1

Temat: umowa

Witam!
Mam pewien problem. Wraz z konsorcjantem podpisałam umowę na realizację usługi. Jakiś czas po podpisaniu umowy konsorcjant wypowiada podpisaną ze mną umowę. Ja mogę poszukać kogoś nowego do reazlizacji umowy, ale co w takim wypadku z umową podpisaną z Zamawiającym. Czy Zamawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę, czy muszę go o tym poinformować, że teraz ktoś inny będzie konsorcjantem?

2

Odp: umowa

Sytuacja skomplikowana. Co spowodowało, że konsorcjant wypowiedział podpisaną umowę? Rozumiem, że w umowie z Zamawiającym widnieją dane konsorcjanta??? Jeśli tak to musisz powiadomić Zamawiającego. Najlepiej umówić się i porozmawiać o zaistniałej sytuacji.

3

Tylko trzeba pamiętać o solidarnej odpowiedzialności partnerów.

4

No tak, ale jednocześnie ten konsorcjant jako składający ofertę nadal jest odpowiedzialny za zamówienie moim zdaniem i nie można go zastąpić innym.

5

W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, po terminie otwarcia ofert nie są dopuszczalne zmiany po stronie wykonawcy, polegające na tym, iż z konsorcjum występuje jeden z jego uczestników. Taki wyrok wyadała 11 lutego 2010 r. Krajowa Izba Odwoławcza przy Urzędzie Zamówień Publicznych.

6

Odpowiedzialność za niewykonanie zobowiązania ponoszą solidarnie wykonawcy. Jeżeli X rezygnuje w trakcie, to nie zwalnia X z solidarnej odpowiedzialności za wykonanie zamówienia. Jeżeli nie przyłoży od tego momentu nawet palca do realizacji, cały czas będzie odpowiadać za całość.

Jeżeli chodzi o dokończenie realizacji hmmm...  jeżeli macie rozsądnego zamawiającego, to może pozwoli wam dokończyć wykonanie zamówienia (oczywiście jeżeli to możliwe bez tego członka konsorcjum, gorzej jeżeli zrezygnował lider, pełnomocnik do kontaktów z Zamawiającym i do fakturowania, rozliczeń, płatności... itp).

Tak czy inaczej, jeżeli zamównienie nie zostanie wykonane lub zostanie wykonane nienależycie i Zamawiajacy poniesie z tego tytułu szkodę, to Wykonawcy cały czas będą odpowiadać solidarnie  (chyba, że sąd uzna, że "nierezygnujący" nie ponosi odpowiedzialności za szkodę).

Co myślicie o tym?

7

Myślimy, że sąd uzna inaczej. Pisząc lapidarnie solidarnie to solidarnie. Potem ewentualnie roszczenie regresowe.

8

Podzielam.