Temat: kiedy wezwanie do wyjaśnienia, a kiedy do uzupełnienia?
Jak to jest z tym wezwaniem do wyjaśnień i do uzupełnień?
1) Czy co do zasady każdego wykonawcę, który ma coś ?nie tak? w ofercie wzywam do wyjaśnień? A jeżeli ze złożonych wyjaśnień wykonawców wyjdzie, że muszę ich wezwać jeszcze do uzupełnień, to dopiero (w drugim wystąpieniu) ich wzywam?
2) A jeśli od razu wiem, że brakuje dokumentu lub dokument jest wadliwy, to czy nie powinnam już w pierwszym wystąpieniu do wykonawcy wezwać go do uzupełnień (np. wadliwe pełnomocnictwo , czy brak oświadczenia z art. 24 ust. 1 pkt 2 osoby fizycznej)?
3) Czy wyjaśnienia muszą być na piśmie (tzn. dostarczone do Zamawiającego w oryginale), czy mogą zostać przesłane faxem?
4)Nie do końca jestem pewna czy w przypadku, gdy wykonawca złożył oświadczenie, że kierownik budowy ma wymagane uprawnienia, a z dołączonych kopii uprawnień wynika, że są one niewystarczające, to czy powinnam wzywać do wyjaśnień, czy może od razu do uzupełnienia. Albo gdy wykonawca złożył referencje z których nie wynika, że roboty dotyczyły dróg (a tego wymagałam)? czy wezwać na początku do wyjaśnień, a później do uzupełnień, czy od razu żądać uzupełnienia oferty?
Pozostając z nadzieją, że rozwiejecie moje wątpliwości
K.