1

Temat: przetarg ograniczony

jaka jest korzyść dla zamawiajacego z zastosowania PO, czy tylko taka ,że mozna ograniczyć liczbę oferentów?  czy w przypadku audytu taki tryb jest lepszy?

2

Odp: przetarg ograniczony

Ograniczona liczba wykonawców z dużym doświadczeniem - zapewne też jako korzyść zamawiającego. Z doświadczenia wiem, że zazwyczaj taka procedura jest o wiele dłuższa od PN. często zamawiający stosują PO na roboty budowlane, gdy np. nie mają dokuemntacji projektowej w wersji elektronicznej. Musi być ona zamieszczana razem z SIWZ na stronie internetowej.
Audyt... Nie mam zdania na ten temat, nie robiłem nigdy audytu. jeżeli bardzo dokładnie określisz przedmiot zamówienia - PN będzie bardzo dobry, ale przy PO zawsze masz szansę zrobienia wstepnej "selekcji".

3

dziękuję

4

maciek1 napisał/a:

jaka jest korzyść dla zamawiajacego z zastosowania PO, czy tylko taka ,że mozna ograniczyć liczbę oferentów?  czy w przypadku audytu taki tryb jest lepszy?

różnica jest przede wszystkim taka, że dwuetapowość postępowania powoduje:

1) najpierw kwalifikacje podmiotową wykonawców;

2) następnie, po wyłonieniu tych, których chcę zaprosić (a zakwalifikuję najlepszych) przekazuję dopiero siwz i ukazuję szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, czyli upubliczniam go w sposób dość ograiczony, gdyz dotyczy tylko tych, których zaproszę.

smile nora

5

No właśnie to chciałem napisać Norko wink