1

Temat: omyłki i uzupełnienie: mix

czy macie może jakieś wytyczne odnośnie chronologii wysyłania pism do wykonawców? Mam niepodpisaną wycenę szczegółową, a w ofercie niewypełnioną tabelkę dotyczącą ceny.

Powinnam pewnie najpierw:
1. wezwać do uzupełnienia o podpis (nie przyjdzie mi do głowy odrzucenie,bo domniemam przy całej swojej naiwności że wykonawca zamierzał  się jednak podpisać
2. poczekać aż uzupełni
3. poprawić jako inną (?) omyłkę, w ten sposób że kwotę z wyceny (zał. do oferty) przerzucę na formularz oferty.

Chciałabym wysłać te pisma - 1 i 3 hurtem ,żeby nie tracić czasu, i żeby im nie dozować napięcia, z pominięciem 2.

ps. W świetle ostatnich opinii i wyroków jakie czytam będę walczyć o oferty, choćby ,mnie mieli potem spalić na rozprawie :-D

2

Odp: omyłki i uzupełnienie: mix

Hmm, ja bym się zaczął zastanawiać od tego czy ma tu zastosowanie wezwanie lub wyjaśnienie wink, ba coś mi to kiepsko tu wygląda.

3

szczerze, boję się odrzucić ofertę, bo za chwile ktoś mi zarzuci, że mozna było domniemać, bazować, itd.....
ps. tak osobiście tez mi to nie wygląda za dobrze, ale nie mam pod ręką zadnego wyroku/opinii , czarno na białym, że gdy nie ma kwoty w formularzu oferty, a jest w innym miejscu, to należy ofertę wywalić, a już tym bardziej ze nie ma podpisu pod wyceną, a w sąsiednich oświadczeniach jest,.
chyba ze mówisz o wyjaśnieniu tak w ogóle, ZAMIAST uzupełnienia i poprawki , hm....

4

"a w ofercie niewypełnioną tabelkę dotyczącą ceny" - a oferta podpisana ?

5

oferta podpisana ale bez ceny,a
wycena niepodpisana ale z ceną

6

smile:):)

7

Wiec co  - chyba do odrzucenia bo ....

Stosownie do wyroku UZP/ZO/0-1626/06 oferta wykonawcy zgodnie z art. 66 ust. 1 Kodeksu cywilnego powinna zawierać przedmiotowo istotne postanowienia przyszłej umowy, do których należy określenie przedmiotu zamówienia wymaganego przez zamawiającego, cena oraz termin wykonania zamówienia (...). Te istotne postanowienia umowy, wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego może zawrzeć w jednym dokumencie np. Formularzu ofertowym, bądź też w kilku dokumentach składających się na treść oferty i obejmujących istotne postanowienia przyszłej umowy z zamawiającym. Jednak jeśli wykonawca nie złożył zamawiającemu oświadczenia woli określającego, co najmniej istotne postanowienia przyszłej umowy, to złożony komplet dokumentów nie może być uznany za ofertę w rozumieniu przepisów Kodeksu cywilnego (UZP/ZO/0-1158/07).

gdyby tylko wycenę podpisał to było by ok .... a tak .... to nie złożono oświadczenia woli  - ...

8

wszystko psują ci ......... wykonawcy niedbaluchy

9

Kasandra napisał/a:

będę walczyć o oferty, choćby ,mnie mieli potem spalić na rozprawie :-D

W takim razem działajcie.
Jednak podzielając wątpliwości Marcela mam pomysł inny niż w #1: raczej spróbować w ramach wyjaśnień uzyskać potwierdzenie, że to co bez podpisu jest autentyczne, że jest częścią oferty, że przez pomyłkę stało się to i owo itd.
Tak czy owak ofertę można uratować.

10

jednak odrzucimy ofertę, wynalazłam prawiepasujący wyrok KIO i znowu powzięłam wątpliwości ,