Temat: Termin zawarcia umowy w terminie związania ofertą???
Witam
Czy umowa powinna zostać zawarta w Terminie związania ofertą???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → Termin zawarcia umowy w terminie związania ofertą???
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Czy umowa powinna zostać zawarta w Terminie związania ofertą???
tak powinna,
ale później też można jeśli obie strony wyrażą taką wolę.
Czy powinnam do Wykonawcy zwrócić się o przedłużenie terminu związania ofertą??
Jeśli jest taka potrzeba.
Tak dla jasności sytuacji:
Postępowanie w PN (progi krajowe), oferty zbadane, ocenione, rozstrzygnięcie w TZO, zawarcie umowy z zachowaniem 5 dni wypada już po TZO, czy w takim przypadku powinnam do Wykonawcy zwrócić się o przedłużenie terminu związania ofertą?
Odpowiedź: Tak - Nie
Nie
Odpowiedź: TAK lub NIE
Dziękuję
Moim zdaniem: prosić o przedłużenie.
A więc przedłużać czy nie przedłużać TZO?
Tak jak wcześniej - jeśli jest taka potrzeba, wy musicie wiedzieć czy chcecie przedłużaćczy nie.
Jak widać nie bardzo wiedzą.
Dlatego lub na przyszłość warto może wyjaśnić.
Moim zdaniem przedłużenie jest wskazane, lecz oczywiście przed upływem terminu i wraz z przedłużeniem wadium.
Przy braku wadium praktyczne znaczenie: żadne.
Jeśli wadium będzie, to istotne chyba tylko sytuacji gdyby wykonawca miał zrezygnować w ostatniej chwili (jeśli wcześniej chciałby zrezygnować, to po prostu nie przedłuży terminu).
Jeszcze jedno (w odniesieniu do #2). Podpisanie umowy moim zdaniem oznacza pozytywną wolę stron i wtedy wcześniejsze deklaracje (lub ich brak) tracą znaczenie. Jednocześnie sama deklaracja wykonawcy bez wadium w ogóle nie ma większego znaczenia.
a co w przypadku gdy minął TZO, umowa nie podpisana, a gwarancja opiewała do końca TZO, dodam ze wyboru oferty dokonano w TZO
A nic.
no Marcel ale mi pomogłes to mogę podpisac umowę czy nie ??
Umowę po TZO podpisać można.
no ale gwarancja wadium zaraz sie skonczym, wzywac do przedłużenie gwarancji czy umowę moge podpisać po upływie terminu gwarancji ??
wzywać do przedłużenia gwarancji, ale najpierw wystąpić o zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą oczywiście jeśli nie masz możliwości podpisać umowy w czasie - takie jest moje zdanie
wzywać do przedłużenia gwarancji, ale najpierw wystąpić o zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą oczywiście jeśli nie masz możliwości podpisać umowy w czasie - takie jest moje zdanie
Na jakiej podstawie to zrobić?
Gerard jak to w końcu jest
1
a co w przypadku gdy minął TZO, umowa nie podpisana, a gwarancja opiewała do końca TZO, dodam ze wyboru oferty dokonano w TZO
czy
2
no ale gwarancja wadium zaraz sie skonczym, wzywac do przedłużenie gwarancji czy umowę moge podpisać po upływie terminu gwarancji ??
Jeśli nie minął TZO to wezwać do przedłużenia związania oferta wraz z przedłużeniem ważności gwarancji wadialnej
Jeśli jest po TZO jak Wykonawca chce jeszcze podpisać umowę to podpisywać
Jeśli nie minął TZO to wezwać do przedłużenia związania oferta wraz z przedłużeniem ważności gwarancji wadialnej
Jeśli jest po TZO jak Wykonawca chce jeszcze podpisać umowę to podpisywać
PN, progi poniżej: to jak mam wybór oferty np. 22.03- zwracam wadium oprócz wygranego, TZO- 27.03., podpisanie umowy (min. 5 dni) ok. 28-29.03 - to w tym samym piśmie z 22.03. piszę do wygranego wykonawcy o: wygranym przetargu +przedłużenie TZO+przedłużenie okresu ważności wadium do czasu podpisania umowy+ termin podpisania umowy + zabezpieczenie nwu
Czy jednym pismem-wybór oferty a w drugim piśmie pozostałe informacje-TZO,wadium, zabezpieczenie nwu?
Tak mam/y rozumieć? Proszę o uwagi
Ponawiam zapytanie do powyższego toku rozumowania.
Odpowiedź będzie służyła nie tylko dla mnie ale i innym forumowiczom.
Ponownie - mnóstwo odpowiedzi. Czyżby ciężkie pytanie czy za bardzo banalne? Lecz nie tylko dla mnie!!!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc