1

Temat: Zmiana wspólników w spółce

Jest spółka jawna złożona z 3 wspólników. Do przetargu ofertę złożyła spółka jawna, złożona już tylko z 2 wspólników, ponieważ w ubiegłym roku, jeden z jej wspólników wypowiedział umowę spółki, więc wspólników pozostało 2.
W nazwie spółki są imona i nazwiska wspólników, ale w ofercie i dokumentach przetargowych w nazwie spółki widnieją już tylko dwaj wspólnicy, natomiast w wypisie z KRS ciągle jeszcze 3 (KRS jest z lutego tego roku, wspólnik wystapił w połowie ubiegłego roku). Czy mogę przyjąć ta sytuację, przecież firma która  złożyła mi dokumenty, to jednak inna firma (choćby z nazwy) niż ta, która widnieje w KRS?

2

Odp: Zmiana wspólników w spółce

Ja bym przyjął, wszak dokumenty ustawowo są ważne a informację o tym że jednego wspólnika brak, już posiadacie.

3

widocznie nie zgłosili zmiany w KRS ich błąd powinni dbać o swoje interesy, co do wypowiedzi Marcela są ważne ale niezaktualizowane nie wiem czy powinno się przyjąć coś takiego ja chyba miałabym wątpliwości mimo wszystko

4

Nie czepiał bym się, no... ewentualnie wyjaśnił aby mieć łatę na tyłek smile

5

ania_gulaja napisał/a:

nie wiem czy powinno się przyjąć coś takiego

A cóż innego można zrobić? Czy w ustawie znajdziemy podstawę by ?nie przyjąć??

6

W ustawie nie ;-( Ale niech dokładnie to wyjaśnią.

7

Tu niby wszystko jest wyjaśnione, z punktu widzenia kodeksu spółek handlowych jest wszystko ok, ale jak ktoś powołuje się na na wypis KRS o konkretnym numerze i pod tym numerem jest spółka z trzema nazwiskami, a on operuje nazwą z dwoma nazwiskami, to coś mi nie gra. tylko nie wiem za bardzo, z której strony tu ugryźć. Rozporządzenie w sprawie rodzaju dokumentów.... mówi o aktualnym odpisie. Ten odpis nie jest aktualny. Czy można sie tu tłumaczyć tylko tym, że sąd nie naniósł jeszcze zmian? Jeśli ktoś tworzy spółkę i sąd nie wpisze jej jeszcze do KRS, to jaki dokument złoży do przetargu, umowa spółki moim zdaniem będzie tu niewystarczająca? Podpowiedzcie coś proszę!

8

Zwróć się o wyjaśnienia, jak je złoży dołącz do dokumentacji, tutaj sprawa jak dla mnie jasna.