1 (edytowany przez Katiqq 2012-03-23 19:34:29)

Temat: Pierwsze odwołanie

PN poniżej progów. Przed rozstrzygnięciem wykonawca x wnosi o udostępnienie ofert, co zamawiający mu umożliwia przedstawiając oferty i protokół, ale nie korespondencję z wykonawcami (wezwania do złożenia wyjaśnień, uzupełnienia oferty).
19.03 przetarg zostaje rozstrzygnięty, a oferta wykonawcy x nie jest niestety najkorzystniejszą (2 lokata). Wykonawcy zostają powiadomieni faxem, wysłanym ok godz. 10:00.
23.03 o godz. 13:00 wpływa do zamawiającego faxem pismo nazwane protestem, z którego treści wynika, że zostało również wniesione do Prezesa KIO.
Z jego treści wynika, że powołując się na art. dot. odwołania wnosi się protest na wybór oferty najkorzystniejszej wykonawcy A, który zdaniem wnoszącego zaproponował rażąco niską, wręcz dumpingową cenę, a poza tym nie spełnił warunków w postępowaniu.
To Pierwsze odwołanie z jakim mam do czynienia. Nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.
Interes niewątpliwie miał, bo jego oferta była druga po najkorzystniejszej, ale nie widział treści wyjaśnień i uzupełnionych dokumentów złożonych przez wykonawcę A.
Czy muszę z tym protesto-odwołaniem postąpić tak jak ustawa przewiduje w przypadku odwołania?
Jeśli tak, to dalej nie wiem co zrobić, bo na wybór oferty najkorzystniejszej w postępowaniu poniżej progów odwołanie nie przysługuje.
A jak liczyć termin na powiadomienie pozostałych wykonawców, skoro fax dotarł w piątek (art. 185 ust. 1)?
Rozumiem, że z zawarcia umowy też nici?
Bardzo proszę o pomoc.

2

Odp: Pierwsze odwołanie

Odwołanie jedynie przysługuje na odrzucenie czy wykluczenie w tym wypadku nie. Mnie to wygląda raczej na dawny protest, może wykonawca chce aby powtórzyć czynności badania ofert. Jak dla mnie to możesz zadzwonić do KIO i sprawdzić czy wpłynęło odwołanie. Nic z tym nie rób chyba, że masz wątpliwości co do rażącej ceny ale jak nie to nic ci nie zrobią. Raczej straszą.

3

nina napisał/a:

Jak dla mnie to możesz zadzwonić do KIO i sprawdzić czy wpłynęło odwołanie.

Udzielą mi takiej informacji?

4

Tak, udzielą.

5

Załóżmy, że wpłynęło. I co wówczas?

6

To odwołanie nie jest zasadne. Czyli nic z tym nie rób  jak jesteś pewna swego jak jednak masz wątpliwości to możesz zrobić powtórne badanie i ocenę ofert ale zastrzegam jak protestujący ma rację. Ale odwołanie ni przysługuje.

7

Czyli rozumiem, że jeśli nie wpłynęło odwołanie do KIO lub nawet wpłynęło, to nie muszę rozsyłać tego pisma pozostałym uczetnikom postępowania?

8 (edytowany przez nina 2012-03-24 16:27:03)

Moje zdanie jest takie, że nie.  Ale podkreślam  to moje zdanie. Ja bym nic nie robiła. Ale może jeszcze ktoś coś podpowie.

9

Ja robiłbym i proponuję mniej więcej tak:
- ponownie przyjrzeć się sprawie z uwzględnieniem argumentów wykonawcy
- w razie wykrycia błędu naprawić go
- upewnić się w KIO czy coś otrzymali i czy na poważnie traktować to jako odwołanie
- jeśli nic z powyższego nie wyjdzie, uprzejmie wyjaśnić wykonawcy, że procedura w porządku i dlaczego, przedstawiając nie znane mu fakty, można dodatkowo porozmawiać telefonicznie, można też zaproponować ponowne oglądanie dokumentacji.

10

Hubal no przecie napisałam #2 i #6  jak jest pewna swego to po co, i co telefonicznie a gdzie pisemność postępowania, z takimi nie wolno wchodzić w żadne układy bo to się zemści. Wyczują słabość i atak, trzeba być pewnym swego i nich się bujają.

11

Najwyraźniej Nina źle mnie zrozumiała, ja nie polemizuję, lecz próbowałem zebrać myśli do kupy  - z uwzględnieniem tego co już było powiedziane, także przez Ninę.
Moje sugestie rozmów z wykonawcą nie powinny być rozumiane jako układ ani kojarzone ze słabością. Chodzi mi o to, że można oszczędzić czasem nieco pisania i nieporozumień, wszelako zanim rozmowa, najpierw trzeba czuć własną siłę i przekonanie.

12

Ok hubal masz rację smile

13

Witam Was.
Jak "Katiqq" napisała postępowanie poniżej progów, z tego co do tej pory napisała nie odrzuciła oferty Wykonawcy,  więc nawet nie ma przesłanek ustawowych na wniesienie odwołania. Zostawić to i tyle. Wykonawca niech przeczyta sobie ustawę.

14

Nie było ani odrzucenia ani wykluczenia.

15

Do KIO nic nie dotarło, ale radcy kazali zachować się tak, jak przy prawidłowej procedurze odwoławczej. Zastanawia mnie tylko kiedy podpiszemy umowę, skoro możemy po orzeczeniu Izby, które nie nastąpi.

16

Ale masz radców współczuję. Jeszcze raz powiem podpisujcie umowę jak jesteście pewni siebie. Odwołanie nie przysługuje w tym przypadku jedynie informacja z art. 181 ale nie ma potrzeby na nią reagować.

17 (edytowany przez Katiqq 2012-04-02 08:39:59)

Jednak "mój" wykonawca się odwołał. Dostałam zapytanie z KIO o wartość postępowania. Dziwna sprawa, że ten sam wykonawca dzisiaj przysłał mi pismo pod nazwą protest, w którym kolejny raz wzywa mnie do wykonania określonych przez niego czynności. Tak sobie myślę, że chyba chce wycofać odwołanie i sprawdza na ile mogę się wystraszyć kolejnym jego "marnym płodem".

18

Teraz stwierdzą, że odwołanie nie przysługuje i wykonawca już o tym wie dlatego straszy cię, jak już ci pisałam ja na twoim miejscu już realizowałabym umowę smile

19

Nina podzielam Twoje zdanie ;-) Czas na realizowanie umowy nie daj się zastraszyć.

20

i fajno.

21

Rozumiem i w pełni popieram Wasze stanowisko, ale czy nie postąpiłabym wbrew 183.1?

22

Nie,  zezwala ci na to art 94.2.a) lub 94.2.3a ustawodawca dopuścił podpisanie umowy zaraz po przesłaniu zaw. o wyb. oferty. W tych przypadkach odwołanie nie przysługuje i można umowę zawrzeć "zaraz".

23

Dostałam dzisiaj informację z KIO, że odwołanie zwrócono ponieważ wykonawca na wezwanie do uzupełnienia nie wniósł wpisu i nie uzupełnił braków formalnych.
Nie wiem jak zachować się wobec wykonawcy, którego oferta została wybrana za najkorzystniejszą, jeżeli od chwili "wniesienia" odwołania przez konkurencję wezwałam go do złożenia wyjaśnień dot. rażąco niskiej ceny. Odpowiedział przekunująco i teraz nie wiem, czy mam to potraktować jako czynność nową/zaniechaną, którą powinien zatwierdzić kierownik zamawiającego i ponownie dokonać wyboru oferty najk.?

24

skoro już raz wybrałaś ofertę naj naj i w wyniku wniesienia "protestu" znów dokonałaś czynność badania ofert (niepotrzebnie) to teraz znów musisz dokonać wyboru oferty naj naj. Ale powołaj się na art 181 i resztę iak przy wyborze oferty naj naj. z tym, że musisz opisać dlaczego dokonałaś powtórnej czynności badania ofert/y.

25

Nina dziękuję Ci serdecznie za pomoc. Pozostałym osobom również. Rozumiem, że w protokole, zgodnie z 187.6 nie wykazuję tego odwołania?