1

Temat: Programy informatyczne

Kończy nam się umowa na obsługę BIP-u, elektr. obiegu dokumentów i ePeUP.
Nie wiem jak się za to zabrać, bo do tej pory przedłużaliśmy ją tylko co 2 lata bez Pzp.
Dalej chcemy współpracować z tym samym wykonawcą.
Wartość  na 2 lata nie przekracza 14 000 euro.
W naszym regulaminie nie ma mowy o negocjacjach z 1 wykonawcą, a ja nie chcę wchodzzić w ustawę, więc mam dylemat jak to dalej pociągnąć.

2

Odp: Programy informatyczne

A po co w ogóle miałabyś "wchodzić w ustawę''? Zrób jak w regulaminie, jeśli nie chcesz to zrób tak jak to się robi w gospodarstwie domowym.

3

W regulaminie muszę wystąpić do 3 wykonawców.

Sęk w tym, że my mamy "gospodarstwo publiczne".

I tu jest problem.

4 (edytowany przez psz 2012-03-09 09:01:46)

Mhm, standardowy zapis. Napisz czego oczekujesz, skąd Twój dylemat jak to dalej pociągnąć? Masz regulamin i znasz jego zapisy.

Zbierasz 10 ofert, 2 droższe od waszego wykonawcy trafiają do dokumentacji i załatwione. Jeśli ciężko znaleźć tych droższych to trzeba zmienić, a nie korzystaćz usług bardzo drogiego...

5

Dobrze jest w regulaminie zapisać pewne odstępstwa od rozeznania rynkowego np. u trzech wykonawców ze względu na specyfikę danego zamówienia, wówczas negocjacje z jednym wykonawcom smile

6

Na razie nie zanosi się na zmianę regulaminu.

7

No to lepiej niech się zanosi wink lub róbcie co uważacie - poniżej 14000? sami sobie narzucacie ograniczenia.

Marcel napisał/a:

Dobrze jest w regulaminie zapisać pewne odstępstwa od rozeznania rynkowego np. u trzech wykonawców...

Dobrze, dobrze. ale to NIE SĄ żadne odstępstwa, bo niby od czego? Od razu przewidujmy elastyczność na ile tylko podpowiada wyobraźnia. Jak na razie obserwujemy jedynie regulaminy ostrzejsze od ustawy - bez sensu.

8

Oczywiście że ostrzejsze, dlatego ja mam znacznie łagodniejszy (przygotowany lecz jeszcze nie wprowadzony do życia), szefostwo się ociąga smile

9

Pochwal się Marcel:)

10 (edytowany przez Marcel 2012-03-09 10:51:43)

Prawa autorskie wink smile

11

Prawa autorskie zastrzeżone - wiadomo, ale jak to się ma do tajemnicy? Książki w księgarni też są z prawami autorskimi smile

12

No tak, ale do obiegu i w celach zarobkowych nie udostępniam, a tak na poważnie wiele takich regulaminach można znaleźć w necie, i wnioski wyciągnąć.

13 (edytowany przez Justine 2012-03-13 10:16:28)

A czy ktoś z was miał kontrolowane postępowania poniżej 14 000 euro?

14

Miałem, było ok smile

15

Zawsze warto mieć zapis w regulaminie który umożliwia w wyjątkowych sytuacjach odstąpienie od przyjętych w nim zasad. Grunt żeby wyjątki nie stanowiły zasady.