1

Temat: konsorcjant art. 24

Czy lider konsorcjum może złożyć (na wezwanie do uzupełnienia) oświadczenie z art. 24 za konsorcjanta?

w pełnomicnictwie do umowy konsorcjum mam zapis... "konsorcjant upowaznia lidera do reprezentowania jego interesów w procedurze przetargu nieograniczonego ogłoszoneg przez....." i dalej ".....umocowanie obejmuje wszelkie czynności związane z udziałem stron w niniejszym postepowaniu, a w szczególności upoważnia do podpisywania w imieniu i na rzecz konsorcjum wszelkich dokumentów związanych z uczestnictwem w procedurze przetargu nieogrniczonego..."

Czy przy takim zapisie mogę podpisać za konsorcjanta?

2

Odp: konsorcjant art. 24

Czy był taki zapis w SIWZ: Oświadczenie podpisuje każdy Wykonawca składający wniosek.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie powyższe oświadczenie podpisuje każdy członek konsorcjum.  Jeśli jest taki zapis to musi, jeśli nie możesz podpisywać.

3

W SIWZ mam zapis "...Jeżeli Wykonawca wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 PZP, polega na zasobach innych podmiotów, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w części 2 SIWZ;..." i w tej części wymienione jest oświadczenie.

Mam z tym problem ponieważ konsorcjant jest niedostępny do końca tyg., a to ośw. muszę wcześniej uzupełnić

4

No i co wtedy?

5

To ja już nie wiem, to dokument za konsorcjanta, czy za podmiot trzeci?

6

za konsorcjanta

7

Jak jest to umocowany lider to może.
Konsorcjum, które bierze udział w postępowaniu, ma obowiązek ustanowić pełnomocnika, który będzie jednolicie reprezentował całe konsorcjum w trakcie postępowania (art. 23 ust. 2 ustawy Pzp). Pełnomocnik może także zostać umocowany do zawarcia w imieniu konsorcjum umowy w przypadku wyboru jego oferty przez zamawiającego.
Z pełnomocnictwa dowiesz się nie tylko kto jest uprawniony do występowania w imieniu grupy wykonawców. Będziesz mógł także zidentyfikować uczestników konsorcjum  ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia.
Pełnomocnikiem konsorcjum może być dowolny podmiot:

osoba fizyczna, np. pracownik jednej z firm lub osoba zasiadająca we władzach  jednego z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia,
    jeden z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia albo też osoba trzecia - wówczas jednak decyzje w imieniu grupy wykonawców podejmowane są zgodnie z osobową reprezentacją danej spółki - zarząd, członek zarządu wraz z prokurentem, itd.),
    osoba trzecia, czyli osoba fizyczna lub prawna niebędąca wykonawcą ani jego pracownikiem, ani członkiem jego władz (np. kancelaria prawna, podmiot wyspecjalizowany do reprezentacji firm w postępowaniu, firma doradcza).

Naturalnym rozwiązaniem jest ustanowienie pełnomocnikiem jednego z uczestników konsorcjum, jednak nie ma żadnych przeszkód, aby został nim na zasadach ogólnych podmiot niebędący żadnym z wykonawców (np. kancelaria prawna czy firma doradcza).
Pełnomocnik konsorcjum może zostać upoważniony do:

reprezentowania konsorcjum w postępowaniu o zamówienie publiczne (wówczas konieczne jest odrębne pełnomocnictwo do podpisania umowy albo umowę z Twoją jednostką jako zamawiającym będą podpisywali wszyscy członkowie konsorcjum osobiście),
    reprezentowania konsorcjum w postępowaniu i podpisania umowy.
Większość wykonawców szczegółowo wymienia zakres pełnomocnictwa. Przykładowo pełnomocnictwo może upoważniać dopodpisania, parafowania i złożenia wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu wraz z załącznikami oraz oferty wraz z załącznikami.