1

Temat: PN na RB dostałam ofertę nie spiętą( luźne kartki nie ponumerowane)

Witam, dostałam ofertę która mnie zaskoczyła. luźne kartki, nie ponumerowane, kopie nie potwierdzone za zgodność z oryginałem, brak oświadczenia, że spełnia warunki art 22. żądałam kosztorysu mimo, że cena ryczałtowa, też nie załączył. Wykaz robót na potwierdzenie wiedzy i doświadczenia też nie dokońca wypełniony, brak też jednej referencji. Co mam zrobić z tą ofertą.  Mogę pisać o uzupełnienie oświadczenia czy referencji, ale potwierdzenie za zgodność z oryginałem? czy mogę ją odrzucić i zatrzymać wadium bez wzywania o uzupełnienie brakujących dokumentów.    Druga oferta ma wszystkie dokumenty, tylko brak potwierdzenia za zgodność z oryginałem, co mam zrobić w tym wypadku? Bardzo proszę o pomoc

2

Odp: PN na RB dostałam ofertę nie spiętą( luźne kartki nie ponumerowane)

Nie można wykluczać nie wzywając do uzupełniania jeszcze do tego zabierać wadium, jeżeli chodzi o to że kartki nie są spięte to już mniej istotne, to tylko forma i za to odrzucać nie można.

3

Wzywać do uzupełnienia wszystkich brakujących dokumentów, również tych nie potwierdzonych za zgodność (chyba że jest jakiś podpis czy  coś wówczas można odpuścić) za brak numeracji czy rozwalającą się ofertę niestety nie możesz odrzucić to nie te czasy. Kosztorys jeśli nie był ci do niczego potrzebny to nie ma potrzeby aby dołączał a uzupełnić go nie można.

4

W SIWZ mam zapis, że kopie mają być potwierdzone za zgodność z oryginałem. dla mnie to niezgodność z SIWZ

5

No i jest dobrze zapisane, ale trzeba wezwać do uzupełnienia zgodnie z rozporządzeniem i ustawą.

6

maria3 napisał/a:

Co mam zrobić ...

Najpierw uporządkować wszystko.

maria3 napisał/a:

1) Luźne kartki,  2) nie ponumerowane, 3)  kopie nie potwierdzone za zgodność z oryginałem,  4) brak oświadczenia, że spełnia warunki art 22.  5) kosztorysu ... cena ryczałtowa, też nie załączył.   6) Wykaz robót ... nie dokońca wypełniony,   7) brak też jednej referencji.

1) najlepiej zostawić jak było
2) zostawić
3) jeśli dokument naprawdę istotny dla oceny, to najlepiej zażądać kopii potwierdzonej lub wglądu do oryginału
4) zażądać uzupełnienia, jeśli było wymaganie w specyfikacji
5) można sobie darować
6) jeśli brakuje czegoś istotnego do oceny, to żądać prawidłowego, w przeciwnym wypadku zostawić
7) analogicznie jak w p.6).

7

Dzięki za odpowiedź już napisałam o uzupełnienie braków.