1

Temat: kredyt dofinansowany ze środków EBI

Witam. Przymierzam się do postępowania na udzielenie kredystu dofinansowanego ze środków Europejskiego Banku Inwestycyjnego i zastanawiam się czy lepszy będzie przetarg nieograniczony czy ograniczony (nigdy nie robiłam). Zastanawia mnie tu swoiste ograniczenie w samym tytule przetargu, tzn. że ma być dofinansowany z EBI.
Poproszę o podpowiedź.

2

Odp: kredyt dofinansowany ze środków EBI

Ale Europejski Bank Inwestycyjny jako instytucja UE udziela kredytu bez przetargu !!

3

To nie ma być kredyt bezpośrednio z EBI, tylko udzielony przez jeden z banków komercyjnych, ale dofinansowany ze środków EBI!

4

a są jakies szczególne powody ograniczenia do wykonawców ze środkami EBI?????

5

Wydaje się, że praktyczniejszy byłby tu przetarg nieograniczony.

6 (edytowany przez Katiqq 2012-03-12 06:24:46)

responder napisał/a:

a są jakies szczególne powody ograniczenia do wykonawców ze środkami EBI?????

Poza tym, że są nisko oprocentowane, to takie kredyty mają szansę uzyskania 10% grantu, czyli będzie jeszcze taniej.

7

I co? Nikt nie ma doświadczenia w kredytach?

8

Nie jest ograniczeniem to, że kredyt ma być dofinansowany z EBI (w polsce jest kilkanaście banków partnerskich, a i każdy inny bank może sprostać zamówieniu). Opisz przedmiot zamówienia, m. in. ile kredytu z EBI a ile komercyjnego, oprocentowanie EBI i WIBOR i rób przetarg nieograniczony.

9

ja jestem za PO-powód -jako spólka prawa handlowego nie chcemy żeby każdy poznał nasze wyniki finansowe itp.
Ograniczenie do banków z EBI moim zdaniem niepotrzebne, kogo to obchodzi skąd bank ma pieniądze , ma byc po prostu najtańsza oferta....i juz smile Pozdrawiam

10

responder napisał/a:

ja jestem za PO-powód -jako spólka prawa handlowego nie chcemy żeby każdy poznał nasze wyniki finansowe itp.
Ograniczenie do banków z EBI moim zdaniem niepotrzebne, kogo to obchodzi skąd bank ma pieniądze , ma byc po prostu najtańsza oferta....i juz smile Pozdrawiam

Zamawiającemu nie jest obojętne skąd jest ten kredyt, ponieważ jak wspomniałam wcześniej zależy mu na przyznaniu grantu, czyli odzyskaniu 10% kwoty kredytu. Przy zwykłych kredytach nie ma takiej możliwości.
A jeśli nie chcecie aby ktoś poznał wasze wyniki finansowe, to wystarczy zastrzec tę część oferty jako tajemnicę.