1

Temat: przedłużenie terminu związania oferta i problem z przedłużenie wadium

Witam,

mam ogromną prośbę o pomoc.

Znalazłam się w następującej sytuacji: jak Zamawiający w terminie na trzy dni przed upływem terminu związania ofertą wysłałam do Wykonawców wniosek o przedłużenie terminu o 60 dni (do 13 października) oraz o przedłużenie wadium na dodatkowy okres. Jeden z Wykonawców odpowiedział w terminie, że zgadza się na przedłużenie terminu związania ofertą, natomiast w związku z okresem urlopowym, prosi o przedłużenie czasu na dostarczenie dodatkowego wadium do wtorku (16.08). Uważam, że nie bez znaczenia jest fakt, iż ten Wykonawca od początku do oferty załączył wadium ważne przez dwa miesiące 15 lipca - 13 września, zatem w tej chwili wadium cały czas jest ważne, natomiast wadium na "brakujący" miesiąc zostałoby dostarczone do siedziby Zamawiającego 16.08 (czyli w kolejny dzień roboczy po upływie terminu dostarczenia odpowiedzi na nasz wniosek).

Nie ukrywam, że bardzo zależy nam na tym Wykonawcy - zaoferował najniższą cenę i to jego oferta zostałaby do 13. października wybrana jako najkorzystniejsza, jednak czy takie postępowanie zgodne jest z PZP?

Będę wdzięczna za porady ze strony bardziej doświadczonych w tej materii;)

2

Odp: przedłużenie terminu związania oferta i problem z przedłużenie wadium

w czym problem?

3

nie jestem pewna, czy mogę na pismo Wykonawcy odpowiedzieć, że wadium na "brakujący" miesiąc (13 września - 13 października), może dostarczyć 16.08. czyli jeden dzień roboczy po 12.08. (który był terminem odpowiedzi na wniosek o przedłużenie terminu związania i wadium)...

4

Okazuje się, że namieszałam, a sytuacja wygląda jeszcze gorzej - wadium obowiązuje do 14 sierpnia. Zatem w terminie do dziś miał zostać złożone pismo w odpowiedzi na wniosek o przedłużenie terminu i wadium. Pismo ze zgodą na przedłużenie terminu mam od wczoraj, a wadium na okres 16 sierpnia - 13 października zostanie dostarczone we wtorek.

Czy mogę zgodzić się jako Zamawiający na dostarczenie wadium 16 sierpnia, mimo że termin odpowiedzi na wniosek upływa dziś (12 sierpnia)?

5

udało mi się rozwikłać tę zagadkę.

Zgodnie z PZP łącznie z pismem, potwierdzającym zgodę na przedłużenie, musi (!) niezależnie od wszystkiego zostać dostarczone wadium na przedłużony termin. zatem, gdyby w opisanej sytuacji Wykonawca dostarczył wadium 16.08, musiałby niestety zgodnie z art.24 ust. 2 pkt 4 zostać wykluczony z postępowania.

Prowadzę rozmowę sama ze sobą, postanowiłam jednak opisać rozwiązanie, może komuś zdarzy się podobna sytuacja;)

6

bardzo dobra analiza

7

ale może trzeba było wcześniej wystąpić ze względu na święto

8

PN, progi poniżej, wymagane wadium - to jeżeli w TZO zostało wysłane zawiadomienie o wyborze oferty a podpisanie będzie po TZO to przedłużenie TZO wraz z przedłużeniem okresu ważności wadium wysyłane jest do wszystkich Wykoanwców czy do wykonawcy wybranego? Na jaki czas jest takie przedłużenie - może być np: na 4 dni(czas potrzebny na podpisanie umowy?

9

O przedłużenie terminu związania ofertą zwróć się do wszystkich wykonawców biorących udział w postępowaniu, którzy nie zostali wcześniej wykluczeni lub też ich oferty nie zostały odrzucone. Brak zgody na przedłużenie oznacza wykluczenie z dalszego postępowania.

10

Ale dziś poszło zawiadomienie o wyborze oferty i od razu zostały zwrócone wadia wykonawcom! aha już łapię - przedłużyć termin związania ofertą!
Marcel potwierdź!!!!

11

Pytasz o przedłużenie TZO, a wadium dotyczy wybranego.

12 (edytowany przez andrew73 2012-03-23 06:45:55)

ok, dzięki. Na jaki artykuł się powołać?
To dziś piszę zapytanie o przedłużenie TZO do wszystkich wykonawców (oprócz tych, którzy nie zostali wcześniej wykluczeni lub też ich oferty nie zostały odrzucone)  a do wybranego przedłużenie TZO+przedłużenie wadium+podanie terminu podpisania umowy+zabezpieczenie należytego wykonania umowy. Czy pytanie o przedłużenie TZO może być np. na 4 dni (czas potrzebny na podpisanie umowy?) czy dać jakiś dłuższy termin? Marcel jak by nie było problemu to wrzuć na priv takie zapytanie do wykonawców- jestem I raz w takiej sytuacji (aby po raz ostatni).

13

Ależ mam/y odpowiedzi!!! Cały dzień i nikt nie może dać odpowiedzi. Na kim tu  polegać?

14 (edytowany przez nina 2012-03-23 21:02:52)

Skoro już wybrałeś wykonawcę i zwróciłeś wadium to:
1. piszesz pismo o przedłużenie TZO wraz z przedłużeniem wadium jak w gotówce lub przedstawieniem nowej polisy. 
2. Możesz też "powiedzieć" wykonawcy aby sam przedłużył TZO i wadium. Potem wyznacz termin na podpisanie umowy oraz wniesienie zabezpieczenia.
3. Jak  nikogo nie wykluczyłeś ani nie odrzuciłeś to podpisuj umowę zaraz,  niech wnosi zabezpieczenie i w poniedziałek podpisuj umowę.

chodzi mi oczywiście o ofertę naj naj.

15 (edytowany przez andrew73 2012-03-24 19:54:27)

Ktoś się zlitował. Zrobiłem jak pisał Marcel:
- wniosek o przedłużenie TZO o 10 dni wysłane do wykonawców, którzy nie zostali wcześniej wykluczeni lub też ich oferty nie zostały odrzucone)
- do wybranego: też przedłużenie TZO+przedłużenie wadium i w drugim piśmie:podałem termin podpisania umowy i w jakiej formie złoży zabezpieczenie należytego wykonania umowy
Niestety byli wykluczeni i odrzuceni, muszę czekać min. 5dni na podpisanie umowy
Ale i tak dzięki.

16

No i ok.

17

Ale powiedz dlaczego wysłałeś o przedłużenie terminu do wszystkich, jak już jesteś po wyborze oferty najkorzystniejszej w terminie związania ofertą? Powinieneś wysłać tylko do wybranego. Przecie teraz mogą nie przedłużyć terminu inni bo już nie mają interesu. I co zrobisz przecie ich nie wykluczysz jak nie wyrażą zgody i nie przedłużą wadium. No chyba, że nie znam szczegółów i może być inaczej smile

18

Patrz post # 9, 11 i 16.
Rozumowanie było takie i wywnioskowałem z art 85: gdyby wybrany Wykonawca uchyliłby się od podpisania umowy - straciłby wadium to po przedłużeniu do  wszystkich TZO następna/e oferty będą ważne i w razie czego można podpisać umowę z następnym. Na razie wszyscy odsyłają oświadczenia.
Ps. tak zrobiłem, bo otrzymałem odp. Marcela, które były dla mnie logiczne.
Proszę o wcześniejsze w przyszłości uwagi i sugestie.

19

Jak to mówią róbta co chceta byle było dobrze.  Ale nadal mam wątpliwości smile