1

Temat: KRK dla osoby mieszkającej w Anglii

Witam,
Mam taki problem: ofertę złożyła polska firma, której członkowie zarządu mieszkają w Anglii. Czy powinnam od nich żądać dokumentów potwierdzających niekaralność (na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia zgodnie  z art. 24 ust. 1 pkt 8) czy też wystarczy, że złożą oświadczenia przed notariuszem?

Miał ktoś z Was w ofercie tego typu dokument o niekaralności wydany w Anglii?

Z góry dzięki za pomoc!

2

Odp: KRK dla osoby mieszkającej w Anglii

Moim zdaniem najpierw dokument analogiczny do KRK, zaś notariusz dopiero w dalszej kolejności.

3

Dzięki za odpowiedź. Ale to oczywiście wynika z samego rozporządzenia. Moj problem polega na tym czy w Anglii rzeczywiście wystawia się taki odpowiednik naszego "KRK" dla osoby, bo nie wiem czy mam wezwać do jego zlożenia czy przyjąć złożone przed notariuszem oświadczenie jako wystarczające.

4

Miałem taką sytuację, szczerze pisząc nie sprawdzałem nawet czy rzeczywiście w UK nie wydają czegoś na wzór KRK. Przyjąłem oświadczenie, że nie wydają i oświadczenie o niekaralności złożone przed notariuszem.

5

Hej psz,
czyli, że oprócz oświadczenia przed notariuszem o niekaralności zlożyli oświadczenie, że u nich się takiego dokumentu nie wydaje? I to oświadczenie też złożyli przed notariuszem?

6

Sprawdziłem dokumentację i jest trochę inaczej niż pisałem poprzednio - oświadczenie pod przysięgą zostało złożone przed wicekonsul w warszawskiej ambasadzie WB. Częścią oświadczenia była informacja, że nie wydają "KRK".

"Mając na uwadze fakt, że żadne władze sądownicze w Wielkiej Brytanii nie wystawiają certyfikatów  wymienionych w ... PRZYSIĘGAM I OŚWIADCZAM co następuje:"

7

cenna informacja smile dziękuję raz jeszcze.. spytam tylko - kiedy ów przetarg miał miejsce? znaczy się, jak dawno temu?

8

W sierpniu.

9

Zobacz wyrok KIO z dnia 9 listopada 2011 r., sygn. akt KIO 2250/11

10

Dziękuję za pomoc smile