1

Temat: zmiana treści siwz - warunki udziału w postępowaniu

Pytanie: określiliśmy bez sensu zbyt ostry wymóg spełniania warunku udziału w postępowaniu: kierownik budowy poza posiadaniem odpowiednich uprawnień powinien mieć doświadczenie w kierowaniu robotami na co najmniej 2 budowach polegających na wybudowaniu drogi bitumicznej o wartości łącznej co najmniej 200 tys zł.
Niestety przetarg już wisi - chcemy zmienić zapis w siwz i ogłoszeniu, na bardziej konkurencyjny i pozostawić tylko wymóg posiadania uprawnień. Planujemy przedłużyć z tego powodu termin składania ofert.
Wydaje mi się, że możemy tak zrobić, jednak potrzebuję mieć pewność.
W kolejnych przetargach wymóg kierowania konkretnymi robotami zdecydowanie już się nie pojawi.

2

Odp: zmiana treści siwz - warunki udziału w postępowaniu

Oczywiście że możecie, nawet musicie jak faktycznie jest zbyt "wyśrubowany" wink

3

Dzięki za szybką reakcję. Mogę zatem spokojnie iść do domu na obiad:) Pozdrawiam

4

Z tego powodu musicie przedłużyć TSO.

5 (edytowany przez asiek 2012-03-22 07:46:28)

Przedłużymy TSO o 2 dni. W tej chwili do pierwotnego otwarcia ofert został nam tydzień, myślę, że wystarczy - przedmiot zamówienia nie jest skomplikowany, z dokumentów wymagamy ZUS. US, KRS i referencje.

6

To już sami musicie zadecydować , o ile przedłużacie.

7

Istnieją poglądy, że w takim przypadku przedłużać należy tak, by od chwili zmiany do złożenia ofert upływał co najmniej minimalny okres wymagany ustawą.