1

Temat: Wezwanie do uzupełnienia wartości w wykazie

Poratujcie, bo już nie wiem czy ja się czepiam, czy Wykonawcy mają jakość składaych ofert w d... 

Prosta robota polegająca na położeniu 160 mb sieci wodociągowej. Poprosiłem o wykaz robót (jako warunek wiedzy i doświadczenia), wykaz osób i opłaconą polisę OC.
Zgodnie z rozporządzeniem dołączyć należy wykaz robót "... , z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania oraz załączeniem dokumentu potwierdzającego, że roboty zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone".

Wydawało mi się to proste...

Mam 5 ofert. Dwóch wykonawców w ogóle nie dało wykazu, trzech nie wykazało wartości robót. Tych dwóch wzywam, a tych trzech mam wezwać o podanie wartości ? (wartość nie była warunkiem udziału). Ale po mojemu wykaz nie jest kompletny.

Zakładam, że nie uzupełnią (nie wymagałem wadium) - to wtedy ocenić, odrzucić, wykluczyć ? Na jakiej podstawie ?

2

Odp: Wezwanie do uzupełnienia wartości w wykazie

Wzywasz do uzupełnienia wykazu z zaznaczeniem gdzie został popełniony błąd, jak nie uzupełnią po prostu nie spełniają warunku udziału w postępowaniu i zostają wykluczeni, a oferta wykonawcy wykluczonego zostaje odrzucona.

3

Już się zastanawiałem czy nie przesadzam z tą wartością, której i tak nie oceniam, ale chcę tylko, żeby dokument był zgodny z Rozporządzeniem.

Dzięki Marcel

4

Rozmyślanie na tym wątkiem przyczynia się tylko do bólu głowy.
Jeszcze raz dla mojego spokoju (sorry za natręctwo).

Żądałem dołączeia wykazu robót cytując Zarządzenie "...z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania...". Warunkiem było wykonanie 150 mb sieci wodociągowej o określonej średnicy. Dla mnie wartość nie miała znaczenia. Chodziło o ilość.
Wykonawcy złożyli wykaz. Jest w nim ilość, miejsce i rodzaj robót. Nie ma wartości. Z tego wykazu wynika, że określoną ilość sieci o określonej średnicy dla spełniania warunku wykonali. Nie podali tylko wartości, której i tak nie oceniam.

Nadal wygląda na to, że powinienem wezwać, a potem Wykonawcę wykluczyć za niespełnianie warunku ? On tylko dał niepełny wykaz.

Zakręciłem się na maksa.

5

Dał wykaz z niepełnymi danymi i tyle.

6

A ja jestem odmiennego zdania skoro postawiłeś warunek nie na wartość tylko wykonanie określonej długości w mb i średnicy  wszyscy wykonawcy wykazali spełnienie warunku to na jakiej podstawie żądać wartości która nie była warunkiem? Nie wzywać o uzupełnienie bo to nie jest potrzebne do spełnienia warunku. Pewnie masz wykaz skonstruowany w sprzeczności z warunkiem.

7

nina napisał/a:

A ja jestem odmiennego zdania

Masz prawo wink

8

Też mi się wydaje (jak Marcelowi), że dał nie pełnego wykazu. Ale jednocześnie w wykazie jest zawarta długość położonej sieci niezbędna do wykazania warunku. Można potraktować zapisy dotyczące pozostałych wartości jako dodatkowe (których brak nie powoduje niespełniania warunku) i uznać wykaz?

Dokument konieczny do potwierdzenia warunku jest zgodny z rozporządzeniem. Nie jest z nim sprzeczny. Tylko czy mogę dowolnie modyfikować zapisy rozporządzenia, tak by wymagać wykazu wyłącznie z interesującymi mnie wartościami? Bo w sytuacji, w której nie miałbym wątpliwości powinienem jako warunku żądać budowy sieci wodociągowej w określonym czasie, o określonych parametrach technicznych, w danym miejscu i za określoną kwotę. A mnie wystarczy, że wykonał sieć o określonej długości.

I dalej zostałem z problemem... Wezwać, nie wezwać? I co po ewentualnym wezwaniu.

9

Marcel - a co w sytuacji, w której Wykonawca napisze mi, że w wykazie potwierdził, że spełnia warunek, tzn. wykonał te cholerne 150 mb sieci? A wartość nic tu nie zmieni.

10 (edytowany przez nina 2012-03-27 17:26:11)

Wybór należy do ciebie. Troszkę logiki i sam sobie odpowiesz.

11

Nina - po ośmiu latach ciągle twierdzę, że zamówienia publiczne nie mają nic wspólnego z logiką. To tylko kwestia przekonania  Wykonawców, a później  arbitrów do swojego punktu widzenia big_smile

Ale Nina wg. Ciebie - w kolejnym postępowaniu - mam zmodyfikować zapisy Rozporządzenia i żądać tylko interesującej mnie charakterystyki?

12

Moim zdaniem rozporządzenie mówi jasno co wykaz winien zawierać, a więc sprawa jasna - jak dla mnie.

13 (edytowany przez nina 2012-03-27 19:05:24)

Przem napisał/a:

Nina - po ośmiu latach ciągle twierdzę, że zamówienia publiczne nie mają nic wspólnego z logiką. To tylko kwestia przekonania  Wykonawców, a później  arbitrów do swojego punktu widzenia big_smile

Ale Nina wg. Ciebie - w kolejnym postępowaniu - mam zmodyfikować zapisy Rozporządzenia i żądać tylko interesującej mnie charakterystyki?

Zmieniać nie musisz ale możesz opisując warunek oprócz mb i średnicy dopisać wartość robót xxxxx i wykonawca wie, że ma to wykazać. Ja napiszesz tylko  wartości -  to 1 złoty też jest wartość i nic to nie da.   Ja czasem stosuję tylko parametry jakie mnie interesują np.  wykonanie kanalizacji sanitarnej grawitacyjnej o średnicy fi 200 i długości 2000mb.  Najlepiej doprecyzować warunek razem z wykazem aby wsio grało.

14

Marcel napisał/a:

Moim zdaniem rozporządzenie mówi jasno co wykaz winien zawierać, a więc sprawa jasna - jak dla mnie.

A jeżeli dam wykaz bez wskazania wartości to co mi zrobisz?

15

Wezwę do uzupełnienia, to chyba jasne!

16

Marcel napisał/a:

A jak nie uzupełnię to co mi zrobisz?

17

Apollo napisał/a:
Marcel napisał/a:

A jak nie uzupełnię to co mi zrobisz?

A zgadnij ?!

18

Prawdopodobnie nic mu nie zrobisz. Przecież z załączonego wykazu wynika, że spełnił warunek - wykonał sieć wodociągową o określonej długości. Nie podał Ci wartości tego zadania, ale ono nie ma określonej wartości brzegowej. Chętnie też był wezwał, a w przypadku braku uzupełnienia wykluczył. Ale ciągle brak mi podstawy.

19

No trudno - coś muszę zrobić.
Po burzy mózgów wychodzi mi na to, że wezwę do uzupełnienia. W przypadku braku uzupełnienia - art 89 ust 1 pkt 2. Uznaję, że złożył wadliwy dokument na potwierdzenie spełniania warunku i treść oferty nie odpowiada SIWZ.

20

Przem napisał/a:

wezwę do uzupełnienia. W przypadku braku uzupełnienia - art 89 ust 1 pkt 2. Uznaję, że złożył wadliwy dokument na potwierdzenie spełniania warunku i treść oferty nie odpowiada SIWZ.

Odważny jesteś!

21

Odważny jesteś rzeczywiście. Przecież jesteś pewien, że spełnia warunek. Zostawiłabym w spokoju.

22

Gdzieś mam odwagę. Liczę , że przekonam do siebie arbitrów.
Wykonawca miał złożyć konkretny dokument zgodny z rozporządzeniem. Złożył wadliwy. Rozporządzenie wyraźnie określa co wykaz powinien zwierać. 
A z bajzlem zostałem ja.

23

Doris to uważaj. Jedna z ofert w ogóle nie zwiera wykazu. Ale za to ma referencje dołączone. I co? Też uznać? No ni diabła. Przecież nie ma wykazu, a można domniemać, ze warunek spełnia. 
I analogicznie postąpie z pozostałymi. Do uzupełnienia.
Nie mam nawet 50 % pewności, że zrobię dobrze, ale nie mam pojęcia jak inaczej wybrnąć z sytuacji.

24

Przem napisał/a:

Wykonawca miał złożyć konkretny dokument zgodny z rozporządzeniem.

Wykonawca miał złożyć dokument potwierdzający spełnianie warunku udziału w postępowaniu - i taki złożył. Zostaw to w spokoju!

25

Owszem, warunek spełnia, ale zgodnie z przepisami brak jest wymaganych informacji.