1

Temat: zaprojektuj i wybuduj

proszę o pomoc
chcemy odłosić przetarg na zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, staramy się o dofinansowanie projektu ze środków unijnych ale nie wiemy czy wogule coś dostaniemy, własnych środków mamy tylko część
1. czy możemy ogłosić przetarg
2. jak skonstuować umowę aby można było odstępić od realizacji chociaż części zamówienia (np. RB)

O tym czy dostaniemy jakieś środki dowiemy się dopiero w przyszłym roku. Czemu już teraz przetarg? bo chcemy zdążyc przed konkurencją

2

Odp: zaprojektuj i wybuduj

proszę - pomocy
czy znacie jakąś klauzulę  "w przypadku nie uzyskania środków z funduszy ....."

3

A może bezpieczniej jest zrobic najpierw przetarg na dokumentację projektową... Z wykonaniem mozna ruszyc dopiero po pozyskaniu srodków. Jak myślisz? Bedziesz przynajmniej wiedzieć (na podstawie kosztorysów inwestorskich) ile kasy trzeba na to.

4

mój szef jest przekonany że to strata czasu (to nie moja opinia) ale jeżeli już to czy prawne są zapisy w siwz no i oczywiście w projekcie umowy zastrzegające możliwość odstąpienia od części umowy (znacznej), taki odstąpienie na podst. art. 144? czy to nie jest naciągane? a może są jakieś interpretacje w związku z oczekiwaniem na przyznanie środków z funduszy?

5

A co będzie, gdy funduszy z unii wogóle nie dostaniecie? Postawicie fundamenty i zabraknie wam kasy... Będzie co roku "cykać" po jednej ścianie? Widać, że Twojemu szefowi zależy na rozpoczęciu postępowania, powie: "No co, ja zacząłem budowę..." Wszczynać postepowanie nie mając na to pieniędzy jest niefajne. Skutki tego mogą być opłakane (dla szefa). Czy główny księgowy podpisze umowę na 10.000.000 zł mając świadomość, że fizycznie nie ma tyle kasy? Moim zdaniem jest to śliska sprawa.

6

ostatnio dość duże miaso rozstrzygnęło przetarg (ograniczony) stosując właśnie takie metody i to przekonało szefa że to oni mają rację - w harmonogramie będzie (albo dodatkowo zapis w umowie) że po uzyskaniu pozwolenia na budę nastąpi przerwa na uzyskanie informacji o przyznanych fundyszach.
czy nie przyznanie środków z np. EOG może być okolicznością powodującą że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym?

7

Myślę, że tak

8

danaug napisał/a:

proszę o pomoc
chcemy odłosić przetarg na zaprojektowanie i wybudowanie obiektu, staramy się o dofinansowanie projektu ze środków unijnych ale nie wiemy czy wogule coś dostaniemy, własnych środków mamy tylko część
1. czy możemy ogłosić przetarg
2. jak skonstuować umowę aby można było odstępić od realizacji chociaż części zamówienia (np. RB)

O tym czy dostaniemy jakieś środki dowiemy się dopiero w przyszłym roku. Czemu już teraz przetarg? bo chcemy zdążyc przed konkurencją

możecie wszcząć postępowanie na zasadach jak wyżej proponujesz. Nie wolno natomiast podpisać umowy dopóty dopóki nie będziecie mieli zabezpieczenia finansowego. Jeżeli zostanie podpisana bez gwarancji posiadania środków w pełnej wysokości na jaką rozpoczniecie postępowanie, nastąpi naruszenie dyscypliny finansów publicznych, a to grozi oskarżeniem przez rzecznika dyscypliny finansów publicznych.

Nie ma prawnycyh mozliwości do zastosowania zapisów w umowie w stylu, że może jednak nie będziemy realizować, bo nie dostaliśmy kasy. Jak jej nie dostaniecie należy unieważnic postępowanie przed podpisaniem umowy.

Proponuję PO, przyjąć wnioski o dopuszczenie, przeprowadzić wstępną kwalifikację, a z zaproszeniem i przekazaniem SIWZ poczekać na pełna gwarancję finansową.

smile nora

9

dzięki
mam nadzieję że dostaniemy te środki.