami zamawiającego na zapytania innych wykonawców zamieszczonymi na tej stronie.
Wielu zamawiających stosuje przyjazną wobec wykonawców praktykę przesyłania korespondencji dotyczącej wyjaśnień siwz do wszystkich tych wykonawców, którzy wyrazili zainteresowanie zamówieniem. Jednak przesyłanie wyjaśnień tylko do tego wykonawcy, który skierował dane zapytanie oraz innych wykonawców, którzy pobrali od zamawiającego siwz przy jednoczesnym zamieszczeniu wyjaśnień na stronie internetowej, na której zamieszczona jest specyfikacji, nie stanowi naruszenia ustawy Pzp."

8

Marcel skoro przekazujesz wszystkim wykonawcom, którzy się jak to nazywasz "ujawnili", a nie tylko tym którym zamawiający przekazał SIWZ, to trzeba być konsekwentnym. Wykonawcy w różny sposób, w różnym czasie i formie się ujawniają - jeśli któregoś pominiesz, to zgodnie z przyjętą przez Ciebie zasadą, naruszenie jest jak nic. Dlatego  bezpieczniej, przejrzyście jest postępować zgodnie z ustawą.

Reasumując: Dokonana zmiane SIWZ oraz tresc zapytań wraz z wyjasnieniami zamawiajacy przekazuje* wszystkim wykonawcom, którym przekazał SIWZ (w drugi przypadku jeszcze pytającemu).

*przekazanie następuje w sytuacji 42.2

9

doris233 napisał/a:

też informując, że na stronie internetowej znajduje się SIWZ.

Przekazanie następuje tylko na wniosek wykonawcy. Zamieszczenie na stronie - nie jest równoznaczne (wbrew temu co uważają niektórzy wykonawcy i jak widać zamawiający) z przekazaniem SIWZ na wniosek (42.2).

10

No i tu zgoda, skoro wszystkim to wszystkim, jeżeli zgodnie z 38.4 to sprawa też jasna, albo jedno albo drugie, o to mi chodziło, więc skoro ktoś się decyduje że przekazuje wszystkim zainteresowanym to wówczas bez wyjątku.

11

Marcel napisał/a:

No i tu zgoda, skoro wszystkim to wszystkim, jeżeli zgodnie z 38.4 to sprawa też jasna, albo jedno albo drugie, o to mi chodziło, więc skoro ktoś się decyduje że przekazuje wszystkim zainteresowanym to wówczas bez wyjątku.

Oczywiście o to chodziło

12

MIRAS napisał/a:
doris233 napisał/a:

też informując, że na stronie internetowej znajduje się SIWZ.

.

No dobrze tu się zagalopowałam.
Ale jeśli Wykonawca prosi o SIWZ a Zamawiający odpowiada żeby pobrać ze strony... dostajemy informacje zwrotną, że pobrał  SIWZ ... a jednak Zamawiający PRZEKAZAŁ SIWZ

13

doris233 napisał/a:

Ale jeśli Wykonawca prosi o SIWZ a Zamawiający odpowiada żeby pobrać ze strony... dostajemy informacje zwrotną, że pobrał  SIWZ ... a jednak Zamawiający PRZEKAZAŁ SIWZ

Zaiste osobliwy sposób procedowania/ interpretacji smile

14

doris233 napisał/a:

Zgadza się - PRZEKAZAŁ. Szkoda, że tylko informację...

15

Przekazał w formie elektronicznej umieszczając na stronie internetowej.

16

doris233 napisał/a:

Przekazał w formie elektronicznej umieszczając na stronie internetowej.

Urocza jesteś smile Zamawiający zamieścił, nie przekazał - chyba że przekazał stronie internetowej wink Strona internetowa to jedno, a SIWZ w wersji papierowej lub na CD to drugie.

17

Tak czy inaczej ja informuje wszystkich o których wiem, a za to, że robię więcej niż muszę chyba nikt mnie nie ukarze

18 (edytowany przez Hrabal 2012-03-07 12:35:23)

doris233 napisał/a:

Tak czy inaczej ja informuje wszystkich o których wiem, a za to, że robię więcej niż muszę chyba nikt mnie nie ukarze

Zgadzam się. Lepiej tak, niż ryzykować, że jakiś profesjonalnie działający na rynku wykonawca nie sprawdzi strony internetowej i jego oferta będzie podlegać odrzuceniu. Niech lepiej dostanie faks.

19

Witam,
przekazał to pisemnie na wniosek Wykonawcy. Jeśli nie było przekazania pisemnego , a wpływają pytania my odpowiedzi zamieszczamy na stronie www, bo tam jest SIWZ i tyle.

20

luk_zam napisał/a:

Witam,
przekazał to pisemnie na wniosek Wykonawcy. Jeśli nie było przekazania pisemnego , a wpływają pytania my odpowiedzi zamieszczamy na stronie www, bo tam jest SIWZ i tyle.

Zgadzam się. Ale to anachronizm jakich w ustawie wiele. Nie widzę przeciwwskazań, żeby bezpośrednio informować wykonawców, którzy zadając pytanie czy też składając wniosek o przekazywanie wszelkich informacji na temat zmian w SIWZ, ujawnili swoje zainteresowanie udziałem w postępowaniu.

21

Pewnie  że tak. Tylko my to wykorzystujemy, bo jak mamy przetarg na leki z podziałem na 25 zadań i jest sporo pytań, to robi się z tych odpowiedzi 20 albo więcej stron, a 10 wykonawców. Tera z do każdego wysłać, a tak to zamieszczamy na stronie i każdy ma smile

22

Hrabal napisał/a:
doris233 napisał/a:

Zgadzam się. Lepiej tak, niż ryzykować, że jakiś profesjonalnie działający na rynku wykonawca nie sprawdzi strony internetowej i jego oferta będzie podlegać odrzuceniu. Niech lepiej dostanie faks.

Nadgorliwość jest gorsza niż....

23

Powiem tak na zakończenie, osobiście ściśle trzymam się ustawy w tym zakresie i mam spokój smile

24

Marcel napisał/a:

Powiem tak na zakończenie, osobiście ściśle trzymam się ustawy w tym zakresie i mam spokój smile

Racjonalne, rzeczowe, logiczne i zgodne z prawem podejście.

25

MIRAS napisał/a:
Marcel napisał/a:

Racjonalne, rzeczowe, logiczne i zgodne z prawem podejście.

Szkoda, że nie każdy kontrolujący jest taki.