1

Temat: Jeszcze o wykazie osób

W wykazie osób, na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu (dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi
do wykonania zamówienia), w rubryce:  posiadanie co najmniej 5 letniego doświadczenia zawodowego w zakresie przedmiotowej problematyki, Wykonawca nie opisał doświadczenia danej osoby lecz wpisał słowo "TAK".
Czy w ww. przypadku wzywać do wyjaśnień czy od razu do uzupełnienia o informacje potwierdzające posiadanie wymaganego doświadczenia?

2

Odp: Jeszcze o wykazie osób

No przecież potwierdził że TAK smile, a tak na poważnie można wezwać do uzupełnienia.

3

Rysiek A MIAŁ OPISAĆ ?

4

W załączniku z wykazem osób Wykonawca miał podać informacje niezbędne w celu potwierdzenia spełniania warunku dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, więc w jednej z rubryk Załącznika pt.:  posiadanie co najmniej 5 letniego doświadczenia zawodowego w zakresie przedmiotowej problematyki, Wykonawca nie opisał doświadczenia danej osoby lecz wpisał jedynie słowo "TAK".
Dodam tylko, iż w pozostałych kilku ofertach Wykonawcy nie mieli z tym problemów i wypisali, np. krótką notkę biograficzną z której wynika spełnianie przedmiotowego warunku.

5

Rysiek napisał/a:

W załączniku z wykazem osób Wykonawca miał podać informacje niezbędne w celu potwierdzenia spełniania warunku dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia, więc w jednej z rubryk Załącznika pt.:  posiadanie co najmniej 5 letniego doświadczenia zawodowego w zakresie przedmiotowej problematyki, Wykonawca nie opisał doświadczenia danej osoby lecz wpisał jedynie słowo "TAK".
Dodam tylko, iż w pozostałych kilku ofertach Wykonawcy nie mieli z tym problemów i wypisali, np. krótką notkę biograficzną z której wynika spełnianie przedmiotowego warunku.

Rysiek wybacz ale wykonawca wskazał Ci informacje niezbędne bo wskazał, że posiada takie 5 letnie doświadczenie. Jest inteligentny i się nie rozpisywał.  Jak byś w warunku wpisał ,że ma opisać życiorys zawodowy  to by sie rozpisał. Ty natomiast wskazałeś tylko na informację niezbędną  to wpisał TAK i jest git.

6

nina - nie
Marcel - tak

PS.
Gdyby było tak, jak pisze ninia wystarczyłoby równie dobrze samo oświadczenie, a zamawiajacy żadał wykaz - po co?

7

Dokładnie, dzięki za wsparcie.

8

MIRAS napisał/a:

nina - nie
Marcel - tak

PS.
Gdyby było tak, jak pisze ninia wystarczyłoby równie dobrze samo oświadczenie, a zamawiajacy żadał wykaz - po co?

No właśnie po co, z tego co czytam to na nieprecyzyjny warunek taka odpowiedź wykonawcy. Zapewne w wykazie było wskazanie,kwalifikacji -  uprawnień ewentualnie, rolę jaka będzie pełniła osoba wskazana oraz podstawa dysponowania.  Czy w warunku należało wykazać 5 letnie doświadczenie czy tylko posiadać dla mnie to całkiem co innego. Jak miał wykazać to fakt miał wszystko opisać jak miał posiadać to słowo TAK  w zupełności wystarczy.

9 (edytowany przez Marcel 2012-03-16 17:42:45)

Ale w tym wypadku miał opisać.

10

No nie będę się upierać bo nie widzę całości smile

11

A ja podzielam zdanie niny choć nie widzę całości. Sama często idę na łatwiznę, gdy coś jest nie jasne i nie widać potrzeby rozpisywania się. Czy posiada  5 letnie doświadczenia zawodowego w zakresie przedmiotowej problematyki - TAK lub ewentualnie wpisuje posiada ponad 5 letnie doświadczenie zawodowe i jeszcze nigdy nie spotkałam się z czymś takim ;-)

12

Nikt nigdy "nie czepiał" się tego.

13

No to jest nas dwie smile widzisz Marcel też mam wsparcie smile

14

To dobrze że masz, ale czy słuszne to wsparcie?

15

Szkoda że brak dokładniejszego opisu.
Ale z tego co jest domyślam się ze było to w formie tabeli. Sprawa rozbija się o nazwę kolumny.
Ale jak dla mnie jeśli nie było jasno napisane "opisać" to również wpisuje tylko "tak"

16

Pewnie, że słuszne.  Oczywiście jeśli w specyfikacji nie było opisane nic więcej. Z tego co napisał Rysiek nic takiego nie wynika. Więc wszystko powinno być ok.