1

Temat: Remonty cząstkowe dróg - nakładki to rb czy usługi

Witam, jak zakwalifikować przetarg na Remonty cząstkowe dróg (nakładkiz betonu asfaltowego) do robót budowlanych czy do uslug. Kod CPV 45.23.31.42-6 Roboty w zakresie naprawy dróg. NIe ukrywam że lepiej dla mnie gdyby to były rb. W internecie znalazłam równe opinie jedni ogłaszali jako rb inni jako usługi. co sądzicie?

2

Odp: Remonty cząstkowe dróg - nakładki to rb czy usługi

Jako r. budowlana.

3

dzięki bardzo a czy jeśli są to remonty na wszystkich drogach powiatowych a oszacowana wartość razem z uzupełniającymi robotami wynosi  1 500 000 to jaki kwotowy wymóg posiadania opłaconej polisy  OC  nie będzie zbyt wygórowany. Powiedzmy czy można wstawić 900 000 czy jeśli roboty są rozrzucone po całym powiecie to taka wysokość polisy będzie zbyt wysoka?

4

Adekwatnie do wartości zamówienia podstawowego, najlepiej nie wliczając do tego uzupełniającego.

5

Na pewno lepiej realizować umowę jako roboty budowlane

6

A jeżeli rb to co z opisem przedmiotu zamówienia i ustaleniem szacunkowej wartości zamówienia? Przy rb obowiązują postanowienia art. 31 i art. 33 ustawy Pzp. Ja kiedyś popełniłem w tej sprawie artykuł w "Przetargach publicznych" za który otrzymałem nagrodę. Moje stanowisko wtedy i również dzisiaj, są to usługi. Mój artykuł był zatytułowany "Droga do remontu"  został opublikowany w Nr 4 /2006 "Przetargów Publicznych"

7

Niektórym osobom może być trudno znaleźć obecnie ten artykuł.

Niezależnie od tego trudno bezkrytycznie zgodzić się z poglądami Marcela i jarosława. Rozstrzygające znaczenie powinien mieć szczegółowy zakres prac (a nie tylko określenie) oraz w efekcie czy zamawiający jest zobowiązany załatwiać u starosty formalności (tzn. praktycznie zgłoszenie lub pozwolenie) czy nie. Prosta sprawa: jeśli nie musi, to nie jest robota budowlana.

8

jak ktoś zrobi przetarg jako roboty budowlane to nie naruszy prawa bo terminy są dłuższe a jak ktoś na odwrót to może być problem.   Według zdania moich drogowców remont to robota budowlana ja jak Karol  mam wątpliwości czy to robota budowlana, no ale mam wniosek podpisany to niech będzie jak chcą.

9

Mogę udostępnić tekst tego artykułu z Nr 4/2006 "Przetargów Publicznych" zainteresowanym osobom po podaniu adresu poczty elektronicznej

10 (edytowany przez nina 2012-03-11 16:01:54)

Karol to ja proszę nesia78@interia.pl

11

karolk napisał/a:

Mogę udostępnić tekst tego artykułu z Nr 4/2006 "Przetargów Publicznych" zainteresowanym osobom po podaniu adresu poczty elektronicznej

Prosze o przesłanie art.4/2006 "droga do remontu"
dymarek@ziebice.pl